Mad-viikonlopun näyttelytarjontaa Mikkelissä: Kakkakuplia ja kettuveistoksia, ole hyvä

Mikkelin keskustassa piileksii taidetta yllättävissä paikoissa neljän päivän ajan. Mad-viikonloppu toteutetaan koronarajoituksia kunnioittaen.

Jaakko Avikainen

Taidetta, perkules, ja kaupan mielenosoitus. Juvalainen kuvataiteilija Mari Liimatainen ottaa haltuunsa näyteikkunan Hallituskadulla.
Taidetta, perkules, ja kaupan mielenosoitus. Juvalainen kuvataiteilija Mari Liimatainen ottaa haltuunsa näyteikkunan Hallituskadulla.

Mikkeli Art & Design Weekendin, tuttavallisemmin Mad-viikonlopun ohjelma käynnistyy virallisesti torstaina.

Koronaepidemian asettamien reunaehtojen kannustamana järjestäjät ovat rakentaneet hybriditapahtuman, jonka ohjelmasta osa striimataan suorana nettiin ja jonka näyttelyitä voi bongata vähän erikoisemmista gallerioista Mikkelin keskustassa.

Juvalaisen kuvataiteilijan Mari Liimataisen galleriana toimii näyteikkuna Hallituskadulla kauppakeskus Akselissa. Hän on ripustanut sinne Taas kiroillaan -installaation, joka on jatkoa muutaman vuoden takaisille Kiroillaan -kirjontainstallaatioille.

– Kokonaisuus on muuntuva ja se täydentyy koko ajan. Aina, kun installaatio on jossain esillä, yleisöllä on mahdollisuus osallistua sen tekemiseen omilla ilmaisuillaan.

Keräämistään kirosanoista Liimatainen poimii herkullisimmat ja kirjailee ne töihinsä, joita hän kutsuu kakkakupliksi. Sarjakuvailmaisuun viittaavista kakkakuplista syntyy näyttelykokonaisuus.

– Pohjalla on harmistus kielen köyhtymisestä. Kaupungilla kulkiessa kuulee aika paljon v-alkuisia sanoja, ja ne ovat vähän jyränneet alleen persoonallisemmat ja murrepuheessa käytetyt kirosanat. Kuulin kerran kaupassa ollessani oikein mehukkaita ilmauksia ja siitä syntyi ajatus näiden teosten tekemisestä.

Osana Taas kiroillaan -kokonaisuutta on torstaina iltapäivällä kauppakeskuksen sisätiloissa toteutuva taidetyöpaja. Kahden tunnin ajan on mahdollisuus käydä kirjaamassa oma mielenilmauksensa vanerikylttiin. Liimatainen kokoaa kylteistä osallistujattoman mielenosoituksen, joka on osa näyteikkunassa avautuvaa teoskokonaisuutta.

Yhteistyötä Puumalasta

Jaakko Avikainen

Keraamikko Olga Blokh ja lasitaiteilija Jaakko Blokh rakentamassa  näyttelyään Mikkelin pääkirjastolla keskiviikkona iltapäivällä.
Keraamikko Olga Blokh ja lasitaiteilija Jaakko Blokh rakentamassa näyttelyään Mikkelin pääkirjastolla keskiviikkona iltapäivällä.

Pääkirjastossa on torstaista eteenpäin kahden viikon ajan esillä Olga Blokhin keramiikkateoksista ja Jaakko Blokhin taidelasista muodostuva Bloch Ceramics -näyttely. Taiteilijapariskunta on juuri asettautumassa vakituisesti Puumalaan, Jaakko Blokhin suvun kesähuvilalle Rokansaloon, ja kirjaston näyttely on heidän ensimmäisensä Mikkelissä.

– Tulemme Helsingistä ja elämme parhaillaan muuton keskellä. Kiirettä on riittänyt, sillä valmistuin koronakeväänä keramiikka-artesaaniksi, Olga Blokh kertoo.

Jokaiseen niistä liittyy jokin tarina Puumalasta. — Olga Blokh

Töissään hän yhdistää kuvallisen ilmaisun eri tekniikoita. Tyypillisimmillään Blokhin työ on käsin kuvioitu kettuhahmo, jollaisia on esillä myös Mikkelin pääkirjastossa.

– Jokaiseen niistä liittyy jokin tarina Puumalasta.

Jaakko Blokh on taustaltaan nuutajärveläinen taidelasinpuhaltaja ja käyttää töissään esimerkiksi vaativaa filigraanitekniikkaa. Lasikylä on edelleen hänen taiteilijayhteisönsä, vaikka koti on siirtynyt Puumalaan.

– Kaksikymppisenä alkoi tuntua siltä, etten viihdy enää kaupungissa. Siitä lähtien olen viettänyt Rokansalossa vanhempieni 1960-luvulla ostamalla mökillä aina vain pidempiä aikoja. Siellä on niin mahtava luonto ja uskomaton rauha.

Yhteistyö muiden paikallisten taiteilijoiden kanssa kiinnostaa tuoreita eteläsavolaisia, samoin mahdollisuudet esitellä töitään myös muissa yhteyksissä.

Tarkista ohjelma netissä

Mad-viikonlopun koko ohjelma on ajantasaisena esillä netissä osoitteessa madmikkeli.com. Ohjelma on elänyt Mikkelin koronakäänteiden myötä ja viimeisimmät lisäykset tarjontaan ovat Polkaise mua -runogeneraattori näyteikkunassa osoitteessa Nuijamiestenkatu 22, sekä torstai-iltaan ajoittuva Voiko taiteella vaikuttaa? -keskustelupaneeli verkossa. Äänessä ovat Mari Liimatainen, valokuvaaja Anna-Katri Hänninen ja taidekasvattaja Kirsimaria E. Törönen.

Tapahtuman tuottaja Jenni Lohko kannustaa kaupunkilaisia osallistumaan tapahtumaan, koronakurjuudesta huolimatta, sillä:

– Suuri osa ohjelmasta on mahdollista kokea kotoa käsin verkkotapahtumin ja livestriimein, tai kävelylenkin lomassa näyteikkuna- ja ulkonäyttelyitä ihastellen.

Sisätiloihin sijoittuvissa tapahtumissa on koronarajoitukset ja -turvallisuus huomioitu tarkoin.

Mikkeli Art & Design Weekend 17.– 20.9.