Muistokirjoitus: Valo- ja tv-kuvan ammattilainen Matti Pulliainen

"Nykytermein Mattia voisi kuvailla sarjayrittäjäksi. Ihmisenä Matti oli helposti lähestyttävä, innostava ja innovatiivinen ja omasi lämpimän huumorintajun."

Muistokirjoitus: Valo- ja tv-kuvan ammattilainen Matti Pulliainen

Valo- ja tv-kuvan ammattilainen Matti Pulliainen menehtyi pitkäaikaiseen sairauteen 11. lokakuuta. Hän oli 78-vuotias ja syntynyt Juvalla.

Yrittäjäperheen valokuvauksesta innostunut poika perusti valokuvausliikkeen Juvalle silloisen vaimonsa kanssa jo vuonna 1960. Täyden palvelun valokuvaamossa ikuistettiin vuosikymmenet juvalaiset rippilapset, ylioppilaat ja hääparit. Myös lehtikuvaus ja tapahtumien kuvaaminen kuuluivat palveluihin. Kuusikymmentäluvulla mustavalkoiset filmit kehitettiin ja kuvat tehtiin itse omassa laboratoriossa.

Matti innostui ammattimielessä myös elävästä kuvasta 60-luvun lopussa ja hankki 16 mm:n filmikaluston. Lukuisat Itä-Suomen tapahtumat pääsivät maailmankartalle Matin kuvaamien inserttien kautta Yleisradion Kamera kiertää -ohjelmassa.

Innokkaana luontoihmisenä Matti aloitti tuolloin myös uhanalaisen Saimaan norpan kuvaamisen ja vietti lukemattomia tunteja Luonterilla seuraten kameroineen norppien elämää.

Yhteistyö Yleisradion ja silloisen Mainos-TV:n kanssa toi 70-luvun loppupuolella runsaasti valtakunnallisia tv- ja elokuva-alan töitä. Kuvausmatkat veivät myös ulkomaille, silloiseen Neuvostoliittoon, Eurooppaan ja Afrikkaan asti.

Maikkari kävi tiukkaa uutistaistelua 70-luvun viimeisinä vuosina. Vaikka suoranainen uutistoiminta YLE:n kanssa tehdyn sopimuksen mukaan oli kiellettyä, löydettiin kiertotie ja käynnistettiin Maakuntakatsaus, jossa käsiteltiin maakunnallisia uutisaiheita. Matti oli tässä hankkeessa keskeinen voima. Matin valmius tarttua uusiin haasteisiin ja hänen olemuksensa perushyväntuulisuus tarttui koko joukkoon.

Tuotantoyhtiö Matvek-filmi kasvoi, kun se aloitti MTV:n alihankkijana 10-uutisten alkaessa syyskuussa 1981 Mikkelin ja vähän myöhemmin Kuopion aluetoimituksessa. Toiminta laajeni myös yritysfilmeihin ja mainoskuvaukseen.

Nykytermein Mattia voisi kuvailla sarjayrittäjäksi. Kuvaustöiden lisäksi yritystoiminta sisälsi vuosien varrella mm. paikallisradion, konttorikoneliikkeen ja vesipullotusbisneksen.

Ihmisenä Matti oli helposti lähestyttävä, innostava ja innovatiivinen ja omasi lämpimän huumorintajun.

Matti Pulliaisen sydäntä lähellä oli pitkään Lions-toiminta eri muodoissaan.
Kaipaaman jäivät puoliso sekä lapset perheineen.

Tauno Äijälä ja Aki Blomberg

Kirjoittajat ovat Matti Pulliaisen entisiä työtovereita.