Opaali nousi opiskelijayhteistyönä Mikkelin Asuntomessuille

Jos ei tietäisi Etelä-Savon ammattiopisto Esedun opiskelijatyönä valmistuneen pienkodin olevan rakennettu neljästä kontista, olisi sitä mahdoton ulkoa päin päätellä.

Taru Hokkanen

Opaali-talo on rakennettu neljästä kontista.
Opaali-talo on rakennettu neljästä kontista.

Jos ei tietäisi Etelä-Savon ammattiopisto Esedun opiskelijatyönä valmistuneen pienkodin olevan rakennettu neljästä kontista, olisi sitä mahdoton ulkoa päin päätellä.
Rakennustyöt ovat tehneet nuorisoasteen opiskelijat, LVI- ja sähkötyöt ovat tehneet aikuisopiskelijat.
Konttien sisään mahtuu 56 käytettyä asuinneliötä, sauna ja kiertoilmatakkakin. Keittiötasot on valmistetty Ylämaan graniitista.

Opaali-nimisen omakotitalon täydentää lisäksi iso paljulla varustettu terassi.
— Mehän emme ole koskaan kylpeneet rakennuskohteiden saunoissa, mutta nyt kyllä tekisi mieli kokeilla, naurahtaa Esedun rakennusalan opettaja Pekka Lahnasalo.
Nykytrendin mukaista pientä omakotirakentamista edustava kohteen perusrakenteen muodostavat kontit ovat Containex Oy:n toimittamia toimistokontteja. Rakenteet naamioituvat täysin rakennuksen verhoilun alle.
Rakennus saa lämpönsä ilmalämpöpumpuista ja sähköpattereista, joille energiaa tuottavat katolle asennettavat aurinkopaneelit. Energiatalous on ollut yksi tärkeimmistä asioista, kun talokohdetta on toteutettu.

Kontit valittiin rakennustavaksi aikataulusyistä. Kohde rakennetaan yhden lukuvuoden aikana, joten työhön on aikaa kahdeksisen kuukautta. Lisäksi opiskelijat ovat osan aikaa teoriaopintojen parissa.
— Muuten talon rakentaminen tarpeeksi nopeassa ajassa ei olisi onnistunut, Lahnasalo sanoo.
— Kontit saapuivat Itävallasta Suomeen syksyllä, ja alkuun töitä tehtiin hallissa. Messualueelle ne asennettiin paikalleen maaliskuussa, Lahnasalo jatkaa.
Hallissa kontteihin tehtiin lisäeristykset ja läpiviennit. Vielä haastatteluajankohtana toukokuussa työmalla oli täysi tohina päällä.
Ensimmäinen Esedun toteuttama konttirakenne oli nykyisin Mikkelin keskustassa sijaitseva Muikuksi ristitty infopiste, mutta tässä mittakaavassa kaikki on uutta.

Yhteistyössä mukana oleva Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Xamk esittelee talotekniikan alan koulutustaan messuilla. Niinpä Opaalissa tehdään myös opintoja, sillä taloon asennetaan tarkka anturointi- ja automaatiojärjestelmä.
— Mittaamme asunnon energiatehokkuutta, sisäilman laatua ja kosteutta. Rakennushan on eräänlainen älytalo, tutkimuspäällikkö Kari Dufva Xamkista kertoo.
Laboratorio sijaitsee erillisessä kontissa, missä mittausten tuloksiin voi myös tutustua.
Rakennus saa lämpönsä ilmalämpöpumpuista ja sähköpattereista, joille energiaatuottavat katolle asennettavat aurinkopaneelit. Energiatalous on ollut yksi tärkeimmistä asioista, kun talokohdetta on toteutettu.
Kahden oppilaitoksen välinen yhteistyö sujuu jouhevasti, sillä kokemusta on jo aiemmin.
— Esedun opiskelijat rakensivat talotekniikan laboratorion uusiksi. Käytännössä talon sisään tehtiin talo, Dufva sanoo.

Jos talolle löytyy halukas ostaja, jää se tontilleen uudelle messualueelle pienen rinteen viereen. Teknisesti rakennusta on mahdollista laajentaa ylöspäin kolmen kerroksen verran. Rakennusoikeuttakin tontilla on käytettävissä reilusti.
— Silloin taitaisi olla näkymä jo järvellekin, lohkaisee Xamkin projektipäällikkö Ville Kakkonen.
Konttirakenne on kuitenkin helppo myös siirtää. Modulit voidaan irrottaa toisistaan ja ottaa käyttöön erillisinä kokonaisuuksina. Rakennuksen voi siis periaatteessa koota uudelleen toisaallekin.

Anssi Mehtälä

Anssi Mehtälä