Muistokirjoitus: Torikauppias Seppo Pulkkinen

Seppo Pulkkinen muistetaan Mikkelin torilla varmasti vielä pitkään.

Muistokirjoitus: Torikauppias Seppo Pulkkinen

Liki 60 vuotta ehti Seppo Pulkkinen tehdä kauppaa Mikkelin torilla, kunnes hän varhain juhannuspäivän aamuna kotonaan äkillisesti nukkui ikiuneen.

Seppo syntyi Anttolan Kokkosenlahdessa 10-lapsisen perheen kuopuksena. Leipä ei ollut kovin leveää ja elantoa oli lähdettävä hankkimaan jo nuoruusiässä.

Myös perheen perustaminen alkoi jo armeija-aikana. Lapsia syntyi viisi ja vaimon kotitilalla pidettiin pientä lypsykarjaa, kuten tuolloin oli tapana lähes joka maatalossa.

Seppo innostui laittamaan 60-luvulla joitakin kaalintaimia kasvulavaan. Taimia sekä metsän antimia alettiin myydä maalaisten pöydässä Mikkelin torilla. Innostus kasveihin lisääntyi ja syntyi Kangastalon Puutarha, joka laajeni vuosien saatossa erityisesti kesäkukkia tuottavaksi yritykseksi. Parikymmentä vuotta sitten perheen tytär Ritva otti vetovastuun puutarhalla, mutta kuolemaansa saakka Seppo oli vahvasti toiminnassa mukana. Torimyyjänä hänen valoisa olemuksensa toi paljon vakioasiakkaita ja ystäviä.

Vuonna 1989 Seppo vaimonsa Leenan kanssa valittiin vuoden Mikkelin seudun maaseutuyrittäjiksi. Tuolloin heillä oli merkittävänä tulonlähteensä talviaikaan Sepon ruisoljista kehittelemä parrakas olkipukki. Sepon ja Leenan käsistä lähti vuosikymmenien aikana maailmalle useita tuhansia olkipukkeja. Työn vastapainoksi he matkustelivat niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

Seppo-pappa ehti nähdä 12 lapsenlapsena aikuistuvan ja sylissä kiikuteltavaksi ehti myös yksi lapsenlapsilapsi. Lähisuku, ystävät ja tuttavat tulevat muistamaan Sepon merkittävän elämäntyön ja valoisan persoonan ikävän ja kaipauksen myötä.

Anne Korhonen

Kirjoittaja on Seppo Pulkkisen tytär.