Aran ylijohtaja Hannu Rossilahti: Asunnon ostoon kehitettävä uusia keinoja

Aran ylijohtaja Hannu Rossilahden mukaan nykyiset rahoitusmuodot eivät vastaa tämän päivän tarpeita.

Risto Hämäläinen

Aran ylijohtaja Hannu Rossilahti oli käymässä keskiviikkona Mikkelissä.
Aran ylijohtaja Hannu Rossilahti oli käymässä keskiviikkona Mikkelissä.

Asuntomessujen AsukasAreenalla vieraillut Hannu Rossilahti korosti kuntien vastuuta asumisen yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon ratkaisemiseksi.

Rossilahti esimerkiksi pohtii, että soteuudistuksen valmistumisen jälkeen uudet kunnat ja kaupungit voisivat pohtia entistä enemmän yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmia kaikille kuntalaisille, joilla on asumisongelmia.

— Asuminen on kuntalaisuuden ensimmäinen aste, siinä kunnan pitäisi tuottaa enemmän lisäarvoa asukkaalle kuin tällä hetkellä tapahtuu, Aran ylijohtaja Rossilahti totesi.

Rossilahti kertoi arvioista, joiden mukaan jopa keskituloisilla on aiempaa enemmän vaikeuksia saada omaa asuntoa kaupungista.

— Ihmisille tulee myös ongelmia, kun putkiremontti alkaa tai vuokra-asunto myydään alta pois. Sitten ei välttämättä ole varaa asua siellä missä ennen asuttiin.

Ihmiset muuttuvatkin edullisten asumiskustannusten perässä muualle ja tämä johtaa eri ihmisryhmien sosiaaliseen eriarvoisuuteen asuinalueen ja palveluiden saavutettavuuden osalta.

— Ne, joilla on varaa pääsevät palveluverkoston piiriin paremmin kuin ne, joilla ei ole. Varsinkin, kun kunnat ja kaupungit harventavat alueverkostoaan.

Ylijohtaja nostaa esille 60-70-luvun maaltamuuton, jolloin Aralta löytyi erilaisia lainajärjestelmiä kohtuuhintaisille omistusasunnoille. Yhdenvertaisuutta lisäsi lähes puolen miljoonan asunnon rakentaminen omistuskäyttöön keski- ja pienituloisille.

Näin ollen kaikilla oli mahdollisuus omakotitaloasukkaiksi. Nykyisin kyseiset keinot puuttuvat Rossilahden mukaan kokonaan ja uusia keinoja pitäisi luoda nykyistä enemmän.

— Pitäisi saada rahoitukseen ja tuotantoon uusia mahdollisuuksia. Markkinoilla aina haetaan korkein hinta asunnosta ja kohtuuhintaisuus jää taka-alalle.

Aran ylijohtaja näkee, että pienituloisten lapsiperheiden asioita pitäisi ryhtyä hoitamaan, että he saavat tarpeensa tyydytettyä kohtuullisella tavalla.

— Työssäkäyvät pienituloiset lapsiperheet ovat vaikeassa asemassa. Heidän pitäisi elämää rakentaa, käydä töissä, pyörittää maata ja maksaa nykyisten eläkeläisten eläkkeet.

Suomen Ympäristöministeriön piirissä olevan Aran määrärahat ovat riittäneet Rossilahden mukaan hyvin asumiseen ja rakentamiseen liittyvien avustuksien, tukien ja takauksien myöntämiseen.

Ylijohtaja korostaa edelleen, että kokonaan uusia rahoitusmuotoja pitää kehittää.

— Meillä oli aikoinaan omistusaravalainoja omaan asuntoon pääsemiseksi. Nyt pitää kehittää jotain uutta, ettei oltaisi vaan sosiaalisen vuokra-asuntotuotannon varassa.

Rossilahden mukaan nykyiset rahoitusmuodot eivät riitä kattamaan muuttuvan yhteiskunnan uusia tarpeita. Uusi vaihtoehto tuotantoon voisi olla esimerkiksi uusi takausjärjestelmä.

Simo Arkko

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.