Muistokirjoitus: Yrittäjä Hanna Tarkka

Valoisa Hanna edisti hiljaisen tiedon oppia.

Odottamaton äkillinen sairaskohtaus päätti monipuolisesti aktiivisen Hanna Tarkan elämän juuri kevään kääntyessä kesään.

Yrittäjänä ja yrityselämän konsulttina toiminut Hanna tunnettiin omalla paikkakunnalla Pieksämäellä ja maakunnassa laajasti. Julkisuudessa lienee tutuin hänen perustamansa lastenvaateliike Karuselli, josta toiminta laajeni Marimekon malliston edustamiseen.

Sen jälkeen työ jatkui menestykseen tähtäävien yritysten konsulttina ja kurssien pitäjänä. Niiden perusajatuksena oli henkilökohtainen itsensä kehittäminen ja hiljaisen tiedon käyttö ja henkinen kasvu.

Hanna Tarkka oli omaa sukua Sarkkama. Moision kartanon tyttärenä hänelle oli luonnollista muun työn ohella metsänhoito. Hän erityisesti halusi kehittää naismetsänomistajien asemaa ja ammatillista osaamista, ja oli perustamassa naismetsänomistajien yhteisöä.

 Päästyään ylioppilaaksi 1969 Hanna suuntasi heti vuodeksi työhön Ruotsiin.

Tavoitteena oli saada ruotsin kieli hyvin haltuun. Tähtäimessä opintojen aloittaminen ruotsinkielisessä kauppakorkeakoulussa Hankenissa. 

Valmistuttuaan ekonomiksi Hannan tie vei suuren ESAB -hitsausyrityksen henkilöstöpäälliköksi.

 Vähitellen alkoi mieli palata takaisin kotikaupunkiin Pieksämäelle 1977-78. Mukana tuli aimo annos työkokemusta isoissa yrityksissä sekä opintojen ohessa löytynyt puoliso Jussi Tarkka.

Täällä hän aloitti Lehtisepät Ky johdon sihteerinä. Oma yrityksen, lastenvaateliike Karusellin, Hanna perusti 1987 ja Marimekon malliston edustaminen tuli mukaan 1990. Hän ehti toimia Marimekon asiakasneuvoston puheenjohtajana ennen kuin kohtalo muutti kaiken.

 Vaatemallistojen hakumatka Pariisissa katkesi äkisti. Voimat katosivat, väsymys valtasi koko olemuksen ja vei hetkellisesti liikkumisen kyvyn. Tauti paljastui parantumattomaksi lihasten toimintakykyyn vaikuttavaksi ms-taudiksi.

 Elämä meni tyystin uusiksi. Liikeyrityksistä oli vähin erin luovuttava ja keskityttävä itsensä hoitamiseen, terveyden puolesta taistelemiseen. Vahva selviytymisen halua synnytti omakohtaisen terapeuttisen kirjan, joka jäi kirjoituspöydän laatikkoon ja oman sielun sopukoihin.

 Alkoi opiskelu ja tiedon kerääminen taudista ja sen mahdollisista parannuskeinoista. Lukuisia kursseja, laajasti tietokirjoja, perehtymistä terveyttä edistäviin elämäntapoihin, ruokavalintoihin, henkisen voiman ylläpitämiseen.

 Hanna Tarkka ei lannistunut. Hän ryhtyi rakentamaan itselleen uutta ammattia. Kurssitti itseään kehittämään itseään. Opiskeli kouluttajaksi. Johtamistaidon opistossa hän kouluttautui johtamistaidon konsultiksi. NLP-kouluttajaksi hän valmistui 1992. Osallistuen monille, muun muassa Esa Saarisen, henkisen kasvun kursseille hän loi perustiedot ja taidot Hiljaisen Tiedon opeille. Niitä käyttäen ohjattiin yrityksiä menestyksen oville.

 Tätä työtä varten Hanna perusti 1998 yritykseksi Visina Ky:n. Elämä jatkui tällä henkisen kehittämisen saralla ja itsestään huolehtien 27 vuotta vakavasta taudista huolimatta. Vasta 2010-luvulla alkoi tauti vaikuttaa liikkumiseen ja vaatia konsultoinnin ja Visinan toiminnan päättämistä.

 Hanna tunnettiin perusluonteeltaan positiivisena ja iloisena. Hän oli vaatimaton, mutta tavoitteellinen työssään. Ja itsensä kehittäjänä. Jokainen aamu aloitettiin aamukirjoituksella tuntemuksista ja ajatuksista. Terapia jatkui. Ja osallistuminen naisten henkisen kasvun edistämiseen. Olennaiset-naisryhmän hän perusti 2000-luvulla.

 Mökki Rautalammilla oli tärkeä elinpiiri. Siellä pääsi lähelle luontoa, tallentamaan valokuvin, askartelemaan pikku taide-esineitä, maalaamaan omia naivistisia tauluja. Käsillä luomisen halu oli voimakas.

 Päällimmäisenä oli kuitenkin huolenpito. Perheestä, lapsista ja lapsenlapsista. Perinnöksi nämä kertovat saaneensa ymmärryksen itsensä kehittämisestä, omasta huolehtimisesta ja että lannistua ei pidä.

Omia saavutuksiaan tai taitojaan ei pidä turhaan korostaa. Ei korostanut äiti Hannakaan.

Kirjoittaja on Hanna Tarkan ystävä. Muistokirjoitus on kirjoitettu Tarkan perheen pyynnöstä.