Esiintyjillä teräsmiekat ja hevoset, kävijöille pehmoaseet ja kepparit — Linnaniemen keskiaika -tapahtuma palaa lauantaina

Metalli kalisee ja musiikki soi Ristiinassa järjestettävässä keskiaikatapahtumassa.

Timo Marttila

Medieval Combat Club Laappeenranta -seuran edustajat kamppailivat Ristiinassa viime kesän Linnaniemen keskiaika -tapahtumassa.
Medieval Combat Club Laappeenranta -seuran edustajat kamppailivat Ristiinassa viime kesän Linnaniemen keskiaika -tapahtumassa.

Jännittäviä taisteluita, uljaita ratsuja ja hyvää musiikkia. Niistä oli keskiaika tehty, ainakin Linnaniemen keskiaika -tapahtuman ohjelmasta päätellen.

Viime kesänä ensimmäistä kertaa järjestetty tapahtuma rikkoi kävijätavoitteensa ja tekee lauantaina paluun Ristiinassa. Mukana on monta viime vuodelta tuttua esiintyjää, esimerkiksi keskiaikaisen taistelun liiton Medieval Combat Sport Finlandin Lappeenrannan-paikallisseura.

Myös yleisö pääsee testaamaan taistelutaitojaan — tosin ei teräsaseilla, vaan pehmomiekoilla. Jos lähitaistelu ei innosta, voi mennä kokeilemaan jousiammuntaa.

Rahulassa sijaitsevan Haukkalevän tallin väki esittelee skills at arms -ratsastusta, jossa ratsukot suorittavat tehtäväratoja ja ratsastajat esimerkiksi käsittelevät peistä satulasta käsin. Kävijät puolestaan voivat kokeilla Mikkelin ravinuorten ohjauksessa keppihevostelua.

Viime vuodelta tutun Ancient Bear Cult -yhtyeen lisäksi esiintymislavalla kuullaan keskiaikaista musiikkia myös Härkätien leikareilta.

Ristiina on enemmän kuin kalliomaalaukset

Tapahtuman pääjärjestäjänä toimii Linnaniemi ry. Markkinointi- ja viestintävastaava Jyri Alanne kertoo tapahtuman idean syntyneen, kun hän ja hänen kaksi kaveriaan muuttivat Ristiinaan samoihin aikoihin vuoden 2015 tienoilla.

— Hokkasen Villelle se idea tuli ensimmäisenä mieleen. Katsoimme, että Ristiinan pitkää historiaa ei ole paljoa hyödynnetty tällaisissa tapahtumissa, Alanne sanoo.

— Haluaisin, että Ristiinasta tuotaisiin esille Astuvansalmen kalliomaalausten lisäksi myös keskiajan aikakautta.

Alanteella, Hokkasella tai kolmikon kolmannella jäsenellä Hannu Korhosella ei Alanteen mukaan ollut ennestään kokemusta keskiaikaharrastuksesta, yksittäisiä keskiaikamarkkinakäyntejä lukuun ottamatta.

Keskiaikateemaan pukeutuneet pääsevät tapahtuma-alueelle ilmaiseksi, samoin alle 18-vuotiaat. Muilta peritään 5 euron pääsymaksu.

Tapahtuman jälkeisenä päivänä Ristiinassa järjestetään päivän mittainen perinne- ja vaistojousiammunnan kurssi. Maksulliselle kurssille tulee ilmoittautua etukäteen.

Linnaniemen keskiaika -tapahtuma lauantaina 15.6. klo 10—17 Mikkelin Ristiinassa, Linnantie 1.