Kirkon selvitys: Vihkimisoikeudesta ei kannata luopua

Siviilivihkijöitä on vain noin 650. Kirkon vihkioikeudesta luopuminen lisäisi heidän tarvettaan tuntuvasti.

Johannes Wiehn

Vuonna 2016 solmittiin kaikkiaan 24 464 avioliittoa, joista 11 188 evankelis-luterilaisen kirkon toimesta.

Evankelis-luterilaisen kirkon teettämässä selvityksessä ei suositella kirkon vihkioikeudesta luopumista.

Professori emerita Eila Helanderin tekemä selvitys luovutettiin piispainkokoukselle keskiviikkona. Selvityksen taustalla on kirkolliskokoukselle vuonna 2016 tehty edustaja-aloite.

Selvtystä varten teetettiin huhtikuussa kyselytutkimus, jonka mukaan vain 18 prosenttia suomalaisista ja 11 prosenttia kirkon jäsenistä kannattaa vihkioikeudesta luopumista.

Selvituksen mukaan luopumisella olisi myös yhteiskunnallisia seuraamuksia. Evankelis-luterilaisella kirkolla on noin 4 000 vihkioikeuden omaavaa pappia ja ortodoksisella kirkolla ja vihkioikeuden saaneilla uskonnollisilla yhdyskunnilla noin 950.

Siviilivihkijöitä on noin 650. Kirkon vihkioikeudesta luopuminen lisäisi siis heidän tarvettaan tuntuvasti.

Vihkioikeudesta luopuminen ei Helanderin mukaan ratkaisisi kysymystä siviilivihityn samaa sukupuolta olevan parin avioliiton siunauksesta.

Selvityksen johtopäätöksissä hän esittää kompromissia, kompromissia, jossa kirkko pitäytyy avioliittoon vihkimisessä nykyiseen käytäntöön, mutta hyväksyy samalla, että kirkon sisällä voi olla myös toinen teologisesti perusteltu toimintamalli vihkimisissä ja siunaamisissa. Tällöin kunkin käytännön kannattajat voivat toimia saman kirkon sisällä.

Helander toteaa, että mikäli kirkko ei pysty asiaa ratkaisemaan, se profiloituu julkisuudessa enemmän sukupuoli- ja seksuaalinäkemystensä kuin perustehtävänsä kautta.

Professori Helanderin selvitys

Tiina Knaappila

Tiina Knaappila

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Luetuimmat