Pääministeri taistelee vielä asemastaan — Kun keskusta veti tuen Rinteeltä, jatko näyttää silti mahdottomalta

SDP:n puoluehallitus asettui Rinteen taakse. Välikysymyskeskustelu alkaa tiistaina. Sitä ennen käydään vielä keskusteluita. Rinne haluaa keskustalta selkeämmän viestin tahdostaan.

Katja Juurikko

SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Antti Rinne on joutunut arvostelun kohteeksi Postin työmarkkinakiistaa koskevasta toiminnastaan.
SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Antti Rinne on joutunut arvostelun kohteeksi Postin työmarkkinakiistaa koskevasta toiminnastaan.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) taistelee asemastaan. Hän ei suostu ainakaan tässä vaiheessa eroamaan ja myös SDP:n puoluehallitus on Rinteen takana.

SDP:n kanta selvisi iltakymmeneltä, kun puoluehallituksen kokous päättyi.

Aiemmin maanantaina keskusta viesti menettäneensä luottamuksen pääministeriin ja odotti, että SDP tekisi asiasta omat johtopäätöksensä. Keskusta kuitenkin oli valmis jatkamaan samalla hallituspohjalla ja -ohjelmalla.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ei suostunut suoraan sanomaan, että puolue vaati Rinteen eroa. Siitä kuitenkin oli kyse.

Rinne syytti illalla keskustaa sekavasta viestinnästä ja vaati ”oman oikeusturvansa vuoksi”, että keskusta selvästi sanoo kyllä tai ei, onko valmis jatkamaan hänen johtamassaan hallituksessa.

Rinne kertoi, että keskusteluita hallituskumppanien kanssa on tarkoitus jatkaa tiistaina. Tiistaina eduskunnassa myös alkaa keskustelu opposition tekemästä välikysymyksestä, ellei Rinne jätä sitä ennen eronpyyntöään.

Hallituksen kohtalo ratkennee lopullisesti viimeistään keskiviikkona, kun hallituksen luottamuksesta äänestetään välikysymyksen pohjalta. Jos keskusta ei hallitusta tue, hallitus kaatuu.

Keskusta odotti SDP:ltä johtopäätöksiä

Pääministeri Antti Rinteen asema on noussut keskusteluun, koska hänen on katsottu antaneen eduskunnalle väärää tietoa Postin työmarkkinatilanteeseen liittyen. Viime perjantaina sama soppa johti omistajaohjauksesta vastaavan ministerin Sirpa Paateron (sd.) eroon.

Viiden hallituspuolueen puheenjohtajat ja eduskuntaryhmien puheenjohtajat pitivät sunnuntaina kokouksen, jossa käsittelivät tilannetta. Eri lehtitietojen mukaan juuri keskustan kannat Rinteen asemaan olivat kriittisimmät ja muut puolueet ovat tyytyneet saamiinsa selvityksiin.

Keskustan eduskuntaryhmä piti maanantaina iltapäivällä ylimääräisen kokouksen, jossa päätti viedä tukensa Rinteeltä. Keskustalle päätös ei selvästikään ollut helppo, sillä ryhmän kokous kesti kaksi ja puoli tuntia tiedotusvälineiden odottaessa kameroiden kanssa oven takana.

Myöhemmin maanantaina keskustan puoluehallitus piti kokouksen, jossa päätyi samaan tulokseen.

— Keskusta on erittäin sitoutunut hallituspohjaan ja hallituspuolueisiin, mutta meillä on henkilöön liittyvää epäluottamusta. Keskusta haluaa, että hallitus on toimintakykyinen ja se pystyy hoitamaan isänmaan, Suomen ja suomalaisten asioita parhaalla mahdollisella tavalla, Kulmuni sanoi eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen.

Puoluehallituksen jälkeen viesti oli sama. Puoluehallitus toivoi, ”että SDP tekee tarvittavat johtopäätökset hallituksen toimintakyvyn palauttamiseksi.” Sen mielestä viikonvaihteessa saadut selvitykset Posti-tapauksesta eivät ole riittäviä.

Uudet vaalitkin mahdollisuuksien rajoissa

Sen jälkeen, kun keskusta veti tukensa Rinteeltä, nykymuotoisen hallituksen jatko näyttää hyvin epätodennäköiseltä.

Yksi vaihtoehto on, että nykyinen hallituspohja jatkaa, mutta pääministeri vaihtuu. Tässä SDP:n kanta on ratkaiseva.

Myös se on mahdollista, että hallista ryhdytään kokoamaan uusien hallitusneuvotteluiden pohjalta. Ääritapauksessa myös uudet, ennenaikaiset vaalit ovat mahdolliset, mutta ennen sitä pitää tapahtua vielä paljon.

Rinteen viiden puolueen hallituksessa ovat mukana SDP:n lisäksi keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP.

Juttua täydennetty kello 16.56. Jutun sanamuotoja muutettu 17.07. Juttua täydennetty kello 19.20 puoluehallituksen tilanteella. Juttua täydennetty kello 19.24 Iltalehden ja Ilta-Sanomien tiedolla. Täydennetty kello 19.35. Juttu päivitetty kauttaaltaan kello 22.37.