Muistokirjoitus: Taiteilija Aira Ihalainen

Muistokirjoitus: Taiteilija Aira Ihalainen

Taitelija Aira Ihalainen menehtyi 9. marraskuuta pitkäaikaiseen sairauteen.

Aira syntyi Kangasniemellä Puulaveden saaristossa maanviljelijäperheeseen.

Kymmenlapsisen perheen toiseksi vanhimpana sisaruksena Aira oppi jo lapsena omatoimiseksi, sitkeäksi ja tarmokkaaksi, ja nämä ominaisuudet ajoivat häntä eteenpäin läpi vaiherikkaan elämän. Suuri perhe kasvoi ajan saatossa suureksi suvuksi, josta Aira oli ylpeä ja jonka seurassa hän viihtyi.

Musiikki oli nuoresta lähtien lähellä Airan sydäntä, ja lapsena hän esiintyikin erilaisissa juhlissa laulaen säveltämiään lauluja. Airan aikuistuessa laulaminen jatkui klassisen laulun opinnoilla ja osallistumisella Mikkelin Oopperayhdistyksen toimintaan.

Aloitettuaan uraauurtavan työnsä Mikkelin musiikkiopistossa lasten musiikkileikkikoulun opettajana 1970-luvulla Aira törmäsi jatkuvasti siihen, että hyvää materiaalia lasten musiikkikasvatukseen oli vain rajoitetusti. Tämän vuoksi Aira alkoi itse tehdä materiaalia opetukseen. Vuosien varrella Airan kynästä syntyi satoja lastenlauluja, tarinoita ja loruja, joihin hän kehitteli tunneilla leikittäviä leikkejä. Airalla oli erityislaatuinen kyky paitsi säveltää tarttuvia ja pedagogisesti kehittäviä lauluja, myös luoda sanoituksillaan lyhyeenkin lauluun vetävä tarina. Airan lastenlauluista on julkaistu kaksi levyä. Lastenlaulujen säveltäminen toi Airalle menestystä muun muassa Salon lastenlaulukilpailussa. Aira teki myös kansainvälistä yhteistyötä, ja lauluja esimerkiksi käännettiin viron kielelle.

Lasten musiikkikasvatuksen lisäksi Aira teki lauluja myös aikuisille. Hän keikkaili ahkerasti erilaisissa tilaisuuksissa ja esitti omia laulujaan myös Mikkelin teatterissa järjestetyissä konserteissa. Aira hallitsi useita eri instrumentteja, mutta useimmiten hän säesti itseään kitaralla.

Aira piti aina erinomaisen hyvää huolta kunnostaan ja harrasti muun muassa paritanssia. Saaristolaisjuuret näkyivät siinä, että Aira vietti mielellään aikaa luonnossa ja opetti jälkipolvensakin kunnioittamaan ja arvostamaan puhdasta ympäristöä ja luonnon rauhaa. Aira oli intohimoinen meloja ja viihtyi Puulan sylissä omassa kanootissaan.

Aira oli ihmisenä lämmin ja humoristinen. Häntä jäävät kaipaamaan koko suuri suku, ystävät, lapset puolisoineen, lastenlapset puolisoineen sekä lastenlastenlapset.

Laura Kolonen

Kirjoittaja on Aira Ihalaisen lapsenlapsi.