Muistokirjoitus: Matti Aalto oli elämäniloinen tarinankertoja, jolla oli aina pilke silmäkulmassa

Matti Aallon kotialbumi

Muistokirjoitus: Matti Aalto oli elämäniloinen tarinankertoja, jolla oli aina pilke silmäkulmassa

Rakas puoliso, isä, pappa, isopappa ja appi Matti Aalto menehtyi yllättäen 31.3.2020 sananmukaisesti saappaat jalassa ja työrukkaset kädessä. Nyt ovat suuret saappaat tyhjät.

Matti syntyi Aallon torppaan Kattilansillan Laaksokadulle 29.9.1941. Jo lapsena Matti oli erittäin kiinnostunut tekniikasta ja keksinnöistä. Lukuisat tarinat kertovat mopojen purkamisesta ja kokoamisesta, itse tehtyjen räjähteiden testauksesta ja vähän muistakin koiruuksista. Onneksi tämä energia suuntautui pääasiassa urheiluun, ja hiihto olikin rakas laji koko elämän ajan.

Vuonna 1964 Matti tapasi Marja-Liisan Vanhamäestä. Kaupunkilaispoika ja maalaistyttö menivät naimisiin 3.7.1965. Perhe kasvoi kahdella tyttärellä vuosina 1966 ja 1970. Matin motto oli, että hänen perheellään pitää olla asiat hyvin. Talo rakennettiin Kattilansiltaan, missä perhe viihtyi 17 vuotta. Tämän jälkeen rakennettiin toinen talo Tuskuun. Vanhamäkeen rakentui ”Masalandia”. Mökki oli hyvin rakas ja siellä Matti palautui työelämän haasteista.

Lastenlapset olivat ilon lähde. Pappa opetti heidät uimaan, huolehti urheiluvarusteet sekä opetti sinnikkyyttä hiihtoladulla ja elämässä. Jos lipsui, piti muistaa, että kyseessä oli ”tekniikkalaji”. Huumorimiehenä hän keksi läheisilleen lempinimiä. Kotipiirissä hän itse oli Masa ja töissä Allu.

Matti oli hyvin sosiaalinen ja äärimmäisen auttavainen ihminen. Hänellä oli laaja ystäväpiiri, johon hän piti aktiivisesti yhteyttä. Hän oli aina valmis auttamaan rakennustöistä erilaisiin talkoisiin. Talkoisiin sisältyi toiminta Mikkelin Hiihtäjissä. Viimeisinä vuosinaan hän auttoi ystäviään ja isosiskoaan. Tämä pyyteetön yhteisöllisyys oli elämässä kantava voima.

Länsi-Savolla oli suuri osa Matin elämässä. Nuorena poikana hän aloitti juoksupoikana, jatkoi latojana ja teki laitosmiehen töitä eläkeikään saakka. Työuraa kertyi lähes 50 vuotta. Side ei kuitenkaan tuolloin vielä katkennut, vaan hän osallistui erilaisiin projekteihin useiden vuosien ajan.

Matti jätti ison aukon monen ihmisen elämään.

Kirjoittaja on Matti Aallon vanhempi tytär.