Liito-oravan ilmatila turvattu asuntomessuilla - puistojen suunnittelussa kunnioitettu luontoa ja merkkihenkilöitä

Alueen mäntymetsäiset rinteet pyrittiin turvaamaan messujen rakentamisen aikana.

Vesa Vuorela

Liito-oravan elinpiirin turvaamiseksi messualueelle on jätetty paljon suuria puita.

Mikkelin asuntomessualueen suunnittelussa on otettu ihmisten lisäksi huomioon myös luomakunnan muut jäsenet. Jo messujen suunnitteluvaiheessa huomattiin, että Kirkonvarkauden messualueella esiintyy kahta EU:n luontodirektiivin suojelemaa lajia, liito-oravaa ja viitasammakkoa. Niiden elinpiiriä ei direktiivin mukaan saa tuhota tai häiritä.
Liito-oravan kulkureitit on turvattu jättämällä suuria puita korkeintaan 20 metrin päähän toisistaan. Viitasammakoille taasen on jätetty pitkä pätkä rantaviivaa kutemista varten.

Asuntomessualueen puistosuunnittelussa on pyritty muutenkin kunnioittamaan alueen alkuperäisluontoa. Puistoalueiden maisemoinnissa on esimerkiksi käytetty alueelta kuorittua metsäpohjaa. Alueen vahvuudeksi lukeutuvat mäntymetsäiset rinteet pyrittiin nekin säilyttämään mahdollisimman tehokkaasti.
Alueen suunnittelussa ei tukeuduttu pelkästään alkuperäisluontoon, vaan puistoissa nähdään myös alueelle uusia kasvilajeja.
— Koristekasveiksi valikoitui esimerkiksi metsätammi, kääpiöpunapaju sekä suomenpihlaja. Asukkaiden iloksi alueelle istutettiin myös erilaisia hedelmäpuita ja pensaita, kuten luumupuita sekä mustaherukkaa, asuntomessutoimiston tiedottaja Piia Mäkilä kertoo.

Paikallismakua suunnitteluun on tuotu nimeämällä eri puistoalueet Mikkelissä 1800- ja 1900-luvuilla vaikuttaneiden merkkihenkilöiden mukaan. Alueelta löytyy esimerkiksi Heinzenpuisto, joka on nimetty 1800-luvulla eläneen ravintoloitsija Aqveliina Heinzen mukaan.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.