Supo saamassa lisää oikeuksia tiedustella ihmisiä ja tietoliikennettä Suomessa ja ulkomailla – uudistus edellyttää myös perustuslain muutosta

Työryhmä kasvattaisi merkittävästi Supon valtaa ja oikeutta tiedustella Suomessa ja ulkomailla. Samalla suomalaisille kaavaillaan oikeutta omiin Supo-tietoihinsa nykyistä aikaisemmin.

Toinen iso muutos on se, että Supo saisi oikeuden täysimittaiseen ihmisten ja tietotekniseen tiedusteluun myös ulkomailla. DADO RUVIC / REUTERS

Sisäministeriön poliisiosaston ylijohtaja Kauko Aaltomaa vetäisee tyhjälle paperille aikajanan. Se kuvaa Suojelupoliisin (Supo) uusia oikeuksia seurata ihmisten viestintää ja muuta tekemistä. Aaltomaa johtaa Supon uusia oikeuksia pohtivaa työryhmää.

Supo on saamassa oikeuden seurata kansallista turvallisuutta vakavasti vaarantavia uhkia. Sen vastapainoksi Supoon kohdistuva valvonta tehostuisi ja suomalaiset saattavat saada oikeuden omiin Supo-tietoihinsa nykyistä varhemmin.

Siviilitiedustelua suunnitteleva työryhmä aikoo ehdottaa, että Supo saisi valtuudet tiedustella, vaikka konkreettista rikosepäilyä tai rikoksen estämistarkoitusta ei ole.

Muutos on merkittävä, sillä poliisin tehtävänä on perinteisesti ollut paljastaa, estää ja tutkia rikoksia. Jos eduskunta hyväksyy siviilitiedustelulain, Supo saa valtuuden hankkia tietoa kansallista turvallisuutta vaarantavasta toiminnasta. Toinen iso muutos on se, että Supo saisi oikeuden täysimittaiseen ihmisten ja tietotekniseen tiedusteluun myös ulkomailla.

Tämä työryhmän ehdotus kasvattaa Supon päällikön valtaa merkittävästi. Päätösvalta tiedustelusta ulkomailla olisi aina Supon päälliköllä, joka viime kädessä päättäisi myös poliittisten päättäjien tiedustelutoiveiden toteuttamisesta.

Kotimaassa Supon päällikkö saisi päättää peitetoiminnasta eli soluttautumisesta ihmisryhmiin.

Sen sijaan Suomen sisällä tehtävästä telekuuntelusta ja televalvonnasta päättäisi Helsingin käräjäoikeus. Käräjäoikeus myöntää nykyisinkin kuunteluluvat, kun kyse on rikostutkinnasta tai rikosten estämisestä.

Supon valta kasvaisi myös sen vuoksi, että se saisi käyttöönsä uuden tiedonhankintakeinon tietoliikennetiedustelun.

- Se tarkoittaisi Suomen rajat ylittävän tietoliikenteen kohdistettua seurantaa, mitä Supo ei nykyisin tee, Aaltomaa sanoo.

Lue koko Helsingin Sanomien artikkeli aiheesta tästä linkistä.

HS Tuomo Pietiläinen

Lasse Laitinen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet