Muistokirjoitus: Aune Hirvonen oli omaleimainen, monilahjakas lähetystyöntekijä

Länsi-Savo

Aune Hirvonen
Aune Hirvonen

Aune Hirvonen syntyi Ristiinassa 18.2.1923 ja kuoli Mikkelissä 10.3.2020 97-vuotiaana. Hän valmistui kansakoulunopettajaksi Raahessa, mutta teki melkein koko elämäntyönsä Suomen Lähetysseurassa.

Tämä palvelutyö jakaantui kahteen osaan. Ensin hän oli 1953 alkaen runsaat kaksi vuosikymmentä Lounais-Afrikassa, nykyisessä Namibiassa, suuren osan ajasta Okahaon-Ongandjeran naisseminaarin opettajana. Kotimaahan palattuaan hän toimi Mikkelin hiippakunnan julistustyöntekijänä, kiertäjänä. Siinä tehtävässä hän kävi neljässä vuodessa auttamassa kaikkiaan 65:ttä tämän hiippakunnan seurakuntaa.

Aune käytti opetuksessaan kolmea kieltä, ndongaa, afrikaansia ja englantia. Suomessa vierailleille afrikkalaisille hän oli ihannetulkki. Kielet olivat hänen yksi intohimonsa. Päivittäin hän tutki Raamattua itselleen uusillakin kielillä elämänsä loppuun asti.

Toinen intohimo hänelle oli musiikki. Hän jäi afrikkalaisten mieleen parhaiten juuri laulajana, musiikinopettajana, kuoronjohtajana, jopa säveltäjänä. Virsi 603 liittyy tähän hänen työhönsä.

Hän antoi Mikkelissä eläkkeellä ollessaan pianotunteja kymmenille oppilaille, joiden olisi muutoin ollut vaikeaa päästä soittamisen makuun.

Ambo-Kavangokirkon 100-vuotisjuhlille 1970 hänestä tuli suurkuoron johtaja, joka eri puolilla maata koulutti tehtäviinsä rovastikunnittain kaikki kuoron laulajat.

Hän oli myös kuvataiteilija, joka viimeisen Namibian matkansa tuotoksista järjesti 2000-luvun alkupuolella näyttelynkin. Yhtä lailla hän oli innostunut valokuvauksesta ja otostensa julkisesta esittelystä. Myös kirkkonäytelmät saivat hänestä ohjaajan.

Jatkosodassa tämä veteraani, silloinen opiskelija, palveli ensin muonituslottana luovutetussa Etelä-Karjalassa. Sitten hänet siirrettiin pohjoisemmas ilmavalvontatehtäviin, jossa hän oli kesällä 1944 lähellä tiensä päättymistä.

Hänen hautajaisiinsa tulleet tervehdykset Namibian yhteiskunnallisilta ja kirkollisilta johtajilta osoittivat, millaisen panoksen hän osaltaan antoi tuon kansakunnan itsenäistymisen aineksiksi.

Laajimmin hänen aikaansaannoksistaan on levinnyt virren 603 suomennos. Sen aina ajnkohtainen alku ei ole sitä vähiten näinä päivinä: ”Isä Jumala, nyt katso maamme puoleen silmin sääliväisin. Herra, armahda meitä.”

Simo S. Salo

Kirjoittaja on Aune Hirvosen työtoveri ja ystävä.