Muistokirjoitus: Nimismies Matti Antero Hoviniemi 1937—2019

Matti Hoviniemi oli vanhanajan nimismies, jonka puoleen kansalainen saattoi luottamuksella kääntyä mitä moninaisimmissa asioissa.

Muistokirjoitus: Nimismies Matti Antero Hoviniemi 1937—2019

Nimismies, varatuomari Matti Hoviniemi kuoli Kangasniemellä 10.11.2019 pitkään sairastettuaan.

Matti Hoviniemi oli syntynyt Pyhäselässä 14.8.1937. Hän kirjoitti ylioppilaaksi Mikkelin Lyseosta 1958 ja suoritti Helsingin yliopistossa oikeustieteen kandidaatin tutkinnon 1966. Tämän jälkeen hän auskultoi Mäntyharjun tuomiokunnassa ja sai varatuomarin arvon 1969. Sotilasarvoltaan hän oli yliluutnantti. Hänelle myönnettiin useita kunniamerkkejä.

Hoviniemi toimi Kangasniemen piirin nimismiehenä vuosina 1974—1996. Hänen nimismiehen uransa päättyi 1.12.1996, jolloin paikallishallinto uudistettiin ja nimismiesten, ja muidenkin paikallishallinnon virkamiesten virat lakkautettiin ja siirrettiin perustettuihin kihlakuntiin. Piirin lakkauttamisen jälkeen hän toimi Pieksämäen kihlakunnan johtavana kihlakunnansyyttäjänä eläkkeelle siirtymiseensä saakka.

Matti Hoviniemi oli mieleenpainuva persoona. Hänellä oli oma mielipide asioihin ja hän myöskin perusteli mielipiteensä mestarillisesti. Matti osasi ilmaista itseään puheen lisäksi piirtämällä, kirjoittamalla ja videokameralla. Hän piirsi, kirjoitti ja toimitti vuosikymmenten ajan Nimismies-Sanomia, joka ilmestyi aina joulun alla ja jaettiin korkeita virkamiehiä myöten ympäri Suomea.

Matti oli todellinen hallinnon moniottelija, jonka asiantuntemusta ja verkostoja tarvittiin monilla elämänaloilla Hirvensalmella sekä erityisesti Kangasniemellä.

Hoviniemi toimi useissa kunnan, seurakunnan, Säästöpankin ja urheiluseurojen vastuullisissa tehtävissä. Hän oli vanhanajan nimismies, jonka puoleen kansalainen saattoi luottamuksella kääntyä mitä moninaisimmissa asioissa. Matti ei torjunut apuaan keneltäkään, mutta saattoi antaa myös palautetta.

Matti Hoviniemen virkauran suurin huoli oli paikallishallintouudistus ja nimismiehen viran lakkauttaminen. Hän ei sulattanut sitä, että kansalaiselta vietiin oikeus saada valtion hallintopalvelut omalta kotipaikkakunnaltaan ja tuttujen virkamiesten toimesta. Tämä päivä on näyttänyt, että Matin huoli ei ollut turha.

Matti oli kollegana ja ystävänä auttavainen ja lojaali. Hänen erityisen harrastuksensa kohteena oli vuosikymmenet Mikkelin läänin nimismiehet ry., jonka sihteerinä ja puheenjohtajana hän toimi vuosikaudet.

Mattia jäivät kaipaamaan puoliso Anja, sisarukset perheineen ja laaja ystäväpiiri sekä virkaveljet ja työtoverit.


Mikko Kannaste

Markku Tuominen


Kirjoittajat ovat vainajan pitkäaikaisia kollegoja ja ystäviä.