Tosi-tv-psykologi Laura Stenroos antaa keskusteluapua ohjelmiin osallistuville — "Saatamme käydä viidakossa puskapissalla ja samalla puida asioita"

Big brotheriin osallistunut Tarina järkyttyi saamistaan negatiivisista kommenteista. Palautteen ja muiden ohjelmaan liittyvien asioiden käsittely psykologin kanssa oli hänelle erittäin tärkeää.

Vesa Laitinen

Psykologi Laura Stenroosin mukaan tosi-tv-sarjoja yhdistää se, että osallistujat ajautuvat usein pohtimaan asioita, joihin ei muuten tulisi välttämättä kiinnitettyä huomiota.
Psykologi Laura Stenroosin mukaan tosi-tv-sarjoja yhdistää se, että osallistujat ajautuvat usein pohtimaan asioita, joihin ei muuten tulisi välttämättä kiinnitettyä huomiota.

Kun Laura Stenroosia kysyttiin vuonna 2005 psykologiksi uuteen tosi-tv-sarjaan nimeltä Big brother (BB), hän kieltäytyi.

— Ajattelin, että tämä on outoa, uutta ja asenteellista.

Lopulta Stenroos päätti ottaa työn vastaan ja oli mukana ensimmäiset viisi BB:n tuotantokautta. Nyt kymmenen vuoden tauon jälkeen hän palasi ohjelmaan. Siinä välissä hän on työskennellyt lukuisissa eri tuotannoissa.

Maailma oli vuosituhannen alussa toisenlainen. Silloin tosi-tv oli vielä tuntematon eikä sosiaalista mediaa ollut.

Lähtökohtana koko viidentoista vuoden ajan Stenroosilla on ollut osallistujan tai kilpailijan hyvinvointi.

— Lähestyn työtäni aina asiakkaan ehdoilla. Olen olemassa heitä varten.

Tarina Rau on yksi uusimman kauden Big brother -ohjelmaan osallistuneista. Hän kuvailee kokemusta antoisaksi, mutta myös vaativaksi.

— Osallistuminen on ollut henkisesti raskas, mutta opettavainen kokemus.

Rau oli varautunut psyykkisiin haasteisiin jo ennalta, joten ne eivät tulleet yllätyksenä. Haasteet liittyivät kuitenkin eri asioihin, mitä hän oli ajatellut etukäteen.

Saatamme puida asioita ollessamme viidakossa puskapissalla. — Laura Stenroos

— Big brother -talossa oleminen poikkeaa normaaliarjesta merkittävästi ja siellä tulee havainneeksi itsestään sellaisia puolia, joita ei tavallisesti tule pohdittua.

Raun mukaan psykologin rooli oli koko prosessissa merkittävä.

— Psykologin mukanaolo on tuonut minulle psyykkistä turvaa kun olen tiennyt, että minulla on mahdollisuus keskustella asiantuntijan kanssa.

Tosi-tv-ohjelmiin osallistutaan kokemuksenhalusta

Stenroosin mukaan ohjelmiin osallistuvien motiivi on muuttunut. Enää osallistujat eivät välttämättä tavoittele näkyvyyttä, sillä some mahdollistaa sen muutenkin. Esimerkiksi kokki- ja lauluohjelmiin osallistutaan taidon ja intohimon perusteella.

— Nykyään haetaan enemmänkin kokemuksia ja halutaan oppia itsestä.

Onko tosi-tv-sarja hyvä paikka itsetutkiskelulle? Kovin yksityinen se ei ainakaan ole. Stenroosin mukaan asiassa on hyviä ja huonoja puolia.

Varsinkin vaikeimmissa ja rankimmissa formaateissa tulee oivalluksia, sillä niissä on aikaa ajatella.

— Kun ei ole muuta seuraa kuin oman pään sisältö, asioita ei pääse karkuun. Se jos mikä lisää itsetuntemusta.

Stenroosin mukaan ohjelmissa tulee esiin koko elämän kirjo. Kokemukset avaavat haavoja ja pelkoja sekä herättävät epävarmuuksia. Hän kuitenkin huomauttaa, että myös rippileiri tai armeija voi laukaista ihmisen heikkoudet esiin.

— Tuttu ja turvallinen vaihtoehto ei ole aina välttämättä paras.

Tarina Raulle ohjelmaan osallistuminen avasi uusia näkökulmia omaan itseen. Hän oppi esimerkiksi toimimaan paremmin erilaisten ihmisten kanssa sekä sen, että hän ottaa herkästi tilaa.

