Muistokirjoitus: Opetusneuvos Olli Vahteristo 1929–2019

Olli Vahteristo oli teknillisen koulutuksen kehittäjä.

Opetusneuvos, rehtori Olli Vahteristo kuoli 25. syyskuuta Mikkelissä sairauksien uuvuttamana 90 vuoden iässä. Hän oli syntynyt 7. kesäkuuta 1929 Virolahdella.

Vahteristo kirjoitti ylioppilaaksi Kouvolan lyseosta 1948, valmistui diplomi-insinööriksi Teknillisen korkeakoulun maanmittausosastolta 1956.

Aluksi hän toimi insinööritehtävissä Helsingissä, Kuopiossa ja Jyväskylässä,  sitten va. lehtorina Kotkan teknillisessä oppilaitoksessa, kunnes vuonna 1965 hänet valittiin Mikkelin teknillisen koulun matematiikan lehtoriksi ja rehtoriksi. Alkoi pitkä ja mittava ura teknillisen koulutuksen kehittäjänä.

Olli Vahteriston johdolla kahden teknikkolinjan ja runsaan sadan opiskelijan koulu laajeni liki 700 opiskelijan teknikko- ja insinöörikoulutusta antavaksi oppilaitokseksi. Vuonna 1991 käynnistyi Mikkelin va. ammattikorkeakoulun toiminta. Vahteristo nimitettiin korkeakoulun johtavaksi rehtoriksi. Eläkkeelle hän siirtyi 1992.

Vahteriston panos teknikko- ja insinöörikoulutuksen kehittäjänä oli merkittävä. Hänen asiantuntemustaan sekä kirjallista ja suullista esitystaitoaan arvostettiin. Lukuisia ovat hänen toimittamansa esitykset opetusministeriölle ja ammattikasvatushallitukselle.

Elämä Ollin oppilaitoksessa ei ollut vain oppivuosia ja insinööritieteitä. Myös yhteisöllisyyttä rakennettiin, Opettajakunnan yhteiset kulttuuririennot olivat tärkeitä.

Eläkkeelle jäätyään Olli jatkoi kirjoittamista. Hän oli yhteiskunnallisten asioiden syvällinen havainnoija, humanisti, joka etsi vastauksia myös elämän perimmäisiin kysymyksiin. Monet teksteistä löysivät tiensä valtakunnan ykkösmedioihin. Vahteriston kirjoittama Mikkelin teknillisen oppilaitoksen historia on tärkeä teos. Se piirtää tarkan aikakausikuvan Suomen  teknisen opetuksen kehityslinjoista.

Vahteristo on palkittu Suomen leijonan I. luokan ritarimerkillä ja opetusneuvoksen arvonimellä. Hän oli Mikkeli-Porrassalmen Rotaryklubin perustajajäsen, Suur-Savon Teknillisen Seuran kunniajäsen. Soitilasarvoltaan hän oli tykistön luutnantti.

Perhe merkitsi Ollille paljon. Aviopuoliso Pirkko (o.s. Pajakkala), oli hänelle 61-vuotisen avioliiton ajan rakas  elämänkumppani. Lapset, Kaija-Leena, Teppo ja Sami, sekä heidän perheensä olivat tärkeitä.

Muistamme Olli Vahteriston ihmisenä, joka oli meille rehti esimies, pidetty työtoveri ja verraton ystävä. Kun Ollin polkupyörä seisoi opettajien autorivin jatkona, oli teku   täydessä työn touhussa. 

Jorma Julkunen, Pentti Plosila

                                                                                                            Kirjoittajat ovat Olli Vahteriston ystäviä.