Kulttuuriviikko: Onnea Elisa, valosi on havaittu

Länsi-Savon kulttuurisivuilla ilmestyy viikoittainen Kulttuuriviikko-palsta, jossa toimittaja Kirsti Vuorela pähkäisee ajankohtaisia kulttuurimaailman ilmiöitä.

Kulttuuriviikko: Onnea Elisa, valosi on havaittu

Mikkelin teatterin yt-neuvottelut tulivat vähän puskista, mutta eivät yllättäneet. Se on tiedossa, että massia ei alalla ole ollut törsättäväksi asti aiempinakaan vuosina, jos koskaan.

Viime vuosina vastaavia neuvotteluja on käyty muun muassa Tampereella, Joensuussa, Riihimäellä, Oulussa ja Helsingissä. Harmittaahan se, mutta minkäs teet, kun katsomossa jää penkkejä tyhjiksi.

Näin ulkopuolisen silmin näyttää siltä, että Mikkelin teatterissa on tiukkaan tilanteeseen reagoitu terävästi, kuten pitää. Enää ei lehdistöäkään hellitä pullakahveilla entiseen malliin.

On silti mahdoton arvioida, saadaanko säästöjä kokoon siinä määrin, että ihmisten työpaikat ovat turvassa.

Piletit voi aina antaa lahjaksi.

Päätöksiä odotellessa jokainen meistä voi tukea teatteria ostamalla pääsylippuja. Ei sinne pakko ole mennä, jos ei huvita. Piletit voi aina antaa lahjaksi.

Vaurautta luvassa, tai ainakin melkein

Ensi viikolla vuosi vaihtuu kiinalaisittain ja liu´umme koiran vuodesta sian vuoteen. Kiinalaista astrologiaa tuntevat muistanevat, että sian vuonna sopii odottaa vaurautta ja kaikenlaista muutakin lykkyä, kuten horoskoopeissa on tapana povata.

Meilläpäin juhlitaan niukemmin, mutta jos haluat nähdä tanssivia lohikäärmeitä ja ilotulituksen, kannattaa maanantaina matkata Helsinkiin.

Samaa itämaista tematiikkaa on myös teen päivässä, jota vietetään keskiviikkona. Päivään liittyviä tapahtumia on Mikkelissä tänä vuonna tarjolla useampia.

Kannustan vahvasti kaivamaan kupposen kylkiäiseksi lukemisen unelmavuoden nimiteoksen, Teemestarin kirjan, vaikka siinä ei varsinaisesti juomareseptejä tarjoillakaan.

Museohommelin hämmennyksiä

Kirjoitin viime viikolla museolain uudistumiseen liittyvästä tehtävänhausta ja väitin Savonlinnan jo hakeneen alueellisen museotoiminnan edistämistehtävää ja kulttuuriympäristötehtävää.

Eipä ollut, kirjoittaja mokasi. Jos oikaisu meni ohi silmien, niin kerrottakoon, että lähiviikkoina hakee. Ja jos pätäkkä ei riitä molempien tehtävien hakemiseen, asettanee kaupunki etusijalle edistämistehtävän, eikä kulttuuriympäristö-sellaista, koska museon leivissä ei ole rakennusperinnön asiantuntijaa.

Toivotaan onnellista loppua tälle tarinalle.

Vinkkejä kulttuurin saralta

Lopuksi viikon vinkkiläiset:

1 Mikkelin musiikkiopistossa soi ensi lauantaina Mirvan enkelit -sarjan viimeinen konsertti. Oletko huomannut solisti Ka Bo Chanin perässä määreen kontratenori? Kontratenorit ovat korkeaäänisiä heppuja, jotka pystyvät tulkitsemaan jopa niin sanottuja kastraattilauluja. Kiinnostava keikka luvassa.

2 Burleski on löytänyt tiensä Etelä-Savoon. Perjantaina Vintin salakapakassa viihdyttää Molly Moonstone -niminen hahmo, jonka takaa paljastuu Yhdysvalloissakin läpimurtoa kokeillut Saana Koskinen. Mollyn pikkuveli on muuten Adam Lambertin kanssa on-off -suhteessa ollut BB-Sauli.

3 Torstaina vietetään Suomen suurinta marttailtaa järjestön 120-juhlavuoden nimipäivän kunniaksi. Mehumalja martoille! Onnittelut myös Elisa Hillgenille, Suomen valoteknillisen seuran nimeämälle vuoden 2019 Valoisalle persoonalle.

Juttua muokattu 30.1. kello 20.15: Suomen suurimman marttaillan ajankohta tarkennettu torstaiksi.