Helteellä ilmalämpöpumppua voi pitää päällä koko ajan — Sähkölaskuun vaikuttaa enemmän, kuinka viileäksi asunnon jäähdyttää

Kodissa 23—25 asteen lämpötila on jo sopiva. Sähkölaskuun tulee lisää noin 20—30 euroa.

Linda Varoma

Jukka Miikkulaisen mukaan ilmalämpöpumput ovat paloturvallisia.

Helteillä ilmalämpöpumpun jatkuva päällä pitäminen ei välttämättä tee isoa lovea lompakkoon. Yrittäjä-omistaja Jukka Miikkulainen Kylmähuolto Miikkulainen Oy:stä on sitä mieltä, että helteisellä säällä ilmalämpöpumppua kannattaa pöhisyttää vaikka vuorokauden ympäri.

— Päivän aikana talon rakenteet lämpiävät. Jos pumpun laittaa päälle vasta sitten kun esimerkiksi tulee töistä, laite joutuu tekemään enemmän työtä, Miikkulainen kertoo.

Jäähdytyskäytössä pumpun käyttäminen on puolet edullisempaa kuin lämmitettäessä — Jukka Miikkulainen

Miikkulainen muistuttaa, että ilmalämpöpumppua ei välttämättä tällöin tarvitse säätää 20 asteen lämpötilaan. 23—24 astettakin tuntuu miellyttävälle, kun pumppu kuivattaa ilman. Samalla hän vinkkaa, että ilmanvaihto kannattaa päivällä säätää pienemmäksi ja pitää verhoja edessä.

— Usein ilmanvaihto käännetään helteellä kaakkoon, jolloin taloon tulee vaan enemmän lämmintä ilmaa.

Riskinä rakenteiden kostuminen

Xamkin tekniikan koulutusalajohtaja Mika Ruponen toteaa, että ilmalämpöpumpun kuluttama energiamäärä on riippuvaisempi siitä, kuinka viileäksi asunnon haluaa. Laitteen kuluttama energiamäärä on kohtuullisen pieni, kun lämpötila säädetään 24—25 asteeseen.

— Onko pumppu päällä 12 vai 24 tuntia, ei hirvittävän suurta eroa kulutukseen tee.

Ruposen mukaan kohtuullisen viilennyksen puolesta puhuu sekin, että talon jäähdyttäminen voi Suomessa tietyissä tilanteissa aiheuttaa rakenteiden kostumista.

— Jos ilman kosteus on korkea ja sisälämpötila viilennetään kovin alhaiseksi, rakenteisiin voi kondensoitua vettä, Ruponen kertoo.

Jukka Miikkulaisen arvio on, että pumpun jatkuva päällä pitäminen maksaa noin euron päivässä. Kuussa lisämaksua tulee noin 20—30 euroa. Jos pumppu on väärän kokoinen tai sitä huudattaa täysillä, lisäkustannusta voi tulla 1,5—2 euroa päivässä.

— Jäähdytyskäytössä pumpun käyttäminen on puolet edullisempaa kuin lämmitettäessä, Miikkulainen kertoo.

Myös laite voi homehtua

Laadukkaan lämpöpumpun ostaminen asennettuna maksaa Miikkulaisen mukaan kahdesta tonnista ylöspäin. Hintaan vaikuttaa muun muassa se, kuinka hyvät ilmanpuhdistusominaisuudet laitteessa on.

— Joka vuosi jäähdytyskoneita joudutaan vaihtamaan homehtumisen vuoksi. Jos pumppua pitää vain muutaman tunnin päällä, se jää sisältä kosteaksi. Laadukkaissa laitteissa on sisäyksikkö, joka jää vielä päälle laitteen sammuttamisen jälkeen ja kuivattaa koneen. Jos laite homehtuu, tulee muutaman tunnin käyttö kalliiksi.

Miikkulaisen mukaan ilmalämpöpumput ovat paloturvallisia. Laitteen voi huoletta jättää vahtimatta vaikka työpäivän ajaksi.

— Paremmissa pumpuissa sähköosat ovat metallikotelon sisällä, mikä lisää paloturvallisuutta. En heti muista, milloin ilmalämpöpumppu olisi syttynyt palamaan.

Miikkulainen suosittelee, että suodattimet vaihdetaan käytöstä ja kodista riippuen kerran kuukaudessa ja ensimmäinen iso huolto tehtäisiin 3—4 vuoden kuluttua ostamisesta.

Luetuimmat

Kommentoidut