Ropposten asuntomessuprojektissa pitivät sekä dieetit että budjetit

Kun Anna ja Jani Ropposen sekä Annin, Leevin ja Ailin uusi koti Mikkelin Kirkonvarkaudessa on asuinkäytössä, kaupunkielämän mahdollisuudet ovat lähempänä kuin nykyisessä asuinpaikassa Joroisissa.

Jaakko Avikainen

Ropposet löysivät Mikkelistä asuinalueen, joka on rauhallisella paikalla lähellä kaupunkia. Isossa talossa on paljon tilaa viisihenkiselle perheelle.

Sitten pizzaa saa tilattua ovelle. Annin, 5, oivallus kuvastaa lapsen suhtautumista perheen rakennusprojektin lopputulokseen.
Kun Anna ja Jani Ropposen sekä Annin, Leevin ja Ailin uusi koti Mikkelin Kirkonvarkaudessa on asuinkäytössä, kaupunkielämän mahdollisuudet tosiaan ovat lähempänä kuin nykyisessä asuinpaikassa Joroisissa.
Toisaalta äiti Anna kokee myös Mikkelin messualueella asuvansa maaseudun rauhassa.
Tilauspizzatkin jäävät ehkä poikkeuksiksi. Kohteen 15 eli Fiskarhedenvillan Ajaton-talon keittiössä on rakennuttajien toivomuksesta iso keittiö, koska äiti pitää ruuanlaitosta.

Vuosi sitten Ropposet eivät tienneet päätyvänsä muuttajiksi ja messurakentajiksi. Joroisissa on viihdytty, eikä yrittäjien perheessä, jossa on pieniä lapsia, ollut muutenkaan vapaa-ajan ongelmia.
— Ystäväperhe, joka rakensi tuohon viereen, pyysi kävelemään alueelle. Koko paikka vaikutti hienolta, luonto lähellä.
— Ilmeni myös, että tontin hakuaikaa oli jäljellä ja että tontin varanneella talotehtaalla ei ollut vielä rakentajaa, kertoo Jani.

Monet asiat loksahtelivat kohdilleen. Anna aloitti vuodenvaihteessa terveydenhoitajan opinnot Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa Mikkelissä, eli opiskelumatka lyheni. Hierojan ja saliohjaajan yrittäjyyttä hän kertoo jatkavansa.
Kun vielä vanha talo meni kaupaksi, päätös oli valmis. Eikun talomalleja katsomaan.
Rallia riitti, mutta Anna sanoo, että kuitenkin aikaa järjestyi yllättävän hyvin kaikkeen.
— Monet varoittivat hermoraunioksi ajautumisesta, mutta ihminen on sopeutuvainen. Rakentamisen aikana jopa dieetti body fitness -kisaa varten onnistui.
— Olemme toki saaneet paljon apua, esimerkiksi omilta vanhemmilta.

Toteuttaminen alkoi keskimääräistä myöhemmin, mutta on muskeleitakin ollut enemmän, kuvailee Jani — parhaimmillaan 12 miestä ja isoja telttarakenteita.
— Budjettia on seurattu koko ajan, ja yllättävän hyvin se on pitänyt.
— Messukohteen rakentamisessa on paljon hyviä puolia jo määräajasta alkaen. Lähes koko alue tulee valmiiksi kerralla, eikä rakentamisen kilkatus jatku vuosia. Arvostamme myös esimerkiksi alueen hienoa leikkipuistoa.

Janin työ ergonomiatuotteisiin ja -koulutukseen erikoistuneessa yrityksessä ajattaa etenkin eteläisimpään Suomeen mutta myös pohjoiseen. Mikkeliä hän pitää sijainniltaan erinomaisena paikkana.
Tuttuja asuu Mikkelissä entuudestaan, ja kaupunkikaan ei ole vieras, koska se oli molemmille varusmiesajan palveluspaikka.
Talo on messutaloista kolmanneksi suurin, 198-neliöinen.
— Arkkitehti modifioi 151-neliöisen perusmallin meidän tarpeisiin, päivänkiertoon ja tonttiin sopivaksi. Keskeiset tavoitteet toteutuvat. Tilava keittiö ja ylipäänsä neliömäärä ovat tärkeitä, kertoo Jani.

Talossa on huomioitu myös Janin vanhemmat tyttäret, jotka viettävät talossa aikaa joka toinen viikonloppu.
Janin näkemys on, ettei harrastajan kannata puurtaa kahta viikkoa ja tehdä vain vahinkoa asiassa, jonka ammattilainen tekee kahdessa tunnissa hyvin. Mutta kaiken millimetritarkkuutta väljemmän he tekivät mielellään, hiekan lapioinnista ulkomaalaukseen.
— Vapaina viikonloppuina aika pyhitetään perheelle. Siitä periaatteesta on pyritty pitämään kiinni myös rakentamisen ajan.

Osallistu keskusteluun

Länsi-Savo