Viime kuntavaaleissa yhdeksän yritti äänestää väärällä lipulla – katso äänestyslippujen hylkäyssyyt täältä

Yleisin hylkäämisen peruste on asiaton merkintä äänestyslipussa.

Sari Tauru

Vuoden 2012 kuntavaaleissa hylättiin 264 leimaamatta jäänyttä äänestyslippua.

Vuoden 2012 kunnallisvaaleissa annettiin koko Suomessa yhteensä 2 507 244 ääntä. Kaikilla äänestäminen ei mennyt täydellisesti, sillä jätettyjä äänestyslippuja hylättiin Manner-Suomessa kaikkiaan 13 720 kappaletta.

Hylkäyksen syyt olivat moninaiset. Yleisin hylkäyksen peruste viime vaaleissa oli se, että äänestyslipussa oli jokin asiaton merkintä. Tilastokeskuksen mukaan lapussa ollut äänestäjän nimi, erityinen tuntomerkki tai muu asiaton merkintä johti hylkäykseen 5 794 äänestyslipun kohdalla.

Toiseksi yleisin hylkäyssyy oli tyhjä äänestyslippu. Tyhjän lipukkeen jätti 4 061 äänestäjää. Myös epäselvästi merkitty ehdokkaan numero johti usein hylkäykseen, kaikkiaan 3 187 kertaa.

Harvinaisempia hylkäyssyitäkin vaaleissa löytyi. Asiaton merkintä vaalikuoressa johti hylkäykseen 288 kertaa. Äänestyslippu oli jäänyt leimaamatta 264 tapauksessa.

Kaikkiaan yhdeksän äänestäjää yritti antaa äänensä muulla kuin oikeusministeriön painattamalla äänestyslipulla. Nämä johtivat niin ikään hylkäykseen.

Juhana Nyman

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.