Maakunta- ja soteuudistus kaatui, Juha Sipilän hallitus on eronnut

Eron taustalla on soten kaatuminen.

Presidentti Sauli Niinistö hyväksyi hallituksen eron Mäntyniemessä perjantaina.
Presidentti Sauli Niinistö hyväksyi hallituksen eron Mäntyniemessä perjantaina.

Pääministeri Juha Sipilän hallitus on eronnut. Sipilä jätti tasavallan presidentti Sauli Niinistölle hallituksen eronpyynnön perjantaina. 

Niinistö hyväksyi Sipilän hallituksen eronpyynnön. Mäntyniemessä lyhyesti toimittajille puhunut presidentti otti vastaan Sipilän ilmoituksen ja pyysi hallitusta jatkamaan toimitusministeristönä.

Lukas Pearsall

Pääministeri Juha Sipilä.
Pääministeri Juha Sipilä.

Tiedotustilaisuuden Kesärannassa Sipilä kertoi olevansa pettynyt. 

— Hallitus on pyrkinyt tukemaan lakien etenemistä eduskunnasta kaikin tavoin. Eduskunnasta saatu tilannekuva pakotti tekemään johtopäätökset. Edellytyksiä jatkaa ei ole. Valtava pettymys, Sipilä sanoi.

Sipilä sanoo olevansa pahoillaan kovaa työskennelleiden virkamiesten työstä. Nämä eivät Sipilän mukaan työskennelleet vain virkavastuulla vain sydämestään. Hän on valmis kutsumaan eduskuntapuolueet pyöreän pöydän ääreen pohtimaan, miten tästä jatketaan eteenpäin.

Eron taustalla on soten kaatuminen. Puhemies Paula Risikko kertoi perjantaina aamupäivällä puhemiesneuvoston todenneen, että hallituksen eronpyynnön vuoksi eduskunnalla ei ole edellytyksiä käsitellä maakunta- ja sote -uudistusta.

Juttu päivittyy. Lue koko juttu Helsingin Sanomista.