Niinistö hakee jättipottia presidentinvaalissa, valinta ensimmäisellä kierroksella on mahdollista — Analysoimme presidentinvaalien asetelmat tuoreen gallupin perusteella

Todennäköisesti Niinistön gallupsuosio hieman tasaantuu, kun vaalikampanjat saavat kierroksia.

AOP/Nick Wosika

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vieraili jääkiekko-ottelussa Minnesotassa aiemmin syksyllä osana Suomen juhlavuoden tapahtumia. Juhlakiertueen saama julkisuus sataa vaaleissa istuvan presidentin laariin.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö astelee punaisella matolla jääkiekkojoukkue Minnesota Wildin kiekkopyhätön keskiympyrään.

Hän pudottaa aloituskiekon ja poseeraa myöhemmin kameroille rinnallaan Suomen tunnetuimpiin NHL-kiekkoilijoihin kuuluvat Minnesotan tähdet Mikko Koivu ja Mikael Granlund.

Todennäköisesti Niinistön gallupsuosio hieman tasaantuu, kun vaalikampanjat saavat kierroksia.

Kyse ei ole vaalikampanjasta, tai ainakin Niinistö haluaa pitää mahdollisimman pitkään yllä kuvaa virallisten työtehtävien hoidosta. Niinistölle Minnesotan vierailu oli yksi Suomen satavuotisjuhliin liittyvä tilaisuus uudella mantereella.

Juhlavuosi on ollut istuvalle presidentille vaalien alla sellainen sampo, jota muille ehdokkaille ei suoda. Niinistö on kiertänyt maata ja tavannut kansaa eri maakunnissa juhlavuoden teemalla median seuratessa lähietäisyydeltä.

Kun presidentin työlistalla ovat lisäksi Kiinan, Venäjän ja Yhdysvaltain päämiesten tapaamiset tältä vuodelta, voisiko joku muista ehdokkaista olla enää presidentillisempi?

Todennäköisesti Niinistön gallupsuosio hieman tasaantuu

Viimeisen tikin Niinistö sai alkuviikosta, kun presidentin kanslia ilmoitti presidenttiparin saavan lapsen ensi vuoden alkupuolella.

Moni suomalainen haluaa seurata, miten Niinistön ja rouva Jenni Haukion tarina jatkuu. Presidentin lisäksi Suomi haluaa Mäntyniemeen omat kuninkaallisensa ja sen myös saavat.

Tästä todistaa Ylen torstaina julkistama gallup, jonka mukaan Niinistön presidenttikauden jatkoa kannattaa peräti 76 prosenttia suomalaisista.

Gallupien mukaan Niinistön etumatka muihin ehdokkaisiin on niin ylivoimainen, että valinta vaalien ensimmäisellä kierroksella on aidosti mahdollista.

Todennäköisesti Niinistön gallupsuosio hieman tasaantuu, kun vaalikampanjat saavat kierroksia ja muut ehdokkaat pääsevät paremmin istuvan presidentin kimppuun.

Jos vihreiden, SDP:n, keskustan ja perussuomalaisten ehdokkaat yltävät lähelle nykyisiä puoluekannatuslukemia, toinen kierros tulee. Viimeisimmästä gallupista ei tällaista ole luettavissa.

Laura Huhtasaari on vaalien koepallo

Supersuositun presidentin kimppuun on vaikea käydä, sillä suuria eroja Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisesta peruslinjasta ei ole.

Painotuseroja varmaan löytyy. Kun Niinistö on viime vuosina johtanut Suomea kansainvälisen ilmapiirin kiristyessä kohti kylmän sodan aikoja, esimerkiksi vihreiden Pekka Haavisto ja SDP:n Tuula Haatainen saattavat tuoda uusia turvallisuuteen liittyviä sävyjä keskusteluun.

Kai Skyttä

Pekka Haavisto oli viime vaalien yllätyskortti. Ylen tuoreessa mielipidemittauksessa hän on kakkosena.

Perussuomalaisten Laura Huhtasaari erottuu Niinistöstä eniten maahanmuuttokritiikillään ja vaatimuksillaan EU-erosta. Toisaalta ensimmäisen kauden kansanedustaja Huhtasaari erottuu muistakin ehdokkaista, sillä hän on kaikkein kokemattomin tasavallan presidentin leipälajissa ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Kolmen prosentin kannatus kaiken julkisuuden jälkeen kertoo, että kansankin on tämän huomannut.

Mutta mielenkiintoinen yhteiskunnallinen koepallo Huhtasaari on. Suomalaisten EU- ja maahanmuuttokriittisyyden aste mitataan hänen kannatuksellaan.

Torvalds yrittää erottua Natolla

Viime vaaleissa vihreiden Pekka Haaviston ympärille muodostui ilmiö, joka kantoi toiselle kierrokselle.

Jos toinen kierros tulee, Haavisto on tälläkin kertaa todennäköisin haastaja toisella kierroksella. Ylen gallupin lupaama 14 prosentin kannatus on muista haastajista poikkeava, sillä se on edes lähellä oman puolueen kannatuskäyriä.

Entinen pääministeri keskustan Matti Vanhanen nimettiin ehdokkaaksi jo viime vuonna. Pitkään kiriin luottava Vanhanen ei ole kyennyt nykäisemään itseään irti surkeista gallupeista.

Mika Strandén

Kansanedustaja Matti Vanhanen ei ole saanut pitkästä kampanjasta huolimatta vaalikonettaan vauhtiin.

Yhtä vaikeaa on perinteisellä presidenttipuolue SDP:llä. Moni puolueen kärkipoliitikko vetäytyi Niinistön ylivoiman edessä ja lopulta Tuula Haatainen nousi puolueen ehdokkaaksi. Arvokysymyksiä painottava Haatainen voi tuntemattomuudestaan huolimatta olla yllätyskortti, kun vaalikeskustelut alkavat. Jos Haatainen saa tilaa ajatuksilleen ja persoonalleen, ainakin osa omista saattaa vielä tulla hänen taakseen. Ylen mittaamalla yhden prosentin kannatuksella hän jää muun muassa vasemmistoliiton Merja Kyllösen taakse, joten vaikeaa on.

Haataista rasittaa demarien sisäistä kriisiä hyvin kuvaava kokeneiden demaripoliitikkojen Erkki Tuomiojan ja Eero Heinäluoman ääneen pohdiskeltu tuki Niinistölle. Tosin samoja puheita on muissakin puolueissa.

Vasemmistoliitto ja RKP ovat asettaneet ehdolle europarlamentaarikot Merja Kyllösen ja Nils Torvaldsin. Massahurmaajista tai kansanvillitsijöistä ei ole kyse, joten menestysennuste on heikko. Torvalds ilmoittautui Nato-jäsenyyden kannattajaksi ja voi sillä erottua. Ääniksi se ei kanavoidu.

Marleena Liikkanen

SDP:n presidenttiehdokas Tuula Haatainen  voi tuntemattomuudestaan huolimatta olla yllätyskortti, kun vaalikeskustelut alkavat.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet