Messujen vuokrataloihin nelinkertaisesti hakijoita — ei prameaa mutta laadukasta

Vuokrarivitalot Saimaan rannassa eivät ole ihan tyypillisiä rakennuskohteita — varsinkaan asuntomessuilla kunnallisen vuokrataloyhtiön toteuttamana.

Vuokrarivitalon asunnot ovat kaksioita ja kolmioita. Toimitusjohtaja Hannu Sormunen rannalla, jossa on asukkaiden yhteiskäyttöön tarkoitettu sauna tilavine pukuhuoneineen.
Vuokrarivitalon asunnot ovat kaksioita ja kolmioita. Toimitusjohtaja Hannu Sormunen rannalla, jossa on asukkaiden yhteiskäyttöön tarkoitettu sauna tilavine pukuhuoneineen.

Vuokrarivitalot Saimaan rannassa eivät ole ihan tyypillisiä rakennuskohteita — varsinkaan asuntomessuilla kunnallisen vuokrataloyhtiön toteuttamana.
Mikkelin kaupungin vuokrataloyhtiön Mikalo Oy:n Ankkuriranta on poikkeuksellinen projekti. Toimitusjohtaja Hannu Sormunen sanoo, ettei siihen lähdetty omistajaohjauksellisista paineista tai velvollisuudentunnosta osallistua kaupungin mainekuvalle tärkeään tapahtumaan.


— Tiettyä tahtotilaa oli, mutta poliittisesta paineesta ei voi puhua.
— Mikalona halusimme tulla messuille ja tuoda esiin vaihtoehtoista rakentamista ja yhteisöllistä asumista, sanoo Sormunen.
Joitakin epäilyjä vuokra-asuntojen sopivuudesta alueelle esiintyi, mutta ne puheet ovat Sormusen mukaan hiipuneet.

asuntomessut5.jpg

Ankkuriranta muodostuu 10 asunnosta, joista kahdeksan on 54-neliöisiä kaksioita. Kaksi kolmiota ovat 68- ja 71-neliöisiä.
Pihapiiri muodostuu kahdesta erillisestä rivitalorakennuksesta sekä autokatos-varastorakennuksesta. Huoneistojen ikkunat ovat järvelle päin, ja jokaisella on lasitettu terassi.


Rannassa on hirrestä tehty iso puulla lämpiävä yhteiskäyttösauna asuntojen omien saunojen lisäksi. Lisäksi rannassa on venelaituri.
Messualueen rannassa kulkeva kevyen liikenteen väylä kaartaa rivitalojen kohdalla kauemmas rannasta ja rauhoittaa pihapiirin.
— Valmista alkaa tulla, ja paikkaan olemme oikein tyytyväisiä. Ensi viikolla on vastaanottotarkastus, katselee Sormunen.

asuntomessut4.jpg

Asukkaat on jo valittu. Sormunen kertoo, että hakemuksia tuli 44 kappaletta. Hakijat saivat kuvailla valmiuttaan toteuttaa yhteisöllisyyden ideaa. Kyky ilmaista sitä, että tulee toimeen muiden kanssa ja on valmis asukkaiden keskinäiseen toimintaan, siis ohjasi valintaa.

Neliövuokra asunnoissa on noin 15 euroa, kun se Mikalon kohteissa on keskimäärin 10,56 euroa.
Mikalolle Ankkuriranta on noin kahden miljoonan euron hanke.

Sormunen luonnehtii asuntojen varustelua ja sisustusta prameilua välttäväksi mutta nykyaikaiseksi ja toteuttamistapaa laadukkaaksi.
— Rakentamisessa on lähdetty elinkaariajattelusta ja kestävien materiaalien käytöstä.
Asunnoissa on laattaa ja parkettia sekä muun muassa pieni takka. Liukuovilla ja viistoilla sisäkatoilla syntyy tilaa ja tilan tuntua.

Huoneistoista kaksi avataan messuvieraille. Mikalo ei vastaa esittelystä, mutta Sormunen sanoo, että elokuussa tulee vuokrataloyhtiöitä muualta Suomesta tutustumaan kohteeseen.
Ankkuriranta on maakunnan virallinen Suomi 100 -juhlavuoden kohde, ja kahdessa asunnossa esitellään messujen ajan Mikkelin seudun ja Etelä-Savon taide- ja design-osaamista, lähiruokaa ja rakentamisen historiaa. Näyttelykokonaisuuksien lisäksi pihapiiriin tulee designin ja ruokatuotteiden kauppa.

Ankkurirannan on rakentanut Rakennusliike Avikainen Oy puusta. Suunnittelusta on vastannut Arkkitehtitoimisto Sajaniemi Oy. Lämmityksessä käytetään kaukolämmön lisäksi passiivista maalämpöä ja aurinkolämpökeräimiä.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.