Muistokirjoitus: Aija Kettunen oli sosiaalitalouden uranuurtaja

Aija Kettunen.
Aija Kettunen.

Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) asiantuntija Aija Kettunen kuoli äkillisesti 3.10.2020. Hän oli syntynyt Virtasalmella 26.10.1959.

Aija valmistui maisteriksi vuonna 1982 Kuopion yliopiston ympäristöhygienian koulutusohjelmasta. Hän väitteli valtiotieteen tohtoriksi Åbo Akademissa vuonna 1998.

Työuransa aikana Aija työskenteli Kuopion yliopiston Kansanterveystieteen ja yleislääketieteen laitoksella tutkijana ja koordinaattorina sekä asiantuntijatehtävissä muun muassa Pieksämäen kaupungilla ja Mikkelin lääninhallituksessa. Viimeiset 18 vuotta hän työskenteli Diakin Pieksämäen kampuksella tutkijana, yliopettajana, lehtorina, aluekoordinaattorina sekä tutkimus-, kehittämis- ja innovaatio -asiantuntijana.

Aija oli arvostettu sosiaalitalouden ja arvioinnin uranuurtaja Suomessa. Aija oli kantava voima Diakin Pieksämäellä toimineessa Sosiaalitalouden tutkimusyksikössä. Hän tarkasteli hyvinvointia julkistalouden näkökulmasta ja oli hyvin perehtynyt hyvinvointitalouden tutkimus- ja arviointimenetelmiin.

Aija oli myös kansainvälisesti arvostettu asiantuntija monissa eurooppalaisten yliopistojen sosiaali- ja terveystalouden verkostoissa. Kotimaassa Aija oli vahva alueellinen vaikuttaja ja hänellä oli laajat yhteistyöverkostot. Aija innostui herkästi uusista hankeideoista, mutta oli myös tarkka siitä, että hankkeilla saatiin aikaan vaikutuksia.

Aija oli työntekijänä analyyttinen, pedantti ja työorientoitunut. Hänen lähestymistapansa oli aina rakentava, kollegoita kunnioittava. Aija oli monelle paitsi työtoveri myös ystävä, jolla oli aina aikaa vaihtaa ajatuksia. ”Kommentoin nyt kuitenkin muutamalla sanalla, kun kerran kysyit”, Aija usein sanoi.

Aija nimesi supervoimakseen liikunnan: kävelyn, juoksun, jumpan ja humpan. Aijan mukaan liike on tärkeää, koska se ylläpitää liikettä.

Aijan kuolema järkytti syvästi työyhteisöämme sekä hänen yhteistyökumppaneitaan. Kaikkein syvimmin suru kosketti Aijan lähiomaisia. Aijaa jäivät kaipaamaan aviomies, isä, sukulaiset ja ystävät.

Ilse Vogt, Marjo Pulliainen, Marina Steffansson, Tuula Pehkonen-Elmi, Virpi Kuvaja-Köllner

Kirjoittajat ovat Aija Kettusen esimies ja hänen työtovereitaan.