Kaliforniassa partioi jo Robocop, robottipoliisin käyttöönotto kiinnostaa myös Suomessa — "Se voitaisiin lähettää rakennukseen, jossa epäillään olevan vaarallisia henkilöitä"

Lähitulevaisuudessa robotit toimivat todennäköisesti poliisin apuna, mutta eivät korvaa heitä.

Sami Hätönen

Kaikilla Suomen poliisilaitoksilla on käytössään miehittämättömiä ilma-aluksia. Tänä vuonna niiden määrä nousee yli kahdensadan. Ilma-aluksen lempinimi on Ilma-Mörkö.
Kaikilla Suomen poliisilaitoksilla on käytössään miehittämättömiä ilma-aluksia. Tänä vuonna niiden määrä nousee yli kahdensadan. Ilma-aluksen lempinimi on Ilma-Mörkö.

Robocop oli 1980-luvulla massiivinen Hollywood-hitti. Elokuvassa robotinkaltainen, luodinkestävä ihmisen ja koneen yhdistelmä taisteli rikollisuutta vastaan Detroitissa.

Tieteisfiktio panee mielikuvituksen laukalle — voisiko tulevaisuuden poliisi olla yhtä itsenäinen, älykäs robotti?

Näin pitkälle kehittynyttä konepoliisia ei edelleenkään ole Suomessa eikä missään muuallakaan. Yhtenä syynä on yksinkertaisesti se, ettei teknologia ole tähän kyllin jalostunutta, ainakaan vielä.

Los Angelesissa partioi kyllä valvontarobotti HP Robocop, mutta se lähinnä vain kuvaa puistoa ja välittää tietoa poliiseille. Tällaisia rajallisesti toimivia ohjelmoituja robottipoliiseja on myös ainakin Kiinassa ja Dubaissa.

Ei vielä valvontarobotteja Suomeen

Poliisihallituksesta todetaan, ettei HP Robocopinkaan tapaista valvontarobottia oteta käyttöön Suomessa lähivuosina. Sellaista ei ole ainakaan vielä suunniteltu. On kuitenkin mahdollista, että tilanne muuttuu 10—20 vuodessa.

— Robotin käyttöönotto riippuu monesta tekijästä, kuten teknologisesta kehityksestä, poliittisesta tahtotilasta, lainsäädännön kehittymisestä, poliisin toimivaltuuksista, resursseista ja teknologian luotettavuudesta, selvittää Poliisihallituksen ylitarkastaja Heikki Makkula.

Poliisihallituksessa on pohdittu, että robotit voisivat osallistua tulevaisuudessa työtehtäviin, joissa poliisi tarvitsee tiettyjä teknisiä laitteita tai fyysistä suoritusta, johon vain kone kykenee.

Robotit tukevat poliisia mutta eivät korvaa heitä

Kameroin varustettua robottia voisi käyttää apuna myös tehtävissä, joissa poliisi kohtaa väkivallan uhkaa tai vaarallisen työympäristön.

— Se voitaisiin vaikka lähettää ensimmäisenä rakennukseen, jossa epäillään olevan vaarallisia aseistautuneita henkilöitä. Jos kyseessä olisi autonominen robotti, se voisi vain tuottaa tilannetietoa poliiseille, Makkula antaa esimerkin.

Eveliina Salomaa

Nelikon poliisi tiede-1.jpg

Ensimmäiset tällaiset robotit olisivat kauko-ohjattavia, mutta tekoälyteknologian kehittyessä käyttöön voisi ottaa yhä itsenäisempiä koneita.

— Tarkoituksena olisi, että robotit tukisivat poliisityötä eivätkä korvaisi poliiseja, summaa Poliisihallituksen ylitarkastaja Kari Kanto.

Lennokeista apua kadonneiden etsinnässä

Poliisilla on jo miehittämättömiä ilma-aluksia eli lennokkeja ja etäohjattavia pommirobotteja.

Poliisi alkoi käyttää lennokkeja arjen työvälineinä kolme vuotta sitten. Niitä hyödynnetään esimerkiksi piiritystilanteissa ja kadonneiden etsinnässä.

— Jatkossa ne voidaan laittaa tarkastustehtäville hälytyskohteeseen, josta ne tuottavat tietoa partiolle. Pidemmällä aikavälillä lennokit saadaan ehkä autonomisesti ilmaan ilman etäohjausta, Makkula ennakoi.

Ensimmäiset kaksi poliisin pommirobottia rakennettiin vuonna 1993.

— Niillä on kamera ja "kädet", joilla esimerkiksi epäilyttävä kohde voidaan siirtää, Makkula kuvaa.

Tekoälyn etiikkaa pohdittava tarkkaan

Robotiikka on tekoälyteknologian ilmentymä. Tekoäly-termillä tarkoitetaan mikroprosessoritekniikkaan pohjautuvia järjestelmiä, jotka pystyvät älykkäänä pidettävään toimintaan.

Eettinen pohdinta on vahvasti mukana, kun poliisille suunnitellaan tekoälyratkaisuja. On mietittävä tarkkaan, miten robotti vaikuttaa poliisin lain mukaisiin toimivaltuuksiin ja tietoturvaan sekä ihmisten tietosuojaan.

Tarkoituksena olisi, että robotit tukisivat poliisityötä eivätkä korvaisi poliiseja. — Kari Kanto

Myös tekoälyn luotettavuus pitää varmistaa silloin, kun poliisi hyödyntää sitä osana päätöksentekoaan.

— Poliisijohto on linjannut, että ihmiset tekevät päätöksiä ja teknologia tukee päätöksentekoa, Makkula korostaa.

Teknologia voi lisätä kyberhyökkäyksiä

Tekoälyteknologian kehittyminen tuo poliisille paljon hyötyä, mutta näkyvissä on myös huolenaiheita.

Hienostuneet kyberhyökkäykset ja vaikuttamisoperaatiot voivat yleistyä.

— Kyberhyökkäykset muuttuvat aiempaa halvemmiksi ja vaativat nykyistä vähemmän väkeä ja asiantuntemusta, kun älykäs automaatio kehittyy, sanoo Poliisihallituksen ylitarkastaja Heikki Makkula.

— Toki myös vastatoimet kehittyvät, hän lisää.

Kyberhyökkäys tarkoittaa verkossa tehtyä järjestelmällistä hyökkäystä kotitaloutta, yritystä tai julkishallinnon organisaatiota vastaan. Operaatiossa pyritään vaikuttamaan siihen, miten ihmiset ajattelevat tai toimivat.

Kodinkoneetkin alttiina hyökkäyksille

Jatkossa kodinkoneet hyödyntävät yhä useammin älykästä teknologiaa, ja ne on kytketty internetiin.

— Tämä altistaa ne kyberhyökkäyksille, Makkula kertoo.

Yksi uuden teknologian lieveilmiö ovat kehittyneet digitaaliset "deepfake"-manipulaatiot.

— Oppivilla "hermoverkoilla" voidaan tuottaa kuvia, videoita, ääniä ja muita tallenteita, jotka ovat keinotekoisia tai hienovaraisesti muokattuja. Niitä voi olla lähes mahdoton erottaa aidoista. Tällaisen materiaalin yleistyminen lisää kriittisen suhtautumisen tärkeyttä, kun arvioidaan digitaalista aineistoa, Makkula kertoo.

Kehittyvä tekoälyteknologia lisännee myös identiteettivarkauksia verkossa.

Teknologia pikemminkin kasvattaa kuin vähentää poliisin tehtävämääriä.

— Teknologiat tuovat uutta rikollisuutta, johon poliisin tulee vastata, Makkula sanoo.

Uusi teknologia voi luoda uusia poliisitöitä.

-— Niitä voivat olla data-analytiikkaan liittyvät tehtävät sekä teknologian kehittämiseen ja ylläpitoon liittyvät asiantuntijatyöt. Tekoälyn etiikkaa koskevat asiantuntijatehtävät ovat myös mahdollisia, arvioi Poliisihallituksen ylitarkastaja Kari Kanto.

Tekoäly auttaa poliisia lähitulevaisuudessa

Tekoäly tuo poliisille rutkasti mahdollisuuksia kymmenen vuoden kuluessa. Uudet tekoälyratkaisut auttavat virkavaltaa torjumaan ja ratkaisemaan rikoksia sekä käsittelemään kasvavaa digitaalisen tiedon määrää.

Ensi vuonna rikoksesta epäiltyjä aletaan tunnistaa kasvovertailulla. Poliisi voi verrata epäillyn kuvaa tuntomerkkirekisteriin ja tunnistaa henkilön. Tuntomerkkirekisteri sisältää tietoja rikoksista epäillyistä.

Myös älykäs videohaku voi helpottaa epäillyn löytämistä laajasta videovalvonta-aineistosta.

Kuulustelutallenteiden automaattinen muuntaminen tekstiksi vähentää selvästi poliisin käsin tekemää työtä.

Tekoäly voi parantaa myös poliisitoiminnan tilannekuvaa. Älykkäillä menetelmillä voisi eri tietolähteistä muodostaa automaattisesti yhtenäisen, ajantasaisen tilannekuvan ja luoda ennusteita tilanteen kehittymisestä.

Kehitteillä on myös automatiikkaa, jolla poliisiautojen ja valvontatolppien havaitsemista autoista nähdään liikennekäytöstä poistetut ajoneuvot.

Kenttäpoliisi saa uusia varusteita, kuten haalarikamerat. Jatkossa ympäristöä mittaavat sensorit, kuten häkä- tai säteilyilmaisimet, voivat olla osa varustusta.

Robotilla on monia merkityksiä

Roboteilla tarkoitetaan perinteisesti tietokoneella ohjattuja työkappaleita tai yleiskäyttöisiä laitteita, jotka käsittelevät työvälineitä.

Yleiskäyttöisyys merkitsee, että laitteiden liikkeitä voidaan ohjelmoida ja käyttää useisiin tarkoituksiin.

Nykyään roboteiksi kutsutaan fyysiseltä rakenteeltaan monenlaisia ohjelmallisesti liikkuvia laitteita. Tällaisia ovat esimerkiksi lennokit ja robottiautot.

Robotteina pidetään myös ohjelmistoja, jotka tekevät automaattisesti tehtäviä. Tällaisia ovat hakurobotit. On puhuttu myös ihmisen toimintoja jäljittelevistä humanoidiroboteista. Toistaiseksi ne ovat olleet pääosin tutkimus- tai esittelylaitteita, mutta visioissa ne auttavat ihmisiä arjessa. Nykyiset ja lähitulevaisuuden sovellukset ovat pölynimureiden ja ikkunanpesijöiden kaltaisia rutiinitöitä tekeviä robotteja.

Lähde: Teknologian tutkimuskeskus VTT:n (VTT.fi/impulssi) verkkoartikkeli Robotiikka — monien mahdollisuuksien tekniikkaa