Muistokirjoitus: Maanviljelijä Reima Montonen

Reima Montonen oli yksi Koivakkalan kylän sieluista.

Muistokirjoitus: Maanviljelijä Reima Montonen

Yksi Koivakkalan kylän sieluista, maanviljelijä Reima Montonen kuoli joulukuussa 2019 88-vuotiaana.

Reima syntyi ja asui Ristiinan korkeimman mäen, Haudanmäen kupeessa Hytölässä. Aikoinaan Montosen veljesten isä tienasi tilarahat Amerikassa.

Veljesten äidin kuoltua Reima pyöritti tilaa veljensä Eeron kanssa. Reima hoiti lypsykarjan ja huushollin Eeron ottaessa päävastuun konehommista.

Montosen veljekset olivat käsite. Eero huhki kivenkeruussa, kaivoi monen tilan ojat ja lukuisat talon pohjat. Hän myös korjasi omat ja naapureiden koneet pajallaan. Reima pui naapuritilojen viljat, jotka kuivattiin pihapiirin kuivurissa.

1940-luvun lopussa Reima oli perustamassa Ristiinan urheilijoiden kyläosastoa Koivakkalan Kipinää, jonka johtokunnassa ja rahastonhoitajana hän oli vuosikymmenet. Kipinä järjesti tansseja, talkoita ja vuosittaiset juhlat äideille.

Montosen mäellä pidettiin monet Kipinän hiihtokisat. Ladulle lähdettiin pihapiiristä ja lämmintä mehua tarjoiltiin tuvassa. Myös Kipinän pikkujouluja ja uutta vuotta juhlittiin Montosessa. Pikkujouluohjelmaan kuului näytelmä, piirileikkejä ja joulukortteja jakanut joulupukki.

Meillä Reima kävi joulupukin viransijaisena.

Reima oli hyväntuulinen isäntä, joka huolehti myös apua tarvitsevista ystävistä. Pikkutyttöinä ihailimme Montosen isoa omenatarhaa. Kärtimme isää hoitamaan asioita Montosessa sunnuntai-iltaisin. Reima nimittäin ymmärsi vaihtaa televisiokanavan kakkoselle, josta tuli Pieni talo preerialla -sarja.

Yhdessä ja kylällä asuvien ystävien kanssa Montosen veljekset reissasivat eri puolilla Eurooppaa, Reima myös Yhdysvalloissa. Reima oli vuosikausia, vielä ikämiehenäkin Koivakkalan koululla pidetyn kansalaisopiston jumpan vakiokävijä.

Me muistamme hänet myös taideharrastuksesta, piirtämisestä ja maalaamisesta.
Reiman lämminhenkistä olemusta ja ystävällisyyttä jäi kaipaamaan koko kylä.

Tuulevi Aschan

Virpi Maaranen


Kirjoittajat ovat Koivakkalan kyläläisiä ja Reima Montosen naapureita.