Rusautteletko selkäsi lukkoja auki? — Äänetön ja rauhallinen liike voi toimia paremmin

Rutina ei kerro hoidon tehosta, vaan ääni syntyy pikkunivelistä vapautuvasta kaasusta. Myös venyttely auttaa jumiutuneeseen alaselkään.

Katja Luoma

OMT-fysioterapeutt Jarmo Liinamaa kertoo, että selkäongelmien taustalla ovat usein heikot lihakset.
OMT-fysioterapeutt Jarmo Liinamaa kertoo, että selkäongelmien taustalla ovat usein heikot lihakset.

Suurin osa ihmisistä tietää, miltä selkäkipu tuntuu. Toisaalta suurin osa ei tiedä, mistä kipu johtuu.

— Lyhytaikaista selkäkipua aiheuttavat monet asiat. Siihen riittää pelkästään äkillinen liike tai huonosti astuttu askel, huomauttaa OMT-fysioterapeutti Jarmo Liinamaa.

Pitkittyneen selkäkivun taustalla voivat olla iän aiheuttamat muutokset selän rakenteissa, tapaturmat tai modernin ihmisen riskit eli huono ryhti ja kuormittavat työasennot.

Istuvalla elämäntavalla on myös yhteys selkäkipuun, samoin tietokoneen ja puhelimen ruudun jatkuvalla tuijottelulla.

Äkillinen selkäkipu voi mennä itsekseen ohi muutamassa päivässä, mutta joskus pitää hakeutua asiantuntijan käsiin. Valittavana on pitkä lista hoitajia. Lääkärin kautta lähete tulee usein fysioterapeutin vastaanotolle. Useimmat hakeutuvat hoitoon ilman lähetettä.

Nykyisin jopa selkäleikkauksen jälkeen potilaita neuvotaan lähtemään heti liikkeelle. — Jarmo Liinamaa

Jokaisessa hoitomuodossa on omat konstinsa. Osa voi olla hyvinkin voimakkaita, kun taas toiset tuntuvat lähinnä koskettamiselta.

Moni kokee, että antaumuksellinen selän tai nivelten rusauttelu on merkki onnistuneesta hoidosta. Ajatellaan myös, että ”jokin menee paikalleen”, kun sieltä kuuluu oikein äänikin.

— Itse asiassa äänellä ei ole vaikutusta, se syntyy pikkunivelistä vapautuvasta kaasusta, Jarmo Liinamaa toteaa.

— Selän hoitamiseen ei tarvita rutinaa, eikä se ole mikään mittari.

Ääntä voi kyllä kuulua, ja yleensä nopea, kohdennettu impulssi avaa fasettinivelien lukkoja.

— Moni osaa avata lukkoja myös itse, mutta siihen mobilisaatio eli pieni liike on paras keino. En opeta asiakkaille mitään äkkiliikkeitä kotona tehtäväksi.

— Kotihoidoksi en suosittelisi mitään rajua tai äkkinäistä. Jos alaselkä on jumissa, kannattaa venytellä selkää, alaraajoja ja pakaroita.

Selkäkipua valittava voi saada ystävältä reippaan halauksen ja noston. Jos se tehdään rauhallisesti, ei siitä ole vahinkoakaan.

— Nimenomaan rintarankaa saa mobilisoitua halausotteessa nostolla.

Jokainen fasettilukoista kärsivä tietää suunnattoman helpotuksen tunteen, kun lukkiutunut nivel aukeaa. Tosin yleensä sen ympärillä on jo kivulias lihasspasmi eli jännitystila. Se voi helpottaa myös ajan kanssa tai tulehduskipulääkkeellä.

— Tosin olisi hyvä etsiä syy kipujen syntyyn. Sen pohjalta voidaan tehdä esimerkiksi kotihoito-ohjelma.

Jos kuva ei näy, katso se täältä.

Monen vaivan taustalla ovat heikot lihakset

OMT-fysioterapeuttien osaamiseen kuuluu anatomian ja biomekaniikan eli kehon liikkumisen mekaniikan tuntemus. Monen vaivan taustalla ovat heikot lihakset, huono asentojen hallinta ja vääränlainen selän käyttö. Selkäkivun hoito saattaakin sisältää komennuksen punttisalille tai kotiharjoitteisiin.

Moni kokee, että kipeää selkää pitää aina hieroa. Sen vuoksi käynti fysioterapeutilla voi olla pettymys, kun selkää ei hierottukaan.

— Kun asiakas tulee vastaanotolle, aluksi tilanne kartoitetaan kokonaisuutena. Kipeä selkä voi johtua esimerkiksi kiristävistä lihaksista jaloissa tai lantion alueella.

Toki selkää hoidetaan muutenkin kuin puhumalla.

— Etenkin akuuteissa tiloissa manipulaatio ja selän mobilisointi auttavat usein. Kudoksia lämmitetään ja lihasta rentoutetaan ennen naksauttelua, mutta varsinaista hierontaa tämä ei ole.

Selkäkipuisenakin on tärkeää pysyä liikkeessä. Mennyttä ovat ajat, jolloin selkäkivun takia potilasta makuutettiin.

— Nykyisin jopa selkäleikkauksen jälkeen potilaita neuvotaan lähtemään heti liikkeelle. Liikkeessä pitää vain oppia käyttämään selkää oikein.

Kotona tehtävät harjoitteet ovat hyvä tapa hoitaa itseään. Toiset ovat opetelleet naksauttamaan oman selkänsä.

Pienikin liike voi aiheuttaa kovan kivun

Alaselkäkipu voi johtua SI-nivelestä, joka jostain syystä pääsee liikahtamaan.

— Se voi tapahtua liikuntasuorituksen aikana tai vaikka ojan yli hypätessä, Jarmo Liinamaa kuvailee.

Liike ei ole suuri mutta siitä seuraava kipu voi olla. Se säteilee alaselän lisäksi usein pakaraan ja reiteen asti.

— Sitä voi hoitaa kotona esimerkiksi harjoitteilla, mutta avainsana on syvien lihasten treenaaminen ja liikekontrolli. Ne ovat ihan välttämättömiä.

Vaivan voi käydä hoidattamassa asiantuntijan käsissä, mutta se uusiutuu helposti, jos itse syylle eli heikoille lihaksille ei tehdä mitään.

Sama hoito sopii usein myös yliliikkuvista nivelistä kärsiville.

— Yliliikkuvilla niveliä ympäröivä kudos on elastinen, tai esimerkiksi selkänikamien välilevyt ovat rappeutuneet ja madaltuneet. Toisilla se on ominaisuus, mutta se voi johtua myös liikkumattomuudesta tai ikääntymiseen liittyvistä muutoksista.

Liinamaa toteaa, että aktiivisen ihmisen erottaa muista: hän pysyy parhaiten kasassa.

On vielä yksi asia, joka voi helpottaa kipua.

— Jokainen kokee kivun omalla tavallaan, mutta on todettu, että esimerkiksi stressin aikana myös kivun kokee voimakkaampana. Mielihyvä taas saa kivun tuntumaan pienemmältä, Jarmo Liinamaa kertoo.

Eikä ole väärin pitää pientä lepotaukoa vaikkapa tasaisella alustalla selällään maaten, jos selkä on kipeytynyt.

Katja Luoma

Äkillistä rusauttelua parempi vaihtoehto on maltillinen selän mobilisaatio. Kiertoliikettä voi tehdä myös kotona, OMT-fysioterapeutti Jarmo Liinamaa kertoo.
Äkillistä rusauttelua parempi vaihtoehto on maltillinen selän mobilisaatio. Kiertoliikettä voi tehdä myös kotona, OMT-fysioterapeutti Jarmo Liinamaa kertoo.

Selkäkipu saattaa olla merkki sairaudesta

Jos selkäkipu on voimakasta, pitkittynyttä tai siihen liittyy oireita, kuten raajojen voimattomuutta, puutumista ja pidätysvaikeuksia, on hakeuduttava lääkäriin tutkimuksiin.

— Jos selkäkipu ei helpota kipulääkkeillä ja jos alkaa tulla esimerkiksi halvausoireita alaraajoihin, on lääkäriin mentävä välittömästi, sanoo selkäneuvonnan koordinaattori Maria Sihvola Selkäliitosta.

Silloin kyse saattaa olla vakavasta mutta harvinaisesta massiivisesta välilevyn pullistumasta, joka painaa hermojuurta.

— 90 prosenttia selkäkivusta on hyvälaatuista, Maria Sihvola toteaa.

Iskiasoireyhtymässä selkäkipu on tavallista selkäkipua kovempaa. Se säteilee tyypillisesti toiseen alaraajaan. Kipua voi tuntua pakarasta jalkaterään asti, ja lisäksi voi olla puutumis- ja pistelyoireita.

Kun kyse on iskiaksesta, se paranee tavallisesti itsestään muutamassa kuukaudessa.

Kiireellisesti hoitoon on hakeuduttava, jos virtsaaminen ei onnistu tai ulostetta ei pysty pidättelemään. Samoin on, jos yleistila heikkenee ja selkäkipuun liittyy kuumeilua ja pahoinvointia.

Aina selkäkivuissa ei ole kyse tuki- ja liikuntaelinten sairauksista. Vakavaan sairauteen viittaavia oireita ovat esimerkiksi sietämätön kipu, myös levossa ja öisin, huonovointisuus, kuumeilu selkäkivun yhteydessä ja yleisvoinnin heikentyminen.

— Esimerkiksi syöpäkasvain voi aiheuttaa kipua selässä, Maria Sihvola toteaa.

Jomottavaa alaselkä- ja kylkikipua, johon liittyy myös kuumeilua, esiintyy esimerkiksi munuaisaltaan tulehduksen aikana.

— Vain noin yksi prosentti selkäkivuista on vakava-asteista ja peräisin muusta kuin selän rakenteista.