Mikkelin valokuvakeskus etsii kuvamateriaalia Tuppuralasta ja Graanin alueelta

Saara Särkän kuvia on esillä tänään torstaina yleisölle avautuvassa näyttelyssä.

Saara Särkkä

Pohjankaaren tornitalojen kunnallistekniikan
räjäytystyömaa vuonna 1967.
Pohjankaaren tornitalojen kunnallistekniikan räjäytystyömaa vuonna 1967.

Eero Jokilehdon suunnittelemat valkoiset kerrostalot Tuppuralan Pohjankaaressa näkyvät paljon kaupunginosaansa kauemmas ja muodostavat yhden Mikkelin maamerkeistä. Viisi 1960-luvun lopulla korkean kallion laelle rakennettua seitsenkerroksista tornitaloa olivat ensimmäiset uuteen kaupunginosaan rakennetut kerrostalot.

Yhteen taloista muutti perheineen valokuvaaja Saara Särkkä (1925—2004). Mikkelin valokuvakeskuksen historiallisia Mikkeli -kuvia näyttelyssä on esillä Särkän ottamia kuvia Pohjankaaren työmaalta.

— Saaran kuvia on alkanut tulla valokuvakeskuksen historiallisten valokuvien kokoelmiin pikkuhiljaa, tipottain. Työmaakuvat ovat hänen albumikuviaan. Niistä välittyy valokuvaajan sisäänrakennettu pakko tallentaa asioita, kertoo valokuvakeskuksen toiminnanjohtaja Olli Jaatinen.

Oulasvirran kuvaamossa uransa kuvaajana aloittanut ja myöhemmin Mikkelin valokuvausliikkeessä toiminut Särkkä jäi kotiäidiksi 60-luvulla, kun perheen lapsiluku kasvoi seitsemään. Kuvaamista hän jatkoi omaan perhealbumiinsa.

Särkän kuvia oli esillä myös edellisessä Mikkelin valokuvakeskuksen näyttelyssä ja niiden saama suosio yllätti Jaatisen.

Graanin alue muuttuu koko ajan

Tuppuralassa sijaitsivat myös Grahn-yhtiön vaneri-, puutalo- ja autokoritehtaat. Yli 500 ihmistä parhaimmillaan työllistänyt tehdasalue hiljeni lopullisesti vuonna 1986.

Paraikaa viimeisiä merkkejä vaneritehtaan olemassaolosta kaivetaan maasta, kun aluetta valmistellaan pienkerrostalojen rakennuspaikaksi. Muutos nykyään Graaniksi kutsutulla alueella on ollut nopea ja näkyvä.

Muutos kiinnostaa, paitsi kaupunkilaisia, myös Jaatista. Hän sanoo, että Historiallinen Mikkeli -kokoelmaan olisi mukava saada koottua Tuppuralan tarina.

Yksi valokuvakeskuksen näyttelyhuoneista, Studio III onkin varattu kesäkuun alkuun saakka asiakkaiden kuville teemalla Tuppuralaa kuvissa.
— Se tarkoittaa sitä, että kuka tahansa voi tuoda esille kuviaan, miksei myös puhdetöitään, muiden ihasteltavaksi.

Ei muuta kuin arkistoja kaivelemaan.

Esimerkiksi yksi valokuvakeskuksen vakioasiakkaista on arvellut, että hänellä saattaa olla tallessa nuorisokerho Tuppuklubin jäsenkortti vuosikymmenten takaa.
— Sami Särkkä toimi Tuppuklubin tiskijukkana. Hänellä oli 8-raitainen kelanauhuri ja järeä kaiutin, josta lähti rutkasti ääntä.

Ei muuta kuin arkistoja kaivelemaan.


Mikkelin valokuvakeskus 3.5.—2.6. Rita Anttila, Pertti Parkkola, Tiina Kylliäinen ja Historiallinen Mikkeli -kokoelman kuvia.

Luetuimmat