IL: Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä vaihtaa erityisavustajaa — Avustaja syyttää ministeriä sovinismista, moni kollega tukee Leppää

Avustajan mukaan Leppä ei pidä koulutetuista naisista — Ministeri on Kiinassa eikä kommentoi.

Soila Puurtinen

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) vaihtaa luonnonvara-asioiden erityisavustajaa luottamuspulan vuoksi.
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) vaihtaa luonnonvara-asioiden erityisavustajaa luottamuspulan vuoksi.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) erotti luonnonvara-asioista vastanneen erityisavustajansa Satu-Marja Tenhiälän maaliskuun lopussa, kertoo Iltalehti. Tenhiälä toimi avustajana vain seitsemän kuukautta.

Lehden mukaan potkut tulivat nopeasti Ranskan maatalousministerin Stéphane Travertin Suomen-vierailun jälkeen ja syynä oli luottamuspula. Nyt Tenhiälä palaa entiseen tehtäväänsä MTK:hon hoitamaan kansainvälisiä metsäasioita.

Leppä on vienninedistämismatkalla Kiinassa eikä ole halunnut kommentoida asiaa.
Tenhiälän mukaan yhteistyö ei sujunut. Syyt ovat hänen mukaansa ministerin sovinistissa aseteissa.

— Jos ministeri ei pidä koulutetuista naisista ja minä en pidä sovinistimiehistä, niin eihän se nyt ihan match made in heaven ole, Tenhiälä sanoi Iltalehdessä.

Iltalehden mukaan Lepän uutena erityisavustajana aloittaa keskustanuorten entinen puheenjohtaja Teppo Säkkinen.

Kollegat kuvaavat Leppää herrasmieheksi

Iltalehden uutien on herättänyt runsaasti keskustelua sosiaalisessa mediassa. Useampi Lepän naispuolinen kollega — etenkin keskustasta — ihmettelee väitteitä.

— Maastamme kyllä vielä sovinisteja  löytyy, mutta @JariLeppa ei ole yksi heistä. Hän on aina tukenut ja tsempannut minua julkisesti ja kahden kesken. Kohtelias herrasmies, joka nostaa toiminnallaan sekä naisia että miehiä, savonlinnalainen kansanedustaja Hanna Kosonen (kesk.) kirjoittaa Twitterissä.

Kososen viesti sai useita komppaajia, kuten kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) sekä pääministeri Juha Sipilän (kesk.) erityisavustaja Riina Nevamäki.

— Samaa mieltä @KosonenHanna kanssa. Jari Leppä on äärimmäisen hieno ja kohtelias mies ja ei missään nimessä sovisti. Eikä hänellä ole tosiaankaan vaikeuksia puhua koulutetun naisen kanssa. Päinvastoin, hän on erittäin yhteistyökykyinen ihminen, Nevamäki kirjoitta Twitterissä.

Myös perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) riensi puolustamaan kollegaansa.

— Politiikassa näkee ja kokee kaikenlaista. Minun arvioni: @JariLeppa on toiset huomiova, fiksu, asiallinen ja ystävällinen kollega, niin naisille kuin miehille, Saarikko kirjoitti.

Omasta vaalipiiristä tukea tuli muiltakin kuin keskustalaisista.

— Sovinisti-sana ei kuvaa häntä mitenkään. Reilu, osaava ja tosi mukava työkaveri, kuvaili kansanedustaja Lenita Toivakka (kok.).

— Voiko kyse olla myös sukupolvierosta? Leppä on naisille kohtelias, ovia-avaava ja tuolia tarjoava ikäisensä hyvän kotikasvatuksen saanut mies. Joku voi kokea myös tämän sovinismina, entinen SDP:n kansanedustaja Pauliina Viitamies pohtii Twitterissä.

Iltalehti kertoo haastatelleensa juttuunsa myös muita Leppään työasioissa tutustuneita. Heidän mukaansa Lepän puheet eivät "aina ole sopivia tasa-arvon kannalta". Lehti ei kerro haastateltavien nimiä eikä kerro, minkälaisista puheista konkreettisesti on kyse.

"Olen nyt nostanut kissan pöydälle"

Erotettu Satu-Marja Tenhiälä kertoo Ylelle, ettei halua kommentoida yhteistyön päättymistä enää mitenkään. Hän kertoo haluavansa, että asiasta keskustellaan yleisellä tasolla niin, että arkipäivän sovinismi työpaikoilla tulee esille.

Tenhiälä kertoo jatkavansa töitä MTK:lla, eikä hän halua enää puuttua ministerin toimiin mitenkään.

— Olen nyt nostanut kissan pöydälle, ja toivon, että tästä keskustellaan yleisellä tasolla, Tenhiälä sanoo Ylelle.

Juttua ja otsikkoa muokattu kello 9.12. Juttua täydennetty kello 11.20 Twitter-kommenteilla. Juttua täydennetty 12.15 ja 12.46. 13.04 täydennetty Ylen tiedolla.