Motörheadin legendaarinen keulakuva Lemmy Kilmister on kuollut

Aggressiivinen syöpä vei miehen nopeasti. Raskaan rokin ikoniasemaan noussut Lemmy sai tietää sairaudesta vasta tapaninpäivänä.

Jarno Mela

Lemmy ja moottoripäät esiintyivät joulukuun alussa Helsingin Areenassa yli kahdeksalletuhannelle fanille.
Lemmy ja moottoripäät esiintyivät joulukuun alussa Helsingin Areenassa yli kahdeksalletuhannelle fanille.

Legendaarisen brittiläisen hardrockyhtye Motörheadin perustaja ja laulaja-basisti Ian Fraser ”Lemmy” Kilmister on kuollut. Kilmister täytti jouluaattona 70 vuotta.
Asiasta kerrottiin Motörheadin Facebook-sivulla Suomen aikaa tiistain vastaisena yönä. Kilmister kuoli erittäin aggressiiviseen syöpään, josta hän oli yhtyeen mukaan saanut tietää vasta tapaninpäivänä.

Kilmisterin sairastelu kuitenkin leimasi Motörheadin keikkailua jo pitempään. Keikkoja on peruttu ja Kilmisterin heikko kunto on näkynyt hänen esiintymisestään jo jonkin aikaa. Tästä huolimatta bändi on jatkanut keikkailua ja levyjen tekemistä.
Motörhead esiintyi Suomessa viimeksi itsenäisyyspäivänä. Hartwall Areenassa keikan näki yli 8 000 fania. Keikka jäi Kilmisterin kolmanneksi viimeiseksi koskaan, sillä Helsingin jälkeen yhtye esiintyi enää Hampurissa 9. joulukuuta ja Berliinissä 11. joulukuuta.

– Yhtyeen, joka on rakentanut kuolemattomuudestaan faneilleen eräänlaisen fantasian, kohdalla merkitystä on toki vain sillä, että Kilmister seisoo koko keikan jaloillaan ja jaksaa karjaista iltapuhteidensa lopuksi välispiikin, joka on yhtyeen keikkakokemuksessa merkittävämpi kuin suurin osa sen yksittäisistä kappaleista: We are Motörhead and we play rock'n'roll!, kirjoitti HS:n kriitikko Mikko Aaltonen Motörheadin viimeiseksi jääneestä Suomen-keikasta.
Lemmy Kilmisterin kuolema herätti sosiaalisessa mediassa välittömän surunvalittelutulvan. Toinen rocklegenda, Black Sabbathin perustajiin kuuluva Ozzy Osbourne twiittasi menettäneensä yhden parhaista ystävistään, ”soturin ja legendan”. Myös monet muut muusikot esittivät surunvalittelunsa Twitterissä.

Motörheadin 22. levy Bad Magic ilmestyi syyskuussa ja meni ilmestyttyään suoraan Suomen virallisen listan kärkeen.
Motörheadin alkuperäiseen kokoonpanoon kuulunut Phil ”Philthy Animal” Taylor kuoli marraskuussa.
Osbournen lisäksi myös monet muut muusikot, kuten Red Hot Chili Peppersin Flea, Kiss-yhtyeen Paul Stanley ja Gene Simmons sekä muiden muassa Jane's Addiction ja Red Hot Chili Peppers -yhtyeissä soittanut Dave Navarro ja Twisted Sisters -yhtyeen laulaja Dee Snider muistelivat ystäväänsä Twitterissä.

Hanna Mahlamäki, Jukka Hiiro

Helsingin Sanomien uutinen luettavissa täällä.

Mikkelin kaupunginkirjasto - Etelä-Savon maakuntakirjasto


Mikkelin kirjasto tiedottaa Facebook-sivuillaan muistavansa Lemmyä musiikkikirjastopalveluissa pienellä aineistonäyttelyllä.

Ossi Tynkkynen

Ossi Tynkkynen