— Tiedän nyt, että kaikkien ymmärtäminen ja kunnioitus ei valitettavasti aina johda haluttuun lopputulokseen. Toisaalta löysin itsestäni paljon voimavaroja ja huomasin, että kestän yllättävän paljon psyykkistä painetta.

Vesa Laitinen

Laura Stenroos on ollut mukana noin 30 tosi-tv-tuotannossa psykologina. Muutoin hän työskentelee taiteilijoiden kanssa.
Laura Stenroos on ollut mukana noin 30 tosi-tv-tuotannossa psykologina. Muutoin hän työskentelee taiteilijoiden kanssa.

Viidakossa psykologi on läsnä kilpailijoille

Seikkailuohjelma Selviytyjien hän sanoo olevansa aivan oma juttunsa. Selviytyjissä Stenroos reissaa matkustajien kanssa kohdemaahan ja on siellä koko kuvauksien ajan. Hän kertoo, kuinka erikoisissa olosuhteissa muodollisuus karisee nopeasti pois.

— Saatamme käydä viidakossa puskapissalla ja samalla puida asioita.

Stenroosin rooli tuotannossa on olla läsnä ihmisten kanssa. Kuvauksien lomassa tulee juteltua niitä näitä. Kun Stenroos on helposti saatavilla, se laskee myös kisaajien kynnystä puhua siitä, missä mennään psyykkisesti.

Kun ihmiset ovat pitkäaikaisen stressin alaisina ja myös fyysisesti lujilla, tekee se myös psykologin työstä hieman erilaista. Vaikeat olosuhteet tekevät myös Stenroosin roolista raskaan.

— Siinä täytyy sumplia, miten työnsä oikein tekee. Olen vähän myös kuin tarhatäti, kehotan ihmisiä täyttämään vesipullot ja muuta sellaista. Olen korvina ja silminä tilanteissa, jotta pysyn kärryillä osallistujista.

Kokemus osallistumisesta voi olla positiivinen ja eheyttävä

Tosi-tv-ohjelmien poikkeuksellisissa olosuhteissa ei välttämättä tapahdukaan samoin, mihin on elämässään tottunut. Jos on esimerkiksi tavallisesti suosittu, voikin ohjelman porukassa joutua ulkokehälle.

— Samalla lailla voi tapahtua esimerkiksi kun vaihtaa työpaikka. Siellä ei välttämättä saakaan enää samaa vanhaa asemaa ja roolia, vaan joutuu määrittelemään itsensä uusille ihmisille.

Stenroosin mukaan kokemus voi olla myös hyvin positiivinen.

— Kokemus itsestä voi olla, että minusta ei tykätä. Mutta uudessa ryhmässä oletkin muiden mielestä hyvä tyyppi. Sellainen hyväksyntä voi olla todella eheyttävä.

Stenroos tapaa ohjelmiin osallistujat aina etukäteen. Silloin keskustellaan esimerkiksi siitä, mitä osallistujat hakevat ohjelmalta.

Psykologi osallistuu usein myös castingiin eli osallistujien valitsemiseen. Osallistujaehdokkaista karsitaan myös ne, joilla on liikaa elämän tuomaa painolastia.

— Tosi-tv ei ole heidän paikkansa, joilla on omassa elämänhistoriassaan tai -tilanteessaan jotain liian raskasta.

Osa kollegoista mollaa työtä tosi-tv:n parissa

Tosi-tv-psykologina oleminen eroaa Stenroosin tavallisesta työnkuvasta. Työreissut ovat intensiivisiä. Kuvauksissa tehdään pitkiä päiviä, joskus jopa kellon ympäri. Olosuhteet vaihtelevat. Välillä ollaan Thaimaan viidakossa, toisinaan taas Suomessa.

Kuvausreissuilla Stenroosille tärkeää on yhteen hiileen puhaltava työryhmä.

— Tällainen työ vaatii sopeutumista. Toisaalta tykkään projekteista, sillä niillä on alku ja loppu.

Kaikilta kollegoilta Stenroos ei ole saanut hyväksyntää työlleen television kulisseissa. Häntä on sanottu tuotantoyhtiöiden kätyriksi ja markkinakoneiston uhriksi, joka altistaa ihmiset pahoinvoinnille.

Hän itse ajattelee, että keskiössä on aina osallistujan hyvinvointi.

— En arvota ihmisiä. On jokaisen oma valinta, mihin lähtee mukaan.

Osallistujien saama palaute hirvittää psykologia

Psykologin työ ei lopu siihen, kun tosi-tv-ohjelman voittaja on julistettu ja matkalaukut pakattu.

Tosi-tv-sarjoissa psykologilla on suuri rooli ohjelman kuvausten päättyessä. Silloin osallistujien kanssa käydään jälkipuinti.

Kun ohjelma esitetään televisiossa, alkaa palautteen tulviminen. Sen sisältö riippuu ohjelmasta.

— Tietyt ohjelmat saavat osan ihmisistä käyttäytymään todella räävittömästi, Stenroos ihmettelee.

Usein palaute on sellaista, joka ei edes liity ihmiseen.

— Palautteena voi olla viesti ”tapa itsesi”. En ole nähnyt juurikaan negatiivista rakentavaa palautetta, josta osallistuja voisi oppia jotain.

Stenroosin mukaan usein negatiivinen puetaan mahdollisimman kamalaan muotoon.

Negatiivisen palautteen shokkiarvo lyö helposti ihmisen maahan. Vaikka palaute olisi pääosin positiivista, yksi negatiivinen kommentti voi kumota kaiken hyvän.

— Ja jos joku puolustaa osallistujaa netissä, heidät ammutaan alas samantien.

Osa katsojista pitää osallistujia idiootteina

Tavallisesti osallistujien kanssa käydään läpi, millaista palautetta ohjelman myötä voi saada. Osallistujia hän kehottaa olemaan lukematta kommentteja.

Tarina Rau on kokenut tarpeelliseksi käsitellä suhdettaan julkisuuteen psykologin avustuksella. Hän kertoo saaneensa ohjelmaan osallistumisesta paljon erilaista palautetta, myös negatiivista.

— Negatiivisten kommenttien huomaaminen järkytti. Minulle on ollut erittäin tärkeää, että olen päässyt käsittelemään asian herättämiä tunteita ja ajatuksia psykologin kanssa.

Rau ajattelee että olo olisi ollut varmasti psyykkisesti turvattomampi, jos mahdollisuutta ammattiauttajan kanssa puhumiseen ei olisi ollut.

— Pidän erittäin tärkeänä ja merkityksellisenä, että ohjelman teossa on mukana psykologi. Keskusteluapu on itselleni tosi oleellista, sillä olen ihminen, joka oppii ja kasvaa keskusteluiden avulla.

Sunnuntaina päättyneen uusimman Big brother -kauden myötä Stenroos on huomannut toistuvan ilmiön. Siinä katsoja ei ajattele, että osallistujat olisivat ihmisiä.

Hän arvelee, että se liittyy katsojan mielikuvaan ohjelmasta turhana tai typeränä. Silloin myös osallistujia saattaa pitää idiootteina, joita on syytäkin haukkua julkisesti.

— On kummallista, että osa katsojista ikään kuin ulkoistaa empatiakykynsä.

Stenroos pitää asiaa surullisena ja toivoisi lisää keskustelua ja tutkimusta aiheen ympäriltä.

— En tiedä mikä meitä ihmisiä oikein vaivaa. Yhteiskunnassamme asia ei vain voi olla noin.

Julkinen nöyryytys ei enää toimi tosi-tv:ssä

Henkilökohtaisesti Stenroosilla ei ole intoa osallistua tosi-tv-ohjelmiin. Tai ainakaan tarpeeksi kiehtovaa formaattia ei ole vielä keksitty.

Stenroos on kuitenkin mielissään siitä suunnasta, johon reality-ohjelmat ovat kehittyneet. Pilkkaus ja julkinen nöyryytys on jäänyt ohjelmista pois.

— Ohjelmia tehdään nyt enemmän samastumisen ja hyväksynnän kautta.

Vaikka Stenroos on tekee töitä tosi-tv-maailmassa, hän ei saa niistä tarpeekseen.

— Tulee katsottua oikeastaan kaikkia sarjoja, hän hymähtää.

Psykologin suosikki on Beverly Hillsin täydelliset naiset.

— Siinä näkee, että tuotantoon on käytetty rahaa. Sarja on todella hyvin tehty.

Fakta: Laura Stenroos

Syntynyt 1969 Lahdessa.

Asuu Helsingissä lapsiensa ja koiran kanssa.

Työskennellyt Teatterikorkeakoulun, Taideteollisen korkeakoulun, Oopperan baletin psykologina.

Yksityisvastaanotto Helsingissä.

Ollut mukana psykologina noin 30 tosi-tv-tuotannossa. Muun muassa Viidakon tähtöset, Big brother, Love island, Sinkkuäidille sulhanen.

Vapaa-ajalla viettää aikaa ystävien ja perheen parissa.