Oletko nähnyt tätä omituista, pullomaista sammaleläintä? - Ilmoita vieraslajeista viranomaisille!

Kansalaisilla on nykyään velvoite torjua Suomen luonnolle haitallisia vieraslajeja ja ilmoittaa niistä viranomaisille.

Pectinatella magnifica -sammaleläimen mahdollisesti Suomen luonnolle aiheuttamista haitoista ei vielä tiedetä. Pohjois-Amerikasta kotoisin olevat pectinatellat ovat voineet kulkeutua Saimaalle esimerkiksi laivojen painovesilastien mukana.

Tämän vuoden alusta voimaan tulleen Suomen vieraslajilain ja EU:n vieraslajiasetuksen mukaan kansalaisilla on nykyään velvoite torjua Suomen luonnolle haitallisia vieraslajeja ja ilmoittaa niistä viranomaisille.

Saimaan alueella kaivataan nyt erityisesti tietoa uusista tulokkaista Pectinatella magnifica -sammaleläimestä ja valkoevätöröstä.

— Pectinatellalle ei ole vielä keksitty suomenkielistä nimeä. Siitä toivotaan lisää havaintoja, jotta tiedettäisiin, miten laajalle laji on levittäytynyt, kertoo dosentti, meribiologi Maiju Lehtiniemi Suomen SYKEn merikeskuksesta.

Tähän mennessä omituisista pullomaisista, Lehtiniemen mukaan ”ihmisen jalkaa suuremmista”, sammaleläimistä on tullut havaintoja muun muassa Haukivedeltä Varkaudesta ja Saimaan kanavasta.

Töröä muistuttavan valkoevätörön tunnistaa muun muassa suupielien viiksisäieparista ja kylkien tummista täplistä. Se syö pohjaeläimiä ja voi kasvaa 11–12 cm pituiseksi.

— Sen voi saada saaliiksi tavallisella ongella. Kalastajat tuntevat kalalajit yleensä hyvin ja ilmoittavat oudoista havainnoista. Toistaiseksi lajia on tavattu vain Saimaan kanavassa, mutta sen mahdollisesta levittäytymisestä muualle Saimaalle ollaan hyvin kiinnostuneita, Lehtiniemi sanoo.

Näiden, ja muidenkin vieraslajien tunnistamista helpottaa vastikään ilmestynyt kirja, Jättiputkesta citykaniin – Vieraslajit Suomessa, jossa esitellään Suomen luonnossa elävät vieraslajit.

Lisätietoa ja vieraslajista ilmoittaminen täällä.

Marja-Liisa Karjalainen