Muistokirjoitus: Hammaslääkäri Jyrki Sajaniemi 1935—2019

Jyrki Sajaniemi teki elämäntyönsä Mikkelin terveyskeskuksessa. Hän oli taitava pelokkaiden potilaiden käsittelijä.

Isämme, odontologian lisensiaatti Jyrki Sajaniemi kuoli 26. lokakuuta Mikkelissä. Hän oli kuollessaan 84-vuotias, syntynyt Viipurissa 5. heinäkuuta 1935.
Jyrki Sajaniemi tuli sodan aikana Viipurista Mikkeliin, jossa kävi kansakoulun ja valmistui ylioppilaaksi Mikkelin Yhteiskoulusta.

Armeijan jälkeen Sajaniemi lähti opiskelemaan hammaslääketiedettä Kielin yliopistoon Saksaan, josta valmistui 1966. Kielissä hän tapasi myös tulevan vaimonsa Barbaran.

Suomeen palattuaan hän laillisti ammattinsa Turun yliopistossa, jonka jälkeen hän aloitti kouluhammaslääkärin virassa Utajärven kunnassa.

Vuonna 1972 hän palasi Mikkeliin ja perusti yksityisvastaanoton, jossa hän työskenteli yhdessä vaimonsa kanssa. Sajaniemi toimi myös vt. hammaslääkärinä Savon Prikaatissa, mutta varsinaisen elämäntyönsä hän teki Mikkelin terveyskeskuksessa saatuaan hammaslääkärin viran vuonna 1973, josta hän jäi eläkkeelle vuonna 1998.

Jyrki Sajaniemi, tuttujen kesken Sajo, oli työssään taitava pelokkaiden potilaiden käsittelijä. Lasten hammashoidosta hän teki oman taiteen lajinsa. Omalla yksityisvastaanotollaan Sajaniemet ottivat vuorokauden ajasta riippumatta potilaita vastaan.

Meille lapsille turvallisen kodin perintönä tuli rakkaus musiikkiin soiton ja laulun kautta. Isämme soitti viulua Mikkelin amatööriorkesterissa, jossa hänen oma isänsä oli konserttimestarina.

Isämme suoritti metsätaloustutkinnon 1970-luvulla ja toimi vuosikymmenen ajan sekä Mikkelin metsänomistajien puheenjohtajana että Metsänhoitoyhdistyksen johtokunnassa. Metsänhoito kesämökillä Puulan rannalla kuului hänelle mieluisiin harrastuksiin. Lisäksi hän oli Mikkelin Yhteiskoulun senioreiden pitkäaikainen puheenjohtaja.

Isämme oli perusluonteeltaan sinnikäs ja ahkera; hänellä oli vilpitön halu auttaa lähimmäistä. Sajo oli humaani keskustelija ja sai toiset tuntemaan, että jokainen elämä on laulun arvoinen.

Jyrkin lähipiiriin kuuluivat vaimo, kolme poikaa ja yhdeksän lastenlasta.


Hanns-Jyrki Sajaniemi, Jarni Sajaniemi ja Janne Sajaniemi

Kirjoittajat ovat Jyrki Sajaniemen pojat