Viking Amorella ajanut karille – Meripelastusoperaatio käynnissä, matkustajien tilanne auki: "Vaihtoehtoina on joko evakuoida heidät tai he voivat jäädä laivalle"

Viking Line

Kuvituskuvassa Viking Grace edessä ja Amorella takana.
Kuvituskuvassa Viking Grace edessä ja Amorella takana.

Viking Linen Amorella-laiva on ajanut karille, vahvistaa Turun meripelastuskeskus. Länsi-Suomen merivartiosto tviittaa, että tällä hetkellä tilanne on vakaa eikä ihmishenkiä ole välittömässä vaarassa.

– Tilanne on vakaa ja mietimme, että mitä teemme matkustajille. Vaihtoehtoina on joko evakuoida heidät tai he voivat jäädä laivalle, riippuen laivan tilanteesta. Matkustajien turvallisuushan on a ja o, joten katsomme, mikä on turvallisinta. Onneksi laiva on lähellä Ahvenanmaata ja keli on aurinkoinen eikä tuule paljon, Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström kertoo STT:lle.

Meripelastusoperaatio on käynnissä, ja paikalla on useita aluksia valmistautumassa evakuointiin. Amorella on ajettu Järsö-nimisen saaren rantaan tilanteen vakauttamiseksi. Laiva on Merivartioston mukaan tukevasti kiinni ja vaikka ihmisillä ei ole välitöntä hätää, laivan päällikkö on päättänyt, että kaikki ylimääräiset ihmiset evakuoidaan.

Merivartioston mukaan aluksella on 281 ihmistä. Merivartiosto valmistelee parhaillaan evakuoinnin aloittamista yhteistyössä muiden tahojen kanssa. Järsö on saari Ahvenanmaan pääsaaren itäpuolella Suomen aluevesillä. Marinetraffic-sivuston mukaan laiva oli matkalla Turusta Ahvenanmaalle.

"Emme vielä tiedä, mitä meille tapahtuu"

Amorella oleva Eva Vaihisen kertoman perusteella tilanne aluksella on rauhallinen.

– Meille matkustajille on jaettu pelastusliivit, ja henkilökunta kulkee ympäriinsä ja antaa vettä, kahvia ja hedelmiä. He ovat ihan rauhallisia, Vaihinen kertoi STT:lle pian kello kahden jälkeen iltapäivällä.

Hänen mukaansa Amorellan ympärillä on pyörinyt pieni oranssi alus, jossa on kolme oranssipukuista miestä.

– En tiedä, mitä he tekevät, ehkä tutkivat vaurioita. Olemme nähneet helikopteria ja muuta, mutta muutoin ei tapahdu mitään.

Matkustajia on neuvottu odottamaan tietoja. Osa on Vaihisen tavoin mennyt kannelle haukkaamaan raitista ilmaa.

Vaihinen kertoo kuulleensa kovan, raapimiselta kuulostavan äänen, kun alus osui pohjaan.

– Heti sen jälkeen alus notkahti hieman vasemmalle puolelle. Ei se täysin vinoon mennyt, mutta hieman.

Pohjakosketuksesta kerrottiin Vaihisen mukaan kuulutuksella, jossa kerrottiin myös, että matkaa jatketaan ja tilannetta pysähdytään tutkimaan jossakin.

– Saa nähdä, koska täältä pääsee kotiin. Meille ei olla vielä kerrottu, mitä meille tapahtuu, Vaihinen lisäsi.

Ruotsalaislehti Aftonbladetin julkaiseman nauhan tietojen mukaan laivalta olisi lähetetty hätäkutsu ja laivalle olisi vuotanut vettä useista eri kohdista.

Ruotsin merivartioston edustaja sanoo lehdelle, ettei se voi vahvistaa tietoa varmasti, mutta on saanut toisen käden tietoa asiasta.

Ahvenanmaalaisalus yksi auttajista

Karille ajanutta Viking Amorellaa avustamaan on saapunut ainakin Ålandstrafikenin M/S Viggen -alus.

Aluksen kapteeni vahvistaa STT:lle, että pelastusoperaatio on käynnissä, mutta ei antanut tilanteesta tarkempia tietoja. Myöskään reitin liikennöinnistä vastaava Ansgar Ab:n toimitusjohtaja Tomas Lindqvist ei halunnut kommentoida operaatiota, vaan sanoi tiedotusvastuun olevan Viking Linella.

Viggen-aluksella on yhtiön sivujen mukaan noin 250 henkilöpaikkaa. Se operoi Kustavin Vuosnaisten ja Brändön (Åva) välillä.

Amorella on rakennettiin vuonna 1988

Viking Linen verkkosivujen mukaan M/S Amorella liikennöi reitillä Turku‒Tukholma. Se lähtee joka aamu Turusta ja palaa takaisin seuraavana aamuna.

Alus on rakennettu vuonna 1988 Splitissä Kroatiassa, laivaesitteessä kerrotaan. Pituutta Amorellalla on 169,4 metriä ja leveyttä 27,6 metriä. Syväys on 6,35 metriä.

Alukselle mahtuu 2 480 matkustajaa, ja hyttipaikkoja on 1 946.

Evakuointikeskus pystyyn

Viking Linen Amorella-laivan onnettomuuden takia perustetaan evakuointikeskus. Asiasta Twitterissä kertovan Länsi-Suomen merivartioston mukaan Ahvenanmaan paikallinen meripelastuksen johtoryhmä koordinoi evakuointikeskuksen perustamisen ja vastaa sen toiminnasta.

Onnettomuuspaikalle on hälytetty useita yksiköitä. Merivartiosto kertoi Twitterissä hieman ennen kello kolmea iltapäivällä, että paikalle on saapunut jo 11 yksikköä ja lisää on matkalla.

Juttua päivitetty klo 14.52, lisätty tiedot Viking Linen tiedotteesta ja 15.58 uusilla tiedoilla kauttaaltaan.