Näin jaetaan uuden hallituksen ministerisalkut — Hallitus nostaa alle tuhannen euron eläkkeitä ja pidentää oppivelvollisuutta

Suomen seuraavaan hallitukseen tulee 19 ministeriä.

Jukka Gröndahl / HS

Hallitusneuvotteluihin osallistuneet puheenjohtajat Oodi-kirjastossa maanantaina. Kuvassa Pekka Haavisto (vihr.), Juha Sipilä (kesk.), Antti Rinne (sd.), Li Andersson (vas.) ja Anna-Maja Henriksson (rkp.).
Hallitusneuvotteluihin osallistuneet puheenjohtajat Oodi-kirjastossa maanantaina. Kuvassa Pekka Haavisto (vihr.), Juha Sipilä (kesk.), Antti Rinne (sd.), Li Andersson (vas.) ja Anna-Maja Henriksson (rkp.).

Uusi hallitusohjelma on julkistettu. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne esitteli ohjelmaa maanantaina Helsingissä.

Hallitus esimerkiksi nostaa alle tuhannen euron eläkkeitä noin 50 eurolla kuussa nettona. Tämä tulee kustantamaan 183 miljoonaa euroa.

Tuleva hallitus on pidentämässä oppivelvollisuutta peruskoulusta toiselle asteelle eli ammattikouluun tai lukioon. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että oppivelvollisuusikä jatkuisi 19-vuotiaaksi asti.

Hallitusohjelman avoitteena on korkea työllisyysaste. Tavoitteena on 75 prosentin työllisyysaste.

— Suomalaisten joukossa työikäisten määrä vähenee, ja jotta voimme rahoittaa hyvinvointiyhteiskunnan palveluita, entistä useamman pitää olla töissä. Työllisyysasteeseen tarvitaan merkittäviä muutoksia, Rinne sanoi tilaisuudessa.

Rinteen mukaan Suomesta halutaan tehdä vakaa investointiympäristö. Talouden pitää kasvaa kestävästi, ja tuottavuuden pitää kasvaa.

Ministeripaikat menevät näin

Suomen seuraavaan hallitukseen tulee 19 ministeriä. Salkut jakaantuvat puolueiden kesken seuraavasti:

Eduskuntavaaleissa eniten ääniä saanut Sdp ottaa luonnollisesti pääministerin salkun. Lisäksi puolue ottaa eurooppaministerin, kuntaministerin, kehitys- ja ulkomaankauppaministerin, perhe- ja peruspalveluministerin, liikenneministerin ja työministerin salkut.

Keskusta saa valtiovarainministerin, tiede- ja kulttuuriministerin, elinkeinoministerin, puolustusministerin sekä maa- ja metsätalousministerin pestit.

Vihreille menevät ulkoministeri, ympäristö- ja ilmastoministeri sekä sisäministeri.

Vasemmistoliitto saa opetusministerin ja sosiaali- ja terveysministerin salkut. Rkp saa oikeusministerin ja tasa-arvoministerin salkut. Tasa-arvoministerin tontille tulee myös pohjoismainen yhteistyö.

Lue lisää Helsingin Sanomien jutusta.