Muistokirjoitus: Äidinkielen lehtori Pirkko Kekki 1934—2019

Pirkko Kekki oli opettaja koko sydämeltään.

Muistokirjoitus: Äidinkielen lehtori Pirkko Kekki 1934—2019

Pirkko Kekki, omaa sukua Väänänen, syntyi ja kävi koulunsa Varkaudessa.

Hänestä tuli sukunsa ensimmäinen ylioppilas 1953. Varkauden yhteislyseossa opiskeli samaan aikaan nuorukainen nimeltään Eero Kekki. Lempi leimahti jo penkinpainajaisissa, ja avioon he astuivat vuonna 1960.

Nuori pari auskultoi yhtä aikaa Helsingin normaalilyseossa, ja ensimmäiset opettajan virkansa he saivat Iisalmen lyseosta, Pirkko äidinkielen ja Eero matematiikan lehtorina. Muutto Mikkeliin Porrassalmen yhteislyseon (myöhemmin Kalevankankaan koulu) lehtoreiksi tapahtui 1965. Eläkkeelle Pirkko siirtyi 1994.

'Pirkko Kekki paneutui opettajana oppilaidensa elämäntilanteisiin kokonaisvaltaisesti ja perusteellisesti. Kun Suomessa nykyisin ollaan huolestuneita peruskoulun oppilaiden lukutaidon heikentymisestä, teki Pirkko aikanaan uraa uurtavaa työtä lukutaidon kehittämisen ja luetun tekstin ymmärtämisen hyväksi. Näistä taidoista ovat tänäkin päivänä kiitollisia useat hänen entiset oppilaansa. Pienenä yksityiskohtana mainittakoon, että Pirkko työskenteli sivutoimisesti myös Mikkelin kuulovammaisten oppilaitoksessa.

Pirkko harrasti kirjallisuutta myös vapaa-aikanaan ja oli itsekin taitava sanankäyttäjä. Hän huolehti koulullaan lukuisten joulu-, kevät- ynnä muiden juhlatilaisuuksien suunnittelusta ja ohjelmien toteuttamisesta. Terävää kynäänsä hän hyödynsi lukuisissa mielipidekirjoituksissa, joita julkaistiin paitsi paikallisissa lehdissä myös valtakunnallisissa julkaisuissa. Pirkko toi vahvasti esiin epäkohdiksi kokemiaan asioita. Hän oli rohkea nainen.

Kotona Pirkko oli rakastava, huolehtiva ja kannustava äiti, lapset olivat Pirkolle ja Eerolle kaikki kaikessa. Aviomiehen kuolema vuonna 2002 oli suuri menetys, olivathan he kulkeneet yhdessä 50 vuotta ystävinä, avioparina, vanhempina ja kollegoina.

Itse tunsin Pirkon ihmisenä ja opettajatoverina, jolta saatoin aina kysyä neuvoa ja ohjeita pedagogisissa kysymyksissä. Erityisesti minulle jäi mieleen, kuinka hän korosti empaattisen ajattelun tärkeyttä.
Pirkkoa jäävät kaipaamaan tyttäret Pälvi ja Kirsi Maria perheineen sekä suuri joukko entisiä kollegoita, oppilaita ja ystäviä.

Osmo Ukkonen

Kirjoittaja on Pirkko Kekin työtoveri.