Muistokirjoitus: Opettaja Riitta Honkanen 1932—2019

Suomen lähetysseuran työ pysyi Riitta Honkaselle rakkaana koko elämän ajan.

Muistokirjoitus: Opettaja Riitta Honkanen 1932—2019

Opettaja Riitta Helena Honkanen lähti enkelten matkaan pääsiäisenä 2019 yllättävän sairauskohtauksen jälkeen. Riitta syntyi Hirvensalmen pappilassa 19.7.1932 pastori Artturi Honkasen ja opettaja Tyyne Honkasen (os. Kekkonen) toisena lapsena.

Ennen Heinolan opettajaseminaaria Riitta opetti toista vuotta Ristiinan Närhilän koululla. Seminaarin jälkeen vuorossa oli Kuhmon Lammasperän Haukelan kansakoulu 1955—1958. Hän suoritti lähetyskurssin SLS:n opistossa 1958. Partiotoimintaan hän osallistui kotimaassa ja Lounais-Afrikassa.

Ambomaa oli tuolloin SLS:n suurin työalue. Riitta opetti Swakopmundissa suomalaisten lähettien lapsia. Siellä hän osallistui saksalaisen seurakunnan toimintaan sekä johti kirkon naiskuoroakin. Lounais-Afrikassa (nykyisin Namibia) Riitta toimi vuosina 1960—1970. Lähetysseuran työkausien välillä hän opetti Ihastjärven kansakoulussa Mikkelissä. Lyhyen jakson hän opetti Onguedivan seminaarissa. Hän itse luonnehti Afrikan aikaa elämänsä parhaaksi.

SLS:n työrupeaman jälkeen Riitta Honkaselle kertyi opetusvuosia Urpolan sekä Siekkilän kouluissa parikymmentä vuotta. Kansakoulu muuttui tuolloin peruskouluksi, jossa hän oli luokanopettajana, myös musiikkiin erikoistuneena.

Nuoruudessa sisarukset Riitta, Leena ja Liisa musisoivat yhdessäkin.

Kouluvuosien jälkeenkin Riitta lauloi Mikkelin tuomikirkkoseurakunnan kuorossa sekä kuunteli musiikkia. Lähdön hetkellä Bach kaikui hänen asunnossaan.

Suomen lähetysseuran työ pysyi Riitalle rakkaana koko elämän ajan. Yksin asuvana hän oli ystävällinen ja auttavainen keskustelija. Nuoremmille sisaruksille hän oli idearikas isosisko. Sisarussarjamme kahdeksasta lapsesta viisi on ollut Suomen lähetysseuran työyhteyksissä eri puolilla maailmaa.

Saksankielisiä matka- ja hartauskirjoja Riitta luki mielellään vielä eläkevuosinaankin. Hän kävi kirjeenvaihtoa läheisten ja tuttujen kanssa. Pääsiäistervehdyksiä hän laittoi vielä huhtikuussa 2019.

Uusimmista virsistäkin Riitta löysi mieluisia:

On unen aika, pieni ihminen.

Käy levon huomaan, suojaan Jeesuksen.

Enkelten kuoro maan yllä soi.

Untesi rauhaa taivas vartioi. 

(Virrestä 970 Eyvind Skeie/Tytti Issakainen)

Niilo Honkanen
Kirjoittaja on Riitta Honkasen veli.