Puumalaa kuvanneen Leo Montosen valokuvakirjan sidonta epäonnistui täysin — Julkaisu viivästyy

Kirjan tilannut Mikkelin valokuvakeskus kertoo etsivänsä kirjalle uuden sitomon.

Jaakko Avikainen

Olli Jaatinen ja Päivi-Maria Jaatinen arkistoivat Leo Montosen valokuvia Mikkelin valokuvakeskuksessa toukokuussa.
Olli Jaatinen ja Päivi-Maria Jaatinen arkistoivat Leo Montosen valokuvia Mikkelin valokuvakeskuksessa toukokuussa.

Mikkelin valokuvakeskuksen väki koki ikävän yllätyksen, kun keskuksen tilaama valokuvakirja saapui sitomosta viime viikolla.

Valokuvakeskuksen oli tarkoitus julkistaa lauantaina kuvakirja 1900-luvulla Puumalassa eläneen kuvaajan Leo Montosen valokuvista. Kun valokuvakeskus sai ensimmäisen kirjaerän haltuunsa perjantaina, huomattiin, että kirjojen sidonta oli epäonnistunut pahasti.

— Kirjojen sidonnassa on käytetty aivan liikaa liimaa. Sitä on päässyt tursuamaan sivujen väliin, joten aukeamat eivät avaudu kunnolla, kuvailee kirjan toimittaja ja graafinen suunnittelija Olli Jaatinen.

Valokuvakirjassa on lukuisia aukeaman taitteen yli sijoitettuja kuvia. Jaatinen kuvailee, että jos aukeaman haluaa kunnolla auki ja kuvan kokonaan näkyviin, kirjaa joutuu repimään ja sivut repeävät taitteen kohdasta.

Haussa uusi sitomo

Ongelma koskee yli 200 kirjaa. Loput vajaa 200 kirjaa oli tarkoitus toimittaa valokuvakeskukselle myöhemmin.

Valokuvakeskuksen toiminnanjohtaja Päivi-Maria Jaatinen kertoo, että huonosti sidottu kirjaerä tuhotaan. Hänen mukaansa kirjojen tilaaja eli valokuvakeskus ei joudu maksamaan tuhottavista kirjoista.

Liimaa on päässyt tursuamaan sivujen väliin. — Olli Jaatinen

Lisäksi kirjojen sitomo laitetaan vaihtoon.

— Etsimme uuden yhteistyökumppanin. Asiaan ei liity sen kummempaa draamaa, Päivi-Maria Jaatinen sanoo.

Hän painottaa, että kyse on vain sidontaan liittyvässä virheessä. Kirjan sisällössä, kuten painojäljessä tai taitossa, ei ole mitään vikaa. Kirjan julkaisu kuitenkin viivästyy tapauksen johdosta.

Näyttely Mikkelissä elokuuhun asti

Päivi-Maria Jaatinen kertoo, että kirjaprojekti aiheuttaa valokuvakeskukselle jonkin verran ylimääräistä työtä.

— Täytyy kuitenkin muistaa, että kyse on näyttelyn kirjasta. Näyttely on se pääasia tässä valokuvakeskuksen kesässä, Päivi-Maria Jaatinen toteaa.

Veskansan tarina Leo Montosen valokuvin -näyttely on esillä Mikkelin valokuvakeskuksessa 17.8. asti. Sen jälkeen Puumalaan ripustetaan suppeampi versio näyttelystä.

Montonen (1905–1968) tallensi kuviinsa Puumalan saariston asukkaiden elämää ja työntekoa 1920- ja 1930-luvuilla. Valokuvakeskus sai vuonna 2018 haltuunsa Montosen lasinegatiiveja mikkeliläiseltä mieheltä, joka oli löytänyt negatiivit ostamansa omakotitalon vintiltä pärekorista.

Valokuvakirjan epäonnistuneesta sidonnasta uutisoi ensimmäisenä Puumala-lehti.