Muistokirjoitus: Markku Turkia oli yhdessä tekijä ja kehittäjä

Markku Turkian kotialbumi

Muistokirjoitus: Markku Turkia oli yhdessä tekijä ja kehittäjä

Psykologi Markku Turkia kuoli vakavan sairauden uuvuttamana kotonaan Mikkelissä 28.2.2020. Hän syntyi Lappeessa 14.8.1944.

Markku Turkia oli keskeinen vaikuttaja Mikkelin kunnallispolitiikassa monen vuosikymmenen ajan mm. valtuutettuna, kaupunginhallituksen jäsenenä ja SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtajana.

Markku Turkia haki politiikassa aina yhteisiä ratkaisuja. Hän paneutui asioihin ja pyrki tuloksiin keskustelemalla ja yhdessä tekemällä. Hän oli tasapainottava toimija sekä oman ryhmän sisällä että puolueiden kesken.

Turkialta löytyi energiaa myös monenlaisiin järjestötoimintoihin teatterin ja eläkeläisjärjestön hallituksen johtamisesta sukulaiskansojen asioiden edistämiseen. Kulttuuri ja kansalaisyhteiskunta olivat erityisen lähellä hänen sydäntään.

Markku Turkia teki monipuolisen työuran alueellisen työhallinnon johtotehtävissä. Vuonna 1970 hän aloitti työt Mikkelin ammatinvalinnan ohjaustoimistossa ja lähti eläkkeelle Etelä-Savon TE-keskuksen työvoimaosaston osastopäällikön paikalta vuonna 2008.

Turkia korosti työssään aina koulutuksen tärkeyttä. Hän oli myös rakentamassa maakunnan työnantajien ja palkansaajien valtakunnallistakin arvostusta saanutta EU-hankeyhteistyötä.

Kollegan mukaan Turkia oli askeleen edellä toimintojen kehittämisajattelussa ja hänellä oli myös rohkeutta puurtaa uusia asioita eteenpäin. Turkian osaamista arvostettiin myös työministeriössä, jonne hänet kutsuttiin monta kertaa mm. yrityspalveluihin ja EU-rahoitukseen liittyneisiin kehittämisprojekteihin.

Markku Turkia harrasti kalastusta, veneilyä Saimaalla, lukemista, hiihtämistä, keilaamista, allasjumppaa ja Venäjää.

Markku Turkia oli ennakkoluuloton, myötäelävä ja optimistinen ihminen, joka totesi usein pulmatilanteissa, että ”kaek järjestyy”. Perhe oli hänelle se tärkein. Isänä hän oli lämmin ja kannustava, lapsenlapsille helposti lähestyttävä. Taata opetti kaikki neljä lapsenlastaan kalastamaan ja isovanhemmat viettivät paljon aikaa heidän kanssaan.

Häntä jäivät kaipaamaan vaimo-Vuokko, kaksi lasta ja neljä lapsenlasta, sukulaiset sekä suuri joukko ystäviä.

Kirjoittaja on Markku Turkian ystävä.