THL antoi kasvomaskisuosituksen – Maskeja suositellaan käytettäväksi sellaisten sairaanhoitopiirien alueella, joissa tartuntatapauksia on ollut viimeisen kahden viikon aikana

Esimerkiksi Essoten alueella on ollut viimeisen kahden viikon aikana neljä koronavirustapausta. Sanna Marinin mukaan ihmiset hankkisivat maskinsa lähtökohtaisesti itse.

Jussi Lopperi

Kasvomaskin lisäksi ihmisten pitäisi muistaa hyvä käsihygienia. Kuvituskuva.
Kasvomaskin lisäksi ihmisten pitäisi muistaa hyvä käsihygienia. Kuvituskuva.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallitus puoltaa THL:n antamaa suositusta kasvomaskien käyttämisestä joukkoliikenteessä ja muissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista.

Marinin mukaan ihmiset hankkisivat maskinsa lähtökohtaisesti itse, mutta kunnat huolehtisivat siitä, että maskeja on saatavissa kaikkein haavoittuvimmissa asemissa oleville vähävaraisille ilmaiseksi. Valtio korvaa tämän kunnille normaalissa budjettimenettelyssä.

– Haluan tässäkin yhteydessä välittää sen viestin kentälle, sairaanhoitopiireille ja kunnille, että valtio kattaa kustannukset, joita syntyy koronaan liittyen, testaukseen liittyen ja esimerkiksi maskisuositukseen liittyen, Marin sanoi.

Marin kertoi maskisuosituksesta tiedotustilaisuudessa hallituksen koronatilanteesta käymien neuvottelujen jälkeen torstaina.

Suositusta laajennetaan, jos tilanne muuttuu

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) antoi tiedotustilaisuudessa odotetusti alueellisen kasvomaskisuosituksen. Maskeja suositellaan käytettäväksi sellaisten sairaanhoitopiirien alueella, joissa tartuntatapauksia on ollut viimeisen kahden viikon aikana.

Asiasta kertoi THL:n johtaja Mika Salminen hallituksen neuvottelujen jälkeen järjestetyssä tiedotustilaisuudessa Marinin puheenvuoron jälkeen.

Salmisen mukaan on mahdollista, että suositusta laajennetaan, jos tilanne muuttuu. Hän korosti, että suositus on vapaaehtoinen. Ihmiset itse päättävät käyttävätkö maskia vai eivät. Pakollista siitä ei Suomessa tule.

Salmisen mukaan THL päätyi suosittelemaan maskeja yli 15-vuotiaille kuultuaan muun muassa lastentautien asiantuntijoita.

– Olemme pohtineet sitä, minkä ikäisenä on edellytyksiä käyttää oikein maskia liikennevälineissä ja muissa tilanteissa, joissa se on tarpeen, Salminen sanoi.

Ensimmäinen suositus

Suomessa ei ole aiemmin koronapandemian aikana annettu virallisia suosituksia kasvomaskien käytöstä. Monissa muissa maissa on otettu vaikean tautitilanteen vuoksi käyttöön jopa suoranaisia maskipakkoja.

Myös Maailman terveysjärjestö WHO on pyörtänyt alkuperäisen kantansa ja antanut suosituksen maskien käyttämisestä julkisilla paikoilla.

Lisäksi Euroopan komissio ja Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus ECDC kehottavat käyttämään maskia junissa, kun turvavälejä ei pystytä pitämään.