Koirankakka leikkipuistossa suututtaa kaupunkilaisia — "osa omistajista ei välitä yhtään mitään"

Jos Mikkelin kaduilla ja puistoalueilla olevien roska-astioiden määrä tuplattaisiin, lasku olisi kerralla 300 000 euroa.

Jaakko Avikainen

Mikkelin kaupunginpuutarhuri Marko Vuorinen pitää asennekasvatusta sanktioita parempana keinona siistin kaupunkikuvan ylläpidossa.
Mikkelin kaupunginpuutarhuri Marko Vuorinen pitää asennekasvatusta sanktioita parempana keinona siistin kaupunkikuvan ylläpidossa.

Koirankakka ei ole ainoastaan keväinen ongelma, vaan kaupunkilaiset antavat aiheesta palautetta säännöllisesti. Ympäristötarkastaja Marita Savo Mikkelin seudun ympäristöpalveluista kertoo, että erityisesti pienten lasten vanhempia jätökset suututtavat.
— Lapset likaavat itsensä leikkiessään tai juostessaan tien reunoilla tai ihan kevyenliikenteen väylillä.

Onni onnettomuudessa on, että koiran ulosteissa ei Savon mukaan ole sellaisia taudinaiheuttajia, jotka aiheuttaisivat ihmisessä vaarallisia tauteja.

Rantakylässä kolmea koiraansa ulkoiluttava Kiti Väisänen kertoo, että roskisten määrä ainakin hänen ulkoilureitillään on riittävä.
— Tuollakin on yksi, hän osoittaa.
— Ja miksipä kakkapussia ei voisi kantaa kotiin asti, jos roskista ei löydy, Väisänen lisää.

Keräämättömiä kikkareita enemmän Väisänen bongaa maatumatonta muovijätettä ja tupakantumppeja. Vilkaisu melkeinpä mihin kohtaan kävelytietä tahansa osoittaa huomion täydeksi todeksi.

Mikkelin katu- ja puistoalueilla on taajamat mukaan luettuina yhteensä 600 roskista, kertoo kaupunginpuutarhuri Marko Vuorinen.
— Se on siis ihan puppua, jos ihmiset väittävät että niitä ei ole.

Roskisten tiheys kuitenkin vaihtelee alueittain, samoin niiden tyhjennysvälit.
Jos roskakorien määrän haluaisi esimerkiksi tuplata, tämä maksaisi kaupungille 300 000 euroa asennuksineen. Summaan ei ole edes laskettu tyhjentämisestä tulevia lisäkustannuksia.
— Asennettuna perusroskiksen hinta on noin 500 euroa, Vuorinen kertoo.
— Tarjontaa on toki kaikenlaista, mutta halvemmat ovat joko hankalakäyttöisiä tai sellaisia, jotka eivät kestä käytössä.

Miksipä kakkapussia ei voisi kantaa kotiin asti, jos roskista ei löydy.

Kaupungin kaikki roska-astiat ovat sekajätteille tarkoitettuja. Pelkästään koirankakoille pyhitettyjä astioita ei siis ole.
— Lähtökohta on se, että roskikset ovat aina käytettävissä. Kesällä niitä tyhjennetään paljon enemmän kuin talvella. Keskusta-alueella kesäaikaan jopa kaksi kertaa päivässä, toisissa paikoissa kerran kahdessa viikossa. Sitä seurataan koko ajan.

Yleisen järjestyslain mukaan koiranomistajan on muun muassa pidettävä huolta siitä, että koiran uloste ei jää ympäristöön hoidetulla alueella taajamassa.

Vuorinen ei usko roska-astioiden lisäämisellä olevan vaikutusta koiranjätöksien saati tupakantumppien vähenemiseen. Hän ei lisäisi myöskään sanktioita, vaan pitää tehokkaampana asennekasvatusta.
— Kaiken kaikkiaan koirat eivät ole ongelma, vaan ongelma on hihnan toisessa päässä. Suurin osa ihmisistä huolehtii jätökset pois niin kuin kuuluukin, mutta osa ei välitä yhtään mitään.

Jaakko Avikainen

Kakkapusseja on tuotu ahkerasti tähän Rantakylässä olevaan roskikseen.

Kennelliiton kannanoton mukaan vastuuntuntoinen ja huomaavainen koiranomistaja vie koiransa jätökset roska-astiaan myös muualla kuin taajama-alueilla, sillä keräämättömät jätökset voivat aiheuttaa terveysongelmia myös koirille. Koirat saattavat saada jätöksistä suolinkaisia ja muita sisäloisia.

Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen mukaan jopa rotat voivat hyödyntää koirien jätöksiä ravintona.
Lisäksi maahan jätetty koiran uloste häiritsee myös maan ravinnetasapainoa eikä sovi sellaisenaan lannoitteeksi kasveille.
— Etelä-Suomessa on huomattu, että kun pienellä alueella on koiria, alueen kasvillisuus alkaa rehevöityä koirien jätöksien takia, Mikkelin kaupunginpuutarhuri vahvistaa.

Mikkelin Kirkkopuistoon vaaditaan aika ajoin koirakieltoa, mutta ainakaan toistaiseksi kaupunki ei ole nähnyt sille perusteita.

Aivan kaikkialla koirien ulkoiluttamista ei kuitenkaan sallita. Yleinen järjestyslaki linjaa, että koirien ulkoiluttaminen on kiellettyä leikkipuistoilla ja uimarannoilla. Kaupunginpuutarhurin mukaan kaupunkilaisilta tulee jonkin verran yhteydenottoja edellä mainitun järjestyslain rikkomisesta.
— Jotkut antavan koiriensa tehdä tarpeensa uimarannoille ja leikkikentille. Kyllähän se on sietämätöntä, kaupunginpuutarhuri Vuorinen toteaa.

Silloin tällöin julkiseen keskusteluun ponnahtaa kysymys koiraverosta. Alkujaan verolla pyrittiin estämään vesikauhun leviäminen 1800-luvulla. Lain mukaan koiraveron enimmäismäärä on 50 euroa. Perimisestä päättävät kunkin kunnan kunnanvaltuustot.

Käytännössä jo veronkanto on niin kallista, että koiraveron merkitys on katsottu lähes kaikkialla Suomessa varsin vähäiseksi. Kennelliiton tietojen mukaan veroa kerätään ainoastaan Helsingissä ja Tampereella.

Jaakko Avikainen

Mikkeliläinen Kiti Väisänen pitää aina mukanaan kakkapusseja kiinanharjakoirien Manun ja Linuksen sekä Kleinspitz Bumban jätösten varalle.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.