KRP: Porvoon poliisiampumisesta epäillyt Ruotsin kansalaisia — Viranomaiset varatuivat myös Kaakkois-Suomessa ampumistapauksen takia

Poliisioperaatio alkoi sunnuntaina aamuyöllä Koneistajantiellä Porvoossa.

Laura Hakalisto

KRP: Porvoon poliisiampumisesta epäillyt Ruotsin kansalaisia — Viranomaiset varatuivat myös Kaakkois-Suomessa ampumistapauksen takia

Porvoon sunnuntaisesta poliisiampumisesta epäillään kahta Ruotsin kansalaista. Poliisi otti vuonna 1989 ja 1994 syntyneet miehet kiinni sunnuntai-iltana Ikaalisissa noin puoli tuntia kestäneen takaa-ajon päätteeksi. Miehiä epäillään kahdesta murhan yrityksestä.

Poliisioperaatio alkoi sunnuntaina aamuyöllä Koneistajantiellä Porvoossa, kun kahta partiotehtävälle mennyttä Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen poliisia ammuttiin pienteollisuusalueella. Poliisit loukkaantuivat tilanteessa ja heidät vietiin sairaalahoitoon.

— Poliisipartio meni Koneistajantielle tavanomaiselle omaisuusrikokseen liittyvälle tehtävälle. Tapahtumien kulusta poliisilla on hyvä käsitys, mutta epäiltyjen kuulemisella ja muulla esitutkinnalla uskotaan saatavan vielä lisätietoa asiaan, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kimmo Huhta-aho Keskusrikospoliisista tiedotteessa.

Sunnuntai-iltana epäillyt tekijät paikannettiin Tampereelle, josta alkoi takaa-ajo Valtatie kolmea pitkin kohti Ylöjärveä. Keskusrikospoliisin tiedotteen mukaan pakenevat epäillyt ampuivat poliisin ajoneuvoja kohti ja ajoivat niitä päin. Kolme poliisin ajoneuvoa vaurioitui takaa-ajossa, mutta henkilövahinkoja ei tapahtunut.

Takaa-ajotilanteen osalta rikosnimikkeet tarkentuvat vielä esitutkinnan edetessä.

— Tehokkaan viranomaisyhteistyön avulla epäillyt saatiin kiinni alle 24 tunnissa ilman henkilövahinkoja. Yhteistyö oli tiivistä esimerkiksi Itä-Uudenmaan ja Sisä-Suomen poliisilaitosten kanssa.

Viranomaiset varautuivat myös Kaakkois-Suomessa

Ennen kuin epäillyt tavoitettiin Tampereen seudulla, ampumatapaus aiheutti varautumista viranomaisissa myös Kaakkois-Suomessa.

Rikoskomisario Marko Heinonen Kaakkois-Suomen poliisista kertoo, että poliisi varautui mahdolliseen toimintaan tapauksen johdosta.

— Koska tekijät olivat vapaalla jalalla, toimintaa suunnattiin, ja olimme valppaana ja valmiina puuttumaan tilanteeseen, jos tuntomerkkejä vastaavia kohteita löytyy. Toki jokaisen poliisimiehen omassa päässä tuollainen tapaus nostattaa myös valppauskerrointa.

Resursseja ei tarvinnut nostaa tapauksen takia, eikä Kaakkois-Suomen poliisin henkilöstöä osallistunut operaatioihin.

— Ketään ei soitettu töihin, mutta esimiestasolla asia huomioitiin ja teroitettiin, että asia täytyy ottaa huomioon

Everstiluutnantti Esa Veikkanen Kaakkois-Suomen rajavartiostosta kertoo, että kaakkoisrajalla varauduttiin rajanylitysliikenteen normaalia tarkempaan valvontaan.

— Ei varsinaisesti tehostettu, mutta varauduimme siihen. Se on normaali toimenpide tämän tyyppisissä tapauksissa, Veikkanen sanoo.

— Yleisellä tasolla se tarkoittaa, että kaikki tiedossa olevat tuntomerkit välitetään rajanylityspaikoille ja sillä tavalla nostetaan paljastumisriskiä.

Veikkanen sanoo, että konkreettisiin toimenpiteisiin, kuten ylimääräisiin tarkastuksiin ei kaakkoisrajalla ollut tarvetta.

Rajavartioston valmiutta nostettiin myös virka-avun antamiseksi.

— Se kuuluu normaaliin menettelyyn, että valmiutta siihen nostetaan. Tässä tapauksessa ei virka-apua ei tosiasiallisesti tarvinnut antaa.

Veikkasen mukaan Kaakkois-Suomen rajavartioston henkilöstöä ei ollut mukana operaatioissa.

— Kaikki toimenpiteet jäivät varautumisen asteelle. Normaalihenkilöstöllä mentiin.