HS: Patentti- ja rekisterihallitus selvittää Niina Malmin vaalitukea nyt säätiölain kannalta

PRH puuttui Helsingin Sanomien mukaan vaalirahoitukseen, koska Niina Malmilla on kytkös lahjoituksen antaneeseen säätiöön sen varapuheenjohtajana ja entisenä puheenjohtajana.

Anu Pakarinen

Niina Malmin saamaa vaalitukea Imatrankoskenparrassäätiöltä selvitetään nyt Patentti- ja rekisterihallituksessa.
Niina Malmin saamaa vaalitukea Imatrankoskenparrassäätiöltä selvitetään nyt Patentti- ja rekisterihallituksessa.

Helsingin Sanomien uutisen (HS 31.7.) mukaan Kaakkois-Suomen vaalipiirin kansanedustajan Niina Malmin vaalitukea selvitetään nyt Patentti- ja rekisterihallituksessa.

Malm sai kevään eduskuntavaaleihin 10 000 euron lahjoituksen Imatrankoskenparrassäätiöltä. Lahjoitus ylitti kuitenkin vaalilain asettaman 6 000 euron ylärajan ja Malm joutui palauttamaan 4 000 euroa.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan Patentti- ja rekisterihallitus selvittää nyt, onko koko lahjoitus säätiölain vastainen. Syynä on kansanedustaja Malmin kytkös lahjoituksen antaneeseen säätiöön.

Imatrankoskenparrassäätiö on Imatran Sosialidemokraatit ry:n hallitsema säätiö, jonka varapuheenjohtaja Malm on. Hän oli säätiön puheenjohtaja vuosina 2014—17.

Säätiö omistaa pääosan Imatrankosken Ay-talosta sekä muita osakkeita. Säätiön verkkosivujen mukaan sen tarkoituksena on imatralaisen työväenperinteen vaaliminen ja sitä koskevan tutkimuksen edistäminen, sekä imatralaisten työväenjärjestöjen aatteellisen toiminnan tukeminen.

Säätiö toteuttaa ilmoituksensa mukaan tarkoitustaan myöntämällä avustuksia, stipendejä ja apurahoja sekä harjoittamalla tiedotustoimintaa.

Imatrankoskenparrassäätiön puheenjohtajana toimii nykyään Aulis Multisilta. Hän kertoi Helsingin Sanomille, että säätiön pitää antaa oma selvityksensä Patentti- ja rekisterihallitukselle elokuun puoliväliin mennessä.