Muistokirjoitus: Eero Kekkonen oli monitoimimies ja innostava nuorisovalmentaja

Eero Kekkosen kotialbumi

Muistokirjoitus: Eero Kekkonen oli monitoimimies ja innostava nuorisovalmentaja

Sotilasmestari Eero Kekkonen kuoli muutama viikko alle 91-vuotiaana Mikkelissä 28. maaliskuuta 2020. Hän oli syntynyt Mikkelin maalaiskunnassa 16. huhtikuuta 1929.

Lapsuutensa, puolitoistavuotiaasta lähtien, Eero Kekkonen vietti kasvattilapsena Mikkelin maalaiskunnan Vanhalan kylässä ensin Wiljam ja Amanda Grönlundin luona Mietiäisen rannalla ja sitten Helmi ja Viljo Pöntisen perheessä Mankalin talossa. Lapsuus isättömänä ja äidittömänä oli taakka, vaikka siihen liittyi paljon lämpimiäkin muistoja.

Koulunkäynti sujui hyvin. Vanhalan kansakoulun Eero Kekkonen läpäisi keskiarvolla 10. Varusmiespalveluksen hän suoritti JR 8:ssa vuosina 1949–1950. Rajajääkärikoulusta hän valmistui vuonna 1950 kurssin priimuksena ja palveli sen jälkeen vuoden Pohjois-Karjalan Rajavartiostossa. Kanta-aliupseerikoulunkin hän läpäisi kiitettävin arvosanoin. Se viitoitti tien Savon Prikaatiin, missä hän toimi muun muassa kouluttajana ja komppanian vääpelinä vuosina 1951–1974. Jalkaväen mestarikurssin hän suoritti vielä vuonna 1968. Eläkkeelle Eero Kekkonen jäi komendantin apulaisen tehtävästä.

Liikunta ja urheilu kuuluivat ohjelmaan jo työuran aikana. Siitä on esimerkkinä Puolustusvoimien partiosuunnistuksen mestaruus vuodelta 1958. Myös toiminta Mikkelin Ampujat ry:ssä alkoi jo 1960-luvun alussa. Eero Kekkosesta tuli innostava ja kannustava nuorten ja naisten kivääriammunnan valmentaja. Henkilökohtaisia valmennettavia oli Mikkelissä vuodesta 1966 lähtien, minkä lisäksi hänelle uskottiin Ampumaurheiluliiton nuorten edustusampujien kiväärivalmennus. Opetuksen tasosta kertovat oppilaiden useat Suomen mestaruudet, Pohjoismaiden mestaruudet ja maailmanmestaruudet.

Omiakin ampumasaavutuksia Eero Kekkoselle kertyi. Henkilökohtainen Suomen mestaruus tuli vapaakiväärillä vuonna 1969 ja pienoiskiväärillä vuonna 1979 sekä joukkuemestaruuksia vuosina 1963, 1964 ja 1966. Kansainvälisissä edustustehtävissä ja maaotteluissa Eero Kekkonen oli vuosina 1967–1972. Lisäksi hän saavutti useita Puolustusvoimien, Sotilasläänin, Savon Prikaatin ja Suomen aliupseeriliiton mestaruuksia.

Vielä neljä vuotta sitten, 2016, Eero Kekkonen osallistui hyvällä menestyksellä Mikkelin Ampujien 130-vuotisjuhlilla kutsuvieraiden leikkimieliseen kiväärikilpailuun.

Kaiken kaikkiaan mitaleja ampumaurheilusta kertyi noin 8,5 kiloa. Niillä ovat lastenlapset ja lastenlastenlapset saaneet leikkiä.

Eero Kekkonen paneutui myös ampumaurheilun hallintotehtäviin. Hän oli Mikkelin Ampujien puheenjohtajana 1973–1974 ja 1977–1981, Joensuun Ampujien toiminnanjohtajana 1974–1976, ampumajaostojen jäsenenä sekä edustajana piirihallituksessa ja Suomen Ampumaurheiluliiton liittohallituksessa. Mikkelin Ampujissa hallitusvuosia kertyi yhteensä 13. Lisäksi hän oli aktiivinen toimitsija Mikkelissä järjestettävissä kansallisissa Matin kisoissa ja alullepanija sekä järjestäjä ilma-aseilla suoritetuissa Porrassalmen Matseissa.

Toiminta huomioitiin myös kunnia- ja ansiomerkein. Eero Kekkoselle myönnettiin Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitali kultaristein, Suomen Ampumaurheiluliiton kultainen ansiomerkki ja Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun ansiomitali kultaisin ristein.

Kiinnostukset eivät rajoittuneet ampumaurheiluun. Eero Kekkonen harrasti metsästystä ja toimi vuosia Varuskunnan metsästysyhdistyksessä. Muita harrastuksia olivat kalastus, mehiläisten hoito, bridge ja valokuvaus. Kalaverkot hän pauloitti itse. Käsistään kätevänä hän teki myös muun muassa kanteleita, kaappikellon ja lamppuja. Perheelleen hän rakensi paljolti omin voimin omakotitalon Mikkelin Lehmuskylään. Itse hän teki kaikki työvaiheet Saimaan Vekarasalon hirsiseen kesämökkiinkin aina puiden kaatamisesta piipun, hellan ja takan muuraamiseen asti.

Kaiken aktiivisen toiminnan keskellä oma perhe oli Eero Kekkoselle kaikkein tärkein. Häntä jäivät kaipaamaan vaimo Maila, viisi lasta, 11 lastenlasta ja 11 lastenlastenlasta.

Hannele Wirilander ja Jouko Hietalahti

Kirjoittajat ovat Eero Kekkosen valmennettava ja monivuotinen kilpakumppani.