Muistokirjoitus: Matti Markkanen oli norpan suojelija ja videon ammattilainen

Päivi Kapiainen-Heiskanen

Matti Markkanen (1945-2019) työskenteli pitkään Ylellä ohjaajana ja leikkaajana.
Matti Markkanen (1945-2019) työskenteli pitkään Ylellä ohjaajana ja leikkaajana.

Ylellä pitkän urana leikkaajana ja ohjaajana tehnyt, alkujaan kotkalainen Matti Markkanen kuoli 6. marraskuuta 2019. Markkanen oli syntynyt 26. elokuuta 1945. Hän jätti muiston leppoisasta ystävästä ja työkaverista, jolla oli aina jotain kannustavaa sanottavaa työyhteisölleen.

Yle-vuosien jälkeen hän kehitti kotikaupungissaan Mikkelissä Nettiradio Mikaelin verkkovideotuotantoa. Siinä ohessa Nettiradio Mikaelin tiimi teki pitkiä 30–60 minuutin tv-ohjelmia ja versioi nettivideoiden aineistoista ohjelmakokonaisuuksia Yle Teemalle.

Kun Nettiradio Mikaeli lopetettiin joulukuussa 2005, sen sivuilta löytyi satoja Matin opastuksessa ja ohjauksessa tehtyjä videoita.

Nettiradio Mikaelin eri-ikäisistä ihmisistä koostuneesta tiimistä tuli Matille tärkeä kaveriporukka, joka piti tiiviin epäsäännöllisesti yhteyttä eri kokoonpanoissa.

Nettiradio Mikaelin vuosina Matti ja Juha "Norppa" Taskinen kehittivät yhteistyökumppaneineen tavan striimata suoraa videokuvaa norppien vedenalaisista puuhista, kalasääsken pesältä tai Saimaan saaresta erakon hoivaaman huuhkajan talvipuuhista. Välillä kaverukset kävivät Karjalan puolella seikkailemassa ja tekivät sieltä luontoelokuvia.

Matti teki vuosia tiivistä yhteistyötä myös animaattori ja elokuvaohjaaja Heikki Prepulan kanssa. Noilta vuosilta on kansainvälisessä filmitietokannassa, IMDb:ssä, pitkä litania Matin editoimia animaatioelokuvia, kuten Kolme pukkia ja useita Kössi Kenguru -animaatioita, jotka kuuluvat suomalaiseen tv-historiaan.

Norppien suojeluun keskittyvä Norppaklubi oli Matille tärkeä harrastus vuosikausia. Perheen ja ystävien kanssa Matti veneili Saimaalla, mökkeili ja matkaili.

Matti oli vaatimaton ihminen, joka ei pitänyt suurta meteliä tekemisistään. Hän jätti siitä huolimatta – tai ehkä juuri siksi – pysyvän jäljen meihin, jotka saimme hänet tuntea.

Tommi Lempinen

Juha Taskinen

Päivi Kapiainen-Heiskanen

Kirjoittajat ovat Matti Markkasen pitkäaikaisia ystäviä ja kollegoita.