Muistokirjoitus: Paloesimies Kape Vahvaselkä

VPK:n päällikkö kasvoi palokypärä päässään. Hänet muistetaan myös musiikkimiehenä ja urheilijana.

Kalervo Vahvaselkä 1935—2019.
Kalervo Vahvaselkä 1935—2019.

Paloesimies Kalervo ”Kape” Vahvaselkä syntyi 21. tammikuuta 1935 perheen esikoisena Mikkelissä, osoitteessa Savilahdenkatu 24. Hän kuoli 8. toukokuuta Mikkelin Pietarinpirtissä sairastettuaan pitkään Alzheimerin tautia.

Syntyessään 1 450 grammaa painavana keskosena hän sai hätäkasteessa nimekseen Jouko Kalervo.

Pian hänestä kuitenkin tuli kaikkien tuntema Kape. Hän joutui taistelemaan hengestään jo kuuden viikon ikäisenä joutuessaan nivustyräleikkaukseen.

Myöhemmin hänestä tuli tulitaistelija. Kape Vahvaselkä toimi Mikkelin VPK:n päällikkönä ja hänen onkin sanottu kasvaneen palokypärä päässään ja suihkuputki kädessään.

10-vuotiaana hän aloitti VPK-toiminnan perustamalla Orava-komppanian, jonka muut jäsenet olivat Heikki Merivirta ja Matti Vahvaselkä.

Musiikki oli myös tärkeä osa Vahvaselän elämää. Vanhemmat lauloivat kirkkokuorossa, johon 18-vuotiasta Kapeakin pyydettiin. Siitä alkoi yli 50 vuotta kestänyt harrastus. Myöhemmin hän soitti myös jazz-rumpalina omassa orkesterissaan Pillingissä.

Fyysisen kunnon ylläpitäminen oli palomiehelle tärkeää. Vahvaselkä pelasi jalkapalloa ja kaukalopalloa kaupungin A-joukkueessa kymmenen vuotta, ja myös uinti oli tärkeä harrastus.

Vahvaselkä jäi eläkkeelle 55-vuotiaana vuonna 1990 elämänohjeenaan ”Tsemppiä! Kaikki hommat hoituvat, kun niihin tarpeeksi terhakkaasti tartutaan!”

VPK: n toiminnassa Vahvaselkä jatkoi aktiivisesti vielä 2000-luvullakin. Hänet nimettiin Mikkelin VPK:n kunniajäseneksi.

Kape Vahvaselkä kasvatti yhdessä vaimonsa Taimin kanssa kolme tytärtä, Sirkun, Sarin ja Seijan, ja oli innostavana esikuvana myös siskojensa lapsille, joiden kanssa vietettiin paljon yhteisiä, aurinkoisia kesiä mökillä Toplasella sekä Ristijärvellä ja Lempäälässä.

Hän ehti eläkepäivinään huolehtimaan myös lapsenlapsistaan. Onneksi Kape Vahvaselkä ehti nauttia pitkään eläkepäivistä, ennen kuin Alzheimer muutti elämän suunnan.

Muistamme hänet iloisena, huumorintajuisena, sosiaalisena ja huolehtivana puolisona ja isänä.

Seija Kohvakka

Kirjoittaja on Kape Vahvaselän tytär.