Jos löytötavaraa ei vie poliisille, voi syyllistyä kavallukseen – Poliisi: Facebookissa ilmoittelu ei välttämättä riitä

Löytötavaralain mukaan löytö täytyy viipymättä ilmoittaa omistajalle tai toimittaa poliisille.

Sergei Konkov

Poliisi arvioi, että omaisuuden löytäminen sosiaalisen median avulla ei ole helppoa.

Itä-Uudenmaan poliisilaitos kirjoitti tiistaina Facebook-sivuillaan havainneensa, että kadonnutta tavaraa löytävät ovat ryhtyneet ilmoittamaan löydöistään Facebook-ryhmissä. Löytäjät kirjoittavat tavaran olevan noudettavissa heiltä tuntomerkkejä vastaan.

— On hyvä, että löytynyt omaisuus otetaan talteen ja siitä ilmoitetaan. Lain mukaan omaisuus tulee kuitenkin luovuttaa poliisille tai omistajalle, poliisi kirjoittaa.

Asiasta säädetään löytötavaralaissa, jonka mukaan löytäjän on ”ilman aiheetonta viivytystä ilmoitettava löydöstä omistajalle tai toimitettava löytötavara poliisille”.

— Jos löytötavaralain tarkoittamaa omaisuutta ei toimiteta poliisille tai omistajalle, löytäjä voi syyllistyä kavallusrikokseen, poliisi huomauttaa.

Jos löydöstä on ilmoitettu vain Facebookissa, poliisi voi tulkita tilanteen niin, että omistajaa on yritetty tavoittaa.

— Toisaalta Facebook-kirjoitus voidaan tulkita myös niin, että sinne on kirjoitettu vain pieni ja mitäänsanomaton ilmoitus, jonka avulla yritetään saada asia näyttämään siltä, että tavaraa ei ollut alun perin tarkoitus pitää itsellään, Malmberg sanoo.

Jos tavara on löytynyt esimerkiksi sairaalasta, rautatieasemalta tai teatterista, jossa toimii löytötavaratoimisto, löydön voi toimittaa myös sinne.

Jarmo Panula, HS

Lue Helsingin Sanomien koko juttu tästä!

Tiina Knaappila

Tiina Knaappila

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.