Uudenmaan rajoille tulee kattava määrä sulkupisteitä, poliisi valvoo myös junissa ja junalaitureilla

Poliisijohtaja: Poliisille annettava kirjallinen tai suullinen selvitys liikkumisen syystä.

Tuire Punkki

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sanoi, että poliisi valvoo liikkumisrajoituksia normaaliolojen lainsäädännöllä. Ensisijaisia keinoja ovat neuvot, kehotukset ja käskyt.
Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sanoi, että poliisi valvoo liikkumisrajoituksia normaaliolojen lainsäädännöllä. Ensisijaisia keinoja ovat neuvot, kehotukset ja käskyt.

Uudenmaan maakunnan rajoille tulee kattava määrä sulkupisteitä ja myös pienemmät tiet suljetaan, kertoi Helsingin poliisilaitoksen poliisikomentaja Lasse Aapio tiedotustilaisuudessa tänä aamuna. Aapion mukaan sulkupisteitä tulisi tällä tietoa 30–40 kappaletta.

Poliisi valvoo myös rautatieliikennettä sekä junalaitureilla että junissa.
Hallitus kertoi eilen esittävänsä Uudellemaalle tiukkoja liikkumisrajoituksia koronaviruksen torjumiseksi. Uudenmaan maakuntaan tulo ja sieltä poistuminen aiotaan kieltää.

Liikkumisrajoitusten on määrä tulla voimaan perjantaina. Rajoitukset olisivat voimassa 19. huhtikuuta saakka.

Rajoituksesta voi poiketa vain välttämättömästä syystä

Poliisijohtaja Sanna Heikinheimo sanoi tiedotustilaisuudessa, että liikkumisrajoituksesta voidaan poiketa, jos liikkuminen on välttämätöntä.

– Välttämättömänä liikkumisena pidetään liikkumista viranomaistoiminnassa, työn, elinkeinon tai luottamustoimen harjoittamiseksi, lakisääteisen velvollisuuden täyttämiseksi, lähiomaisen kuoleman vuoksi, lapsen tapaamisen toteuttamiseksi tai muun painavan henkilökohtaisen syyn vuoksi.

Syy liikkumisrajoituksesta poikkeamiseen voi Heikinheimon mukaan olla myös tilanne, jossa lähisukulainen sairastuu ja tälle pitää antaa apua.

Välttämättömyysedellytyksen pitää tässäkin tilanteessa täyttyä, hän lisäsi.

– Muuna painavana henkilökohtaisena syynä ei pidetä esimerkiksi vapaa-ajan matkustamista. Näin ollen lomamatkailusta ja sukulaisvierailuista tulee tässä vaiheessa pidättäytyä.

Uudenmaan rajan yli pyrkivän on annettava poliisille selvitys matkan tarkoituksesta ja määränpäästä, Heikinheimo sanoi.

– Selvitys voidaan antaa sekä kirjallisesti että suullisesti poliisin sitä pyytäessä.

Rajoitusten rikkominen valmiuslakirikkomus

Tiedotustilaisuudessa mukana ollut poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sanoi, että poliisi valvoo liikkumisrajoituksia normaaliolojen lainsäädännöllä. Ensisijaisia keinoja ovat neuvot, kehotukset ja käskyt.

– Säädettyjen liikkumis- ja oleskelurajoitusten rikkominen olisi rangaistavaa valmiuslakirikkomuksena, Kolehmainen sanoi.

Poliisiylijohtaja korosti tiedotustilaisuudessa ihmisten omaa vastuuta liikkumisrajoitusten noudattamisessa sekä riskiryhmien suojaamisessa.

– Poliisi valvoo rajoitusten noudattamista, mutta vastuullisen käyttäytymisen tulee lähteä jokaisesta itsestään.

– Kaikkien fyysisten kontaktien tulee nyt olla minimissään, vaikka laki ei niitä suoraan kieltäisikään. Kaikkien on osallistuttava hallituksen linjaamiin toimiin, jotta suojaamme riskiryhmiä ja vähennämme terveydenhuollon kuormittumista.