Kaksi urheilijaa riisui vaatteensa ja kertoo suhteestaan omaan kehoonsa — katso upeat kuvat ja lue henkilökohtaiset tarinat

Tankotanssija Sini-Susanna Paavilainen on sinut kehonsa, muttei naiseutensa kanssa. Vapaaottelija Toni Taurulle kroppa on työkalu, jota on huollettava.

Lukas Pearsall

Tankotanssija Sini-Susanna Paavilainen, 32, on kilpaillut neljä vuotta. Vapaaottelija Toni Tauru, 32, on otellut ammattilaisena seitsemän vuotta.

”Tankotanssissa rinnat ovat joskus tiellä”

Kukaan ei näytä kauniilta roikkuessaan tangolla pää alaspäin. Naama punoittaa ja suonet pullistuvat, kun veri pakkaa päähän.

On päiviä, jolloin peilikuva näyttää kamalalta: toinen silmä on pienempi kuin toinen, etuhampaat ovat liian isot, kulmakarvat saisivat olla tuuheammat. Nykyään pystyn nauramaan näille ajatuksille enkä jää niihin kiinni. Ihmiset tuijottavat liikaa omaa naamaansa, minäkin.

Kehossani parasta on hyvä ryhti. Vatsa ei pömpötä ja jalkojen lihakset näkyvät, kun astun peilin eteen selkä suorana. Haluaisin isommat olkapäät, jotta näyttäisin vieläkin ryhdikkäämmältä.

Sairastuin keliakiaan parikymppisenä ja laihduin noin 20 kiloa. Kärsin jatkuvista vatsakivuista, enkä tiennyt, mitä syödä. Lopulta painoin 45 kiloa. Painoni alkoi nousta, kun sain diagnoosin ja korjasin ruokavaliotani. Laihtumisen takia rintani hävisivät eivätkä ole takaisin tulleet. Toisaalta se on ihan hyvä. Tankotanssissa rinnat ovat joskus tiellä.

Opettelen uusia liikkeitä kavereilta ja Instagramista, käyn myös paljon workshopeissa. Yhtä ja samaa liikettä ei voi hinkata kovin pitkään, koska paikat menevät mustelmille. Jossain vaiheessa kipu panee treenille stopin.

Olen ylpeä siitä, että pystyn nostamaan itseni ilman vauhtia tangolle 90 asteen kulmaan. Oli kova juttu, kun sain vedettyä leukoja ensimmäistä kertaa elämässäni. Vedin viisi putkeen.

Loukkasin polveni sirkustempussa muutama vuosi sitten. Polvilumpioni lähti sijoiltaan. Olin kolme viikkoa sairauslomalla, revenneet siteet korjattiin kuntoutuksella. Polvi kipuilee silloin tällöin. Tukilihaksia pitäisi vahvistaa, jottei vamma uusiutuisi.

Olen sinut oman kehoni mutta en naiseuteni kanssa. Kuukautisten aikaan naama kukkii, maha turpoaa ja siihen sattuu. Tästä huolimatta on treenattava ja vedettävä tanssitunnit.

Pidän hyvästä ruuasta, enkä punnitse annoksiani. Kun haluan mässätä, ostan suklaalla kuorrutettuja vadelmajäätelöpuikkoja. Kerran söin vahingossa kuusi pientä jäätelöä kerralla.

Sini-Susanna Paavilainen

Kilpaillut Suomessa Pole Art -sarjassa yksin ja parin kanssa.

Pituus 164 cm.

Paino 53 kiloa.

Hauiksen ympärysmitta 27 cm.

Vetää 7—8 leukaa.

Treenaa 12 ja opettaa 11 tuntia viikossa.

Koulutukseltaan parturi-kampaaja.

Opiskellut akrobaattisten liikuntalajien ohjausta.

Perheeeseen kuuluu poikaystävä.

”Häkissä en tunne kipua”

Kasvojeni luut on lyöty murskaksi molemmilta puolilta. Sen seurauksena ylähampaissani ei ole tuntoa, yläleuan hermot ovat menneet poikki. Nenäni on murtunut kolme kertaa.

Silmänpohjanluuni murtui edellisessä ottelussa reilu kuukausi sitten. Kyseinen murtuma on vähän vaarallinen, koska siitä voi seurata näkövamma. Jouduin kuukaudeksi treenikieltoon. Sain lääkäriltä luvan osallistua lukkopainikisoihin kahden viikon päästä.

Varpaan lyöminen pöydänjalkaan sattuu enemmän kuin iskut. Ottelussa kipua ei tunne, adrenaliini suojelee niin hyvin. En pelkää loukkaantumisia. Häviät matsin, jos menet häkkiin pelkäämään.

Minulle kroppa on työkalu ja pidän siitä hyvää huolta. Jos joku paikka menee rikki, se korjataan. Ensimmäisessä tärkeässä titteliottelussani olkapääni meni pirstaleiksi. Muun muassa hauikseni ja niveltä tukevat kudokset repesivät. Jatkoin loppuun asti ja voitin ottelun. Olin varma, ettei olkapää parane. Leikkauksen, kuntoutuksen ja vuoden ottelutauon jälkeen pystyin kuitenkin treenaamaan.

Viisi vuotta sitten vedin itseni ylikuntoon. Olin saanut hyvän voittoputken päälle, ja minulle tarjottiin otteluita nopeaan tahtiin. Tunsin itseni kuolemattomaksi. Treenasin kovaa, tein hapottavan treenin joka toinen päivä. Lopulta leposykkeeni saattoi olla sata, ja pelkästään istuminen oli koettelemus. En pystynyt nukkumaan kahteen viikkoon. Minun oli pakko lopettaa. En tehnyt mitään yli kuukauteen. Vähitellen pystyin käymään kävelyillä, sitten hölkkäsin. Nykyään osaan treenata fiksusti ja tarvittaessa levätä.

Pään vammat ovat suurin riski tässä lajissa. Vitsailen välillä tyttöystävälleni, että vanhana istun vihanneksena pyörätuolissa. Lajissa riski otetaan vakavasti ja etenkin Aasiassa ottelijoista pidetään hyvä huoli: Jokaiselle tehdään aivojen magneettikuvaus puolen vuoden välein. Lisäksi aina ennen ottelua päästä otetaan tietokonetomografia.

Vapaaottelu ei kuulosta kovin järkevältä, kun luettelee loukkaantumisiaan. Minulle tässä on kyse itsensä haastamisesta. Häkissä taistellaan niin kauan kuin pystyssä pysytään. Yhdessä ottelussa nilkkani meni hajalle, koska en halunnut luovuttaa. Nilkka kannatti uhrata — voitin sen matsin.

Valokuvia Toni Taurun otteista

Toni Tauru

Ottelee aasialaisessa One Championshipissa.

Pituus 178 cm.

Paino 69 kg.

Hauiksen ympärysmitta 33 cm.

Vetää 25 leukaa.

Ennen ottelua treenaa noin 18 tuntia viikossa.

Suorittanut liikunnan ammattitutkinnon.

Perheeseen kuuluvat tyttöystävä, 11-vuotias poika, 4-vuotias tytär ja kissa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet