Rajat sulkeutuvat torstaista alkaen, poliisi valvomaan kokoontumisrajoitusta – Näin hallitus täsmensi rajoituksia

Itärajalla liikennettä ja aukioloaikoja rajoitetaan. Henkilöliikenne Vainikkalan rajanylityspaikalla keskeytetään.

Petri Vanhanen

Rajaliikennettä aletaan rajoittaa torstaina.
Rajaliikennettä aletaan rajoittaa torstaina.

Suomen rajaliikennettä aletaan rajoittaa torstaina 19. maaliskuuta vuorokauden vaihtuessa. Rajoitukset koskevat sekä sisä- että ulkorajaa. Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kertoi asiasta tiistaina hallituksen tiedotustilaisuudessa.

– Eläkkeellä olevia rajavartijoita ja poliiseja voidaan kutsua myös töihin, Ohisalo sanoi.

Hallitus päätti rajojen mahdollisimman pikaisesta sulkemisesta maanantaina. Samalla se päätti maanantaina rajoittaa julkiset kokoontumiset kymmeneen henkilöön ja suositteli välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla.

Ohisalo sanoi tänään, että poliisi voi valvoa kokoontumisrajoitusten noudattamista voimavarojensa puitteissa.

– Mitä paremmin me kaikki näitä määräyksiä noudatamme, sitä paremmin myös poliisi pystyy ohjaamaan voimavarojaan kiireellisiin hälytystehtäviin ja rikosten torjuntaan, Ohisalo sanoi tiedotustilaisuudessa.

Julkisia kokoontumisia ovat esimerkiksi mielenosoitukset sekä yleisölle avoimet hupitilaisuudet, kilpailut, näytökset ja vastaavat tapahtumat. Rajoitettuihin kokoontumisiin eivät lukeudu pihapelit ja harrastejoukkuelajit, asiointi ravintolassa, yhdistyksen kokous tai kunnallinen päätöksenteko.

Kolme lentoasemaa pysyy auki paluuliikennettä varten

Ulkoministeriö suosittelee toistaiseksi välttämään kaikkea matkustamista ulkomaille. Suositus koskee kaikkia maita. Ministeriö on aiemmin kehottanut välttämään tarpeetonta matkustamista.

– Tämä on erittäin vahva viesti nyt kaikille: ei ulkomaanmatkoja, ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoi. tiedotustilaisuudessa.

Suomalaisille matkailijoille suositellaan välitöntä paluuta ulkomailta. Ohisalo ja Haavisto vahvistivat tiistaina, että suomalaiset ja Suomessa vakinaisesti asuvat ihmiset ovat aina tervetulleita palaamaan Suomeen. Suomessa olevat ulkomaiset matkaajat saavat myös poistua maasta.

Työssäkäynti ja muu välttämätön asiointi Ruotsin ja Norjan rajalla määrätyillä rajanylityspaikoilla sallitaan. Myös tavaraliikenne jatkuu.

Ruotsin-vastaisella rajalla avoinna pidetään Karesuvannon, Kolarin, Muonion, Pellon, Tornion ja Ylitornion rajanylityspaikat. Norjan-rajalla auki pysyvät rajanylityspisteet ovat Kilpisjärvi, Karigasniemi, Kivilompolo, Nuorgam, Näätämö ja Utsjoki. Muissa paikoissa rajanylitys ei ole sallittua.

Sen sijaan itärajalla liikennettä ja aukioloaikoja rajoitetaan. Henkilöliikenne Vainikkalan rajanylityspaikalla keskeytetään.

Helsinki-Vantaan, Maarianhaminan ja Turun lentoasemat pysyvät auki tavara- ja paluuliikennettä varten. Muut lentoasemat suljetaan kansainväliseltä liikenteeltä.

Suomeen palaavat ihmiset ohjataan kahdeksi viikoksi karanteenia vastaaviin olosuhteisiin.

Rajojen sulkeminen ei vaikuta mahdollisuuteen hakea Suomesta turvapaikkaa